Kotimainen ruoka on puhdasta ja maukasta – Ruuan alkuperämerkinnät palauttavat päätösvallan asiakkaalle

Blogi, torstaina 02.04.2015

Suomalainen ruuantuotanto on tiukassa paikassa. Tulemme tarvitsemaan ensi vaalikaudella toimenpiteitä myös maamme talouden tasapainottamiseksi. Toiset ovat esittäneet, että myös maataloudesta olisi varaa leikata. Itse olen eri mieltä. Suomalainen ruuantuotanto, maatalous, on jo nyt kipurajalla ja itsenäiselle maalle oma ja vakaa ruoantuotanto on sellainen arvo mitä ei pidä sivuuttaa tai uhata. Ruoantuonta on myös huoltovarmuuskysymys pahimmankin varalle.

Kummilehmäni Huippu kuoli viime vuoden lopulla. Helmikuussa sain Portaankorvan tilalta syntymäpäivälahjaksi Lumihuipun. Nyt ollaan lehmänomistajiakin. Hieno rouva ja hyvää Valio-maitoa!

Kummilehmäni Huippu kuoli viime vuoden lopulla. Helmikuussa sain Portaankorvan tilalta syntymäpäivälahjaksi Lumihuipun. Nyt ollaan lehmänomistajiakin. Hieno rouva ja hyvää Valio-maitoa!

Suomalainen ruoka työllistää raaka-aineen tuottajia yli 80 000, ruuan ja raaka-aineen jalostuksessa työskenteleviä noin 40 000, tukku- ja vähittäiskaupassa arviolta ainakin 70 000 ja ravintolapalveluissa noin 60 000 suomalaista. Sen lisäksi esimerkiksi kuljetuksissa työskentelee suuri joukko ihmisiä ja näin ollen koko ruokaketju työllistää yhteensä noin 300 000 suomalaista. Se on peräti 12 % työvoimastamme.

Me käytämme Suomessa ruokaan ja juomaan vuosittain yhteensä jopa noin 22 miljardia euroa. Se on itseasiassa viidennes kotitalouksiemme kaikista kulutusmenoista. Nämä ruokarahat pyörittävätkin siis vauhdilla kotimaamme taloutta, kunhan vain valitsemme suomalaisia elintarvikkeita.

Kaupasta ei kuitenkaan aina ole helppo löytää suomalaista ruokaa. Varsinkin kun laitamme ehdoksi valmistusmaan lisäksi sen, että ruuan raaka-aineet ovat myös suomalaisia. Hyvää Suomesta -merkistä tunnistat suomalaisen ruuan. Merkki takaa lihan, kalan, kananmunan ja maidon osalta 100% suomalaiset  maistuvat ja puhtaat raaka-aineet. Ja Joutsenlippu-tuotteet on tietysti valmistettu ja pakattu myös Suomessa suomalaisella työllä.

Mutta kaupassa on myös paketteja jotka antavat ymmärtää tuotteen olevan suomalaista. Sinivalkoiset värit tai suomalainen perinnemaisema eivät takaa sitä, että ruoan raaka-aineet olisivat myös Suomesta. Värit ja kuvat eivät takaa myöskään suomalaista työtä.

Siksi olen itse esittänyt, että kaikkeen ruokaan tulisi saada raaka-aineiden alkuperämerkinnät. Tämä ei ole pakkauksen tilakysymys vaan puhtaasti tahtokysymys. Pakkaukseen mahtuu jo tänä päivänä valtava määrä erilaisia kirjainlyhenteitä ja E-koodejakin ja aivan varmasti niiden rinnalle myös esimerkiksi makkaran lihan tai eineksen kalaraaka-aineen perään kirjaitse FI jos raaka-aine on Suomesta jne. Itse olen tehnytkin esityksen, että alkuperämerkinnät tulisivat pakollisiksi. Se palauttaisi kaupassakin vallan meille asiakkaille päättää mitä ostamme.

Hyvä suomalainen ruoka on myös vastuullista. Ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointi huomioidaan suomalaisessa ruuantuotannossa. Meillä eläimet voivat hyvin ja tuotantomme on myös reilua työntekijöille. Suomessa elintarvikeketjun työntekijöiden sosiaaliturva-, työterveyshuolto- ja eläkeasiat sekä ammattiosaaminen ovat kunnossa.

ben ja timo 1Tiesitkö, että jos jokainen meistä suomalaisista ostaisi kuukausittain yhdellä lisäeurolla Suomessa valmistettuja elintarvikkeita, maahamme syntyisi 1 500 uutta työpaikkaa vuodeksi? 10 eurolla jo 15 000 työpaikkaa.

Minulle suomalainen ruoantuotanto on sydämenasia ja sen eteen lupaan jatkaa työtä. Innolla jo odotan sitä kun oma Lumihuippunikin pääsee kirmaamaan MTK:n Kummimaatilallani Portaankorvassa vihreille kesälaitumille. Silloin on oltava paikalla.

Tänään on luvassa kampanjapäivä täällä Kanta-Hämeessä ja illalla sitten vielä paneelikeskustelu Lahdessa ja Jokimaan Ravit.

22004_10153224470971670_4391706114902563535_n

Jokimaalla taas… Kokemusta jo ainakin tullut. Ja sitten Heinonen 2015 -lähtö ja toiveestani totta kai Suomenhevosille. Saa ravata!

11041667_10153224956606670_3560514805973327430_n

Nuorten Pizzaa ja Politiikkaa ilta veti Riihimäellä jälleen hienosti väkeä ja uusiakin nuoria. Nyt on maha täynnä ja parempi mieli.

16795_10153224796451670_3809097642720801670_n 11120526_10153224785221670_4014708740467001884_n 11081382_10153224956761670_72425277553311065_n

Kello 22.42 ja hetki sitten Riihimäeltä nuorten Pizzaa ja Politiikkaa -illasta kotiin.

Käynnistin aikanaan tällaisen hieman uudenlaisen jutun saada yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita nuoria mukaan. Siitä syntyi Pizzaa ja Politiikkaa illat ja niitä on nyt ollut eri puolilla ja usein mukana myös Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski ja monet muut kokoomusnuorten aktiivit niin täältä Hämeestä kuin muualtakin. Tänäänkin pizzapöydässämme istui yksi kokoomusnuori Oulusta 🙂

Riihimäen Kokoomuskahvilaa pyörittävä Derya Özgün vastasi tämäniltaisesta ja hienosti väkeä oli jälleen mukana. Mukana oli niin tuttuja aiemmista illoistamme, eduskuntavierailulta, pikkujouluista ja muista, mutta myös taas uusia nuoria.

Kiitos siis kaikille nuorille hauskasta illasta ja hyvästä pizzaseurasta. Uusia juttuja jo keväälle nuorten kanssa suunnittelimme. Eli jatkoa seuraa.

 

Pertti Puikkonen ja Rokin Maxi nimikkölähtöni voittoon Lahden Jokimaan raveissa

Tänään ehdin kampanjani keskellä myös Lahteen ja Jokimaalle. Ravit ovat kyllä vieneet palan sydämestäni vaikka ratsumies olenkin. Ja jälleen oli mukava päästä Jokimaalle päivän Tervakosken, Hämeenlinnan ja Riihimäen kampanjakierroksen jälkeen.

Jokimaalla oli tänään hevosenomistajien ravit ja paikalla siis todella paljon ravialalla toimivia. Olikin hieno päästä myös ennen ensimmäistä lähtöä myös haastateltavaksi satojen hevosenomistajien eteen. Keskustelussa tänään mm. Fintoton tulevaisuus ja myös hevosenlannanpoltto ja Suomenhevostenkin tulevaisuus. Totesin, että itse en ole innokkaasti yhdistämässä Veikkausta, RAY:tä ja Fintotoa yhteen. Siinä helpolla käy niin että kokonaistuotto putoaa ja sen myötä hevosalan tilanne entisestään tiukkenee. Nyt nimittäin tarvitaan kyllä kaikki panokset hevosalan pelastamiseksi ja jopa omaa Suomenhevosohjelmaa. Varsamäärät laskeneet ja se tarkoittaa sitä, että myös pain ikäkausilähdöt ja sitä kautta pelaaminen ja sitä kautta tuotot ja tuloutukset jne. Oravanpyörä siis pyörii vaarallisesti.

Hevosenlannanpolton parissa olen tehnyt työtä sitten jo todella pitkään. Pettynyt olen siihen, että nyt jo tämän väännön aikana neljäs ministeri pestissä ja asiaa ei saada maaliin. Olen itsekin esittänyt toteuttamisvalmiita malleja jne, mutta tuntuu siltä, että ympäristöministeriön virkamiehet eivät anna periksi. Mutta sen lupaan, että periksi en anna ennen kuin hevosenlanta Suomessakin Ruotsin, Tanskan, Hollannin ja Saksan tapaan palaa. EU:n seläntaakse tässäkin mennään, mutta tosiasta paljastavat aivan muuta.

Minun nimikkölähdön ja ”Kansanedustaja Timo Heinonen”- loimen sai harjalleen upea Rokin Maxi. Hienoa suomenhevosta ohjasti Jokimaalla Pertti Puikkonen. Halusin ehdottomasti olla tukemassa juuri suomenhevosten lähtöä ja siksi valitsin lähdön numero 5 ryhmäajo.

Onnea vielä Rokin Maxille ja Pertille! Hienoa ravia!

Jokimaalla myös muutenkin mainio tunnelma ja paljon ravituttuja. Voittoja ei tällä kertaa tullut, mutta sitä kokemusta tuli. Ensi kerralla sitten ja jo tässä taas odottelen innolla myös Riihimäen Kesäravejakin. Mutta sinne vielä hetki.

Tänään siis kampanjakiertue ei aamusta Lopen Nesteen ja Shellin kautta Tervakoskelle. Sieltä sitten eteenpäin Hämeenlinnaan päiväksi ja iltapäivällä Riihimäen kahvilalleni. Siellä jälleen tänään Riihimäen lukiolaisia TET-harjoittelussa ja kivasti väkeä liikkeellä. Ja ravien jälkeen sitten palasin sinne vielä pizzaillankin tunnelmiin. Reilusti siis kellon ympäri mentiin ja yli 300 km taas Vaali-Vitoonkin kilometrejä. Mutta huomenna levätään. Vaalitauon ainoa vapaapäivä minulla ja aion vain levätä.

 

 

 

…..

Kommentit