Kotimainen ruoka on puhdasta ja maukasta – Ruuan alkuperämerkinnät palauttavat päätösvallan asiakkaalle

Kynästä, torstaina 02.04.2015

Suomalainen ruuantuotanto on tiukassa paikassa. Tulemme tarvitsemaan ensi vaalikaudella toimenpiteitä myös maamme talouden tasapainottamiseksi. Toiset ovat esittäneet, että myös maataloudesta olisi varaa leikata. Itse olen eri mieltä. Suomalainen ruuantuotanto, maatalous, on jo nyt kipurajalla ja itsenäiselle maalle oma ja vakaa ruoantuotanto on sellainen arvo mitä ei pidä sivuuttaa tai uhata. Ruoantuonta on myös huoltovarmuuskysymys pahimmankin varalle.

Suomalainen ruoka työllistää raaka-aineen tuottajia yli 80 000, ruuan ja raaka-aineen jalostuksessa työskenteleviä noin 40 000, tukku- ja vähittäiskaupassa arviolta ainakin 70 000 ja ravintolapalveluissa noin 60 000 suomalaista. Sen lisäksi esimerkiksi kuljetuksissa työskentelee suuri joukko ihmisiä ja näin ollen koko ruokaketju työllistää yhteensä noin 300 000 suomalaista. Se on peräti 12 % työvoimastamme.

Me käytämme Suomessa ruokaan ja juomaan vuosittain yhteensä jopa noin 22 miljardia euroa. Se on itseasiassa viidennes kotitalouksiemme kaikista kulutusmenoista. Nämä ruokarahat pyörittävätkin siis vauhdilla kotimaamme taloutta, kunhan vain valitsemme suomalaisia elintarvikkeita.

Kaupasta ei kuitenkaan aina ole helppo löytää suomalaista ruokaa. Varsinkin kun laitamme ehdoksi valmistusmaan lisäksi sen, että ruuan raaka-aineet ovat myös suomalaisia. Hyvää Suomesta -merkistä tunnistat suomalaisen ruuan. Merkki takaa lihan, kalan, kananmunan ja maidon osalta 100% suomalaiset maistuvat ja puhtaat raaka-aineet. Ja Joutsenlippu-tuotteet on tietysti valmistettu ja pakattu myös Suomessa suomalaisella työllä.

Mutta kaupassa on myös paketteja jotka antavat ymmärtää tuotteen olevan suomalaista. Sinivalkoiset värit tai suomalainen perinnemaisema eivät takaa sitä, että ruoan raaka-aineet olisivat myös Suomesta. Värit ja kuvat eivät takaa myöskään suomalaista työtä.
Siksi olen itse esittänyt, että kaikkeen ruokaan tulisi saada raaka-aineiden alkuperämerkinnät. Tämä ei ole pakkauksen tilakysymys vaan puhtaasti tahtokysymys. Pakkaukseen mahtuu jo tänä päivänä valtava määrä erilaisia kirjainlyhenteitä ja E-koodejakin ja aivan varmasti niiden rinnalle myös esimerkiksi makkaran lihan tai eineksen kalaraaka-aineen perään kirjaitse FI jos raaka-aine on Suomesta jne. Itse olen tehnytkin esityksen, että alkuperämerkinnät tulisivat pakollisiksi. Se palauttaisi kaupassakin vallan meille asiakkaille päättää mitä ostamme.

Hyvä suomalainen ruoka on myös vastuullista. Ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi huomioidaan suomalaisessa ruuantuotannossa. Meillä eläimet voivat hyvin ja tuotantomme on myös reilua työntekijöille. Suomessa elintarvikeketjun työntekijöiden sosiaaliturva-, työterveyshuolto- ja eläkeasiat sekä ammattiosaaminen ovat kunnossa.

Tiesitkö, että jos jokainen meistä suomalaisista ostaisi kuukausittain yhdellä lisäeurolla Suomessa valmistettuja elintarvikkeita, maahamme syntyisi 1 500 uutta työpaikkaa vuodeksi? 10 eurolla jo 15 000 työpaikkaa.

Timo Heinonen
kansanedustaja
suomalaisen ruuan ystävä

Kommentit