Kotitalousvähennys tulisi korottaa 7 500 euroon ja käyttöalaa laajentaa yritteliäisyyden ja työllisyyden vahvistamiseksi

Blogi, sunnuntaina 11.10.2020

Samaan aikaan, kun Suomen hallitus leikkasi ensitöikseen kotitalousvähennystä, niin Ruotsissa kotitalousvähennystä nostettaan 7 000 euroon. Rinteen ja Marinin hallitusten tekemä leikkaus kohdistui kipeimmin juuri pienituloisiin eläkeläisiin. Kotitalousvähennystä hyödynsi ennen leikkausta noin 100 000 henkilöä, joiden vuositulot ovat alle 25 000 euroa vuodessa ja 184 000 henkilöä, joiden vuositulot ovat alle 35 000 euroa vuodessa.  Kotitalousvähennyksen käyttäjistä oli eläkeläisi jopa noin 175 000.

Nyt olisi meilläkin oikea aika ensin perua kotitalousvähennyksen leikkaus ja sitten vielä korottaa sitä ja myös uudistaa. Se olisi tehokas ja oikeudenmukainen keino elvyttää koronakriisissä, mutta se myös parantaisi palveluita ja vahvistaisi yrittäjyyttä.

Miltä kuullostaisi se, että meilläkin kotitalousvähennys korotettaisiin 7500 euroon? Samalla hyväksyttyjen työkustannusten osuus nostettaisiin 60 prosenttiin.  Sen osaksi luotaisiin erityinen senioreiden superkotitalousvähennys ja myös yleisesti kotitalousvähennyksen käyttöalaa laajennettaisiin?

Ihmisten kodeissa ja myös pihamailla olisi paljon tehtävää ja kotitalousvähennyksen turvin ihmiset voisivat työllistää omilla rahoillaan. Miettikääpä esimerkiksi meidän omakotitalorakennetta. Kuinka monta taloa lämpiää edelleen öljyllä ja kuinka monen talon energiatehokkuus paranisi ikkunaremontilla ja katonvaihdolla lisäerityksineen. Tähän, kun saisi aidosti vaikuttavan kotitalousvähennyksen, kun talon energiamuoto vaihdettaisiin öljystä esimerkiksi vesi-ilmalämpöpumppuun tai maalämpöön ja ikkunat energiatehokkaammiksi niin ottaisimme oikeasti myös reippaita askelia ilmastonmuutoksenkin torjunnassa. Ja se askeleet tuntuisivat myös ihmisistä reiluilta ja olisivat aidosti vaikuttavia. Ja loppupelissä ne myös säästäisivät ihmiset rahaakin. Pääsääntönä voisi hyvinkin olla se, että kotitalousvähennystä voisi käyttää kaikkiin omaan kotiin liittyviin remontteihin, mutta myös huolto- ja korjaustoimenpiteisiin. Ja tämä olisi tärkeää ulottaa seinien sisältä myös seinien ulkopuolelle.

Senioreiden superkotitalousmallissa verovähennysoikeutta tulisi kasvattaa aina 70 prosenttiin. Samalla 75+ -kotitalousvähennyksessä nykyinen 100 euron omavastuu poistettaisiin ja samalla palvelujen ostoon annettaisiin enintään 1 200 euroa vuodessa tukea niille, joiden verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen. Kotitalousvähennys olisi pienituloisille suoran tuen ja verohuojennuksen yhdistelmä. Niin kuin edellä kirjoitin, niin kotitalousvähennys on ollut monelle eläkeläiselle ja ikäihmisille erittäin tärkeä ja myös toimiva tuki arjessa tarvittavien palveluiden hankkimiseksi.

Järkevää olisi laajentaa myös kotitalousvähennys koskemaan kotikuntoutusta. Nykyisinhän siivous ja muu omasta kodista huolehtiminen ovat jo kotitalousvähennyksen piirissä, niin voi aiheellisesti kysyä, että miksi ei sitten omasta kunnosta huolehtiminen?

Esimerkiksi 40 euron tuntitaksalla kotipalvelun hinta olisi hallituksen mallilla 27 euroa ja tällä mallilla 12 euroa tunti. Senioreiden superkotitalousvähennys toisi nykyistä paremman mahdollisuuden tukea senioreiden kotona asumista, hyvää arkea ja itsemääräämisoikeutta. Mallista voisivat hyötyä kaikki yli 75-vuotiaat, myös pienituloiset eläkeläiset, joiden eläkkeestä maksamat verot eivät ole aiemmin riittäneet vähennyksen tekemiseen.

Työn verotuksen keventäminen ja kotitalousvähennyksen kasvattaminen parantaisivat tutkitusti myös naisten työmarkkina-asemaa. Kotitalousvähennys myös lisäisi yleisesti työllisyyttä ja kitkisi tehokkaasti harmaata taloutta. Itseasiassa nämä molemmat ovat myös Marinin hallituksen kärkitavoitteita ja siksi hallituksen tulisi nyt toteuttaa kotitalousvähennyksen perusparannus.

Eilinen kaunis syyspäivä vaihtui tänään sateisempaan säähän. Syksyä sekin. Onneksi tänään ollaankin eilisen jahtipäivän jälkeen sisähommissa. Lasten salibandyturnaukseen.

….

Kello 19.26 ja laitoin jo iltateen kiehumaan. Jotenkin ihanaa pyhän luksusta.

Mukava päivä muutenkin. Hämeenlinnan Nummella tänään lasten salibandyturnaus ja siellä menikin tämä vapaapäivä. Murskavoitto ja niukka tappio. Eikös se ole ihan hyvä saalis kotiin tuomiseksi.

Huomenna sitten uuden viikon pariin. Maskisotkun selvittelyt jatkuvat ja saa nähdä mitä tämä alkava viikko vielä sen parissa tuo esille. Tuntuu soppa vain sakenevan, kun sitä lehdistö penkoo.

Kommentit