Kotikunnan valtuusto linjasi tulevaa: Loppi eroaa jätelautakunta Kolmenkierrosta Lopella luotetaan huomiseen

Blogi, maanantaina 06.06.2016

Tänään maakuntapäivän olin varannut aikalailla tarkkaan kotikuntani Lopen asioille. Toki nyt kun mennään jo puoluekokousviikkoa ja Petterin kampanjan johtoryhmässä olen niin ei sekään toimettomaksi jätä. Viikonloppuna saimme mukaan tukiryhmäämme myös konkariedustajamme Ben Zyskowiczin ja myös Ilkka Kanervankin ja näin Petteriä tukee eduskuntaryhmästämme jo yli 20 kansanedustajaakin. Toki valinnan tekee aivan oikein meidän kenttäväkemme, mutta onneksi sen parempaa järjestökenttämme tuntijaa ja tekijää ei ole olemassakaan kuin Petteri Orpo on eli luottavaisella mielellä lähdemme loppuviikosta Lappeenrantaan. Nöyränä, mutta luottavaisena.

Lopella tänään ilta ja oikeastaan jo iltapäivä meni kunnan asioiden parissa. Ensin pidimme pidemmän Kokoomuksen ryhmäkokouksen missä linjasimme hieman tavoitteitamme kotikunnan osalta valmistautuen siihen, että 2019 koko sosiaali- ja terveystoimi siirtyy maakunnan toteutettavaksi. Kuntamme rahoista ja päätösvallasta näin katoaa ainakin 60 prosenttia ja väistämättä olemme edessä ns. uuden kunnan kanssa. Meillä Lopella kuitenkin luotetaan tulevaisuuteen ja eihän tätä paremmalla sijainnilla kunta voisikaan olla. Ja haluamme myös varmistaa laadukkaat peruspalvelut tulevaisuudessakin ja kokoomus linjasikin, että laadukas päivähoito, peruskoulu ja lukio tulee turvata tulevaisuudessakin kuten myös hyvät ikäihmisten palvelut. Haluamme osaltamme jo nyt varmistaa, että uudessa Terveyspajassamme on siirtymäajankin vastaanottopalveluita ja myös palveluita lapsiperheille ja ikäihmisille. Myös neuvolaverkon haluamme pitää muita maalaiskuntia vastaavana ja toivottavasti kuntana voimme osaltamme varmistaa myös sitä, että lääkäripalvelutkin palaavat Lopelle tavalla tai toisella. Näin itse uskon tapahtuman viimeistään kun valinnanvapauslaki saadaan voimaan. Jos terveyskeskuskuntayhtymä tai jatkossa Hämeen sote-toimija OmaHäme ei niitä halua maalaiskuntaan tuoda niin toivottavasti tuo joku pieni yritys tai paikallinen loppilainen lääkäri. Olen varma, että asiakkaita tulee riittämään ja kun se jatkossa on samanhintaisia käykö julkisella vai yksityisellä puolella niin tekijöitä varmasti löytyy. Näillä reunaehdoilla Kokoomus on vahvasti mukana maakunnallisen Soten järjestelyissä.

Lopen kunnanvaltuusto valmiina kokoukseen. Eikun puhetta johtamaan.

Lopen kunnanvaltuusto valmiina kokoukseen. Eikun puhetta johtamaan.

Kunnanvaltuusto siunasi tänään viime vuoden tilinpäätöksen. Talous on edelleen pystytty pitämään vakaalla pohjalla ja tästä kunnanhallitukselle kiitos, mutta myös muistutus, että näin pitää toimia jatkossakin. Valtuusto myös päätti tänään että ylökouluun tehdään viisi aloittavaa seitsemättä luokkaa ja näin opetusryhmät pystytään pitämään noin 20 oppilaan koossa. Ja samalla päätettiin myös lisäsatsauksista soveltavaan luokkaan.

Kesäkuun kokouksessa käsitellään tavanmukaan aina myös kaavoituskatsaus ja kaavoitusohjelmakin ja niin tänäkin vuonna. Kuntamme on saanut monesti kiitosta ajantasaisista kaavoista ja niistä huolehdimme jatkossakin. Hyvä kaavoitustyö osaltaan takaa myös ripeät ja asianmukaiset päätöksenteot rakennushankkeille.

Valtuustossa käsiteltiin myös talous- ja palkkahallinnon uudelleen järjestelyä. Kunnanhallitus esitti, että vahvistamme toimintaamme liittymällä Riihimäen, Hausjärven ja terveyskeskus kuntayhtymän kanssa samaan RHL-Data toimijaan. Äänestyksen jälkeen valtuusto päätti edetä kunnanhallituksen esittämällä tavalla. Isona asiana oli pöydällä myös kunnanhallituksen esitys ns. Ukko-verkon investoinnista kuntaamme. Hanke maksaisi kunnalle 138 000 euroa ja toisi haja-asutusalueille nopeamman nettiyhteyden. Valtuusto otti tässä asiassa aikalisän ja selvitämme kuntalaisilta kyselyllä onko tällaiselle nopeammalle nettiyhteydelle kysyntää ja ottajia taajamissa ja myös kylissä ja vapaa-ajanasunnoillakin. Itse kannatan esitystä ja toivottavasti saamme riittävästi kiinnostuneita liittymänottajiakin kyselyssä hankkeen tueksi.

Kokoomuksen valtuustoryhmä puheenjohtajansa Eeva Pyhälammin johdolla neuvottelutauon palaverissa.

Kokoomuksen valtuustoryhmä puheenjohtajansa Eeva Pyhälammin johdolla neuvottelutauon palaverissa.

Mielenkiintoinen asia oli myös Pirunkallion Prammin myynti hämeenlinnalaisille menestyvälle ja innovatiiviselle Evon Luonto Oy:lle. Toivottavasti paikka saadaan tämän myötä siihen käyttöön mitä aikanaan sen rakentamisvaiheessa oli suunniteltu. Ja Evon Luonto myös panostaa merkittävästi rahaa paikan kehittämiseen ja parantamiseen. Itse uskon, että hyvä päätös. Hyvät kaupat 🙂 ja yksituumaisesti.

Valtuustoaloitteista meidän kokoomuksen Sirpa Hopearuohon aloite tai ponsiesitys vanhusten lääkkeiden annosjakeluun siirtymisestä hyväksyttiin. Myös Tiina Seppälän valtuustoaloite peruskoulujen uhkatilanteiden varalle hyväksyttiin. Hyviä esimerkkejä siitä, että valtuustoaloitteilla voi oikeasti vaikuttaa ja muuttaakin toimintatapoja.

Loppi eroaa jätelautakunta Kolmenkierrosta – Kiinteistökohtainen jätehuolto halutaan turvata jatkossakin

Saimme läpi myös Jarmo Laukkasen valtuustoaloitteen minkä aikanaan allekirjoittikin muistaakseni yli 30 kuntamme 35 valtuutetusta. Valtuustoaloite tarkoittaa sitä, että hoidamme jatkossakin itsenäisenä kuntana oman jätehuoltomme yrittäjien kanssa ja näin pystymme turvaamaan kiinteistökohtaisen eli nykyisen jätehuoltomallimme ja lisäksi myös laadukkaat muut yrittäjien tarjoamat palvelut siirtolavoista ja siirto-wc-kontteihin. Tulemme siis valtuuston päätöksenmukaisesti nyt eroamaan jätelautakunta Kolmenkierrosta.

Myös Kari Maunulan (kok) valtuustoaloite vapaa-ajanasuntojen muuttamiseksi vakinaisiksi asunnoiksi hyväksyttiin. Kunnanvaltuusto päätti purkaa vanhat omatekemät rajoitteet muutoksilta ja nyt pääsääntönä voidaan pitää sitä, että vapaa-ajanasunnon voi saada muutetuksi vakinaiseksi kodiksi jos se täyttää talon rakennusvaatimukset. Toivottavasti tämä osaltaan kääntää myös kuntamme väkilukukehityksen myönteiseksi ja avaa mahdollisuuksia asua Lopella vaikka ympäri vuoden. Pidetään siis koko Loppi asuttuna ja elinvoimaisena.

kokoomus 2

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rosa Laine esittelemässä Lopen historian ensimmäistä nuorisovaltuuston tekemään valtuustoaloitetta.

Nuorisovaltuuston ensimmäisessä aloitteessa esitetään Ässä- lähiliikuntapaikkaa Elmolan pihamaalle

Lisäksi valtuusto käsitteli valtuustoaloitteen hätämajoitustilojen kartoittamisesta ja kotihoidon Loppi-lisän jatkamisesta. Jatkossa Loppi-lisää voi saada myös opiskelijat. Uutena hienona aloitteena Lopen nuorisovaltuusto jätti tänään puheenjohtajansa Rosa Laineen johdolla esityksen, että kunta rakentaisi ensi vuonna kirkonkylälle vastaavan Ässä-lähiliikuntakentän millainen siis jo on Launosissa ja Läyliäisissä. Hieno aloite nuorilta ja täysi tuki sille. Kenttä osaltaan vastaisi hyvin Liikkuva koulu  ja tunti liikuntaa päivässä -haasteisiinkin ja olisi niin päiväkotilasten, peruskoululaisten kuin lukiolaistenkin käytettävissä ja iltaisin ja viikonloppuisin kaikkien loppilaisten. Hieno aloite nuorilta ja ainakin minun vahva tukeni sille. Aloite muuten nuorisovaltuustojemme ensimmäinen historiassa.

Kello nyt jo paljon ja huomenna aikainen herätys ja työmatka jälleen Helsinkiin eduskuntaan. Tänään blogi siis aikalailla kotikunnan asioista, mutta huomenna jälleen maakunnan ja valtakunnankin juttuja. Huomiseen.

 

 

 

Tagit: loppi,

Kommentit