Kotikunnan Markkinavuosi avattu.

Blogi, lauantaina 19.04.2014

Aina sitä odottaa sitäkin hetkeä kun kotikunnan markkinavuosi avataan. Onni Kontro aikanaan loi Lopelle upean markkinakulttuurin Perunankukkapäivineen ja muineen ja näiltä ajoilta lähtien on markkinavuosi avattu aina Lankalauantain Markkinoilla. Joskus oli keväällä vielä Hiirenkorvan markkinatkin ja niin edelleen. Ja aina kesän kohokohtana Lopella kun ollaan uuden perunan markkinat – Lopen Perunankukkapäivä.

Mutta tänään siis markkinavuoden avaus ja täytyy sanoa, että lähes 20 asteen keväisessä auringonpaisteessa taidettiin tehdä pääsiäismarkkinoiden kävijäennätys. Oma suosikkini on Pelastakaa Lapset ry:n kahvila ja lettuteltta ja sielläkin myytiin letut loppuun alta aikayksikön. Ja hyvin näytti kauppa muillakin kojuilla käyvän ja parhaimmillaan ennen puoltapäivää väkeä oli tungokseksi asti.

Kollegoistani Keskustan Antti Kaikkonen oli myös paikalla keskustan teltalla ja nopeasti ehdimme moikatakin kun mies eteenpäin EU-vaalikiertueellaan suuntasi. Ahkera tekijä ja mukava mies ja vaalisloganinsa mukaisesti mainettaan parempi.

Minullakin riitti keskustelukavereita koko päiväksi. Kiitos siis teille kaikille. Kesäloppilaisetkin olivat jo palanneet talvikodeistaan tänne Lopelle ja moni tuli myös minua jututtamaan ja tuomaan terveisiään. On ollutkin hieno huomata, että moni jopa yli vaalipiirinkin on ottanut minut ihan omaksi kansanedustajakseen. Siis vaikka äänestää eivät minua voikaan niin asioita hoidellaan ja terveisiä minulle tuodaan asioista kuin asioista. Loppilaisilta tänään eniten palautetta meidän Kokoomuksen valtuutetun Jarmo Laukkasen valtuustoaloitteesta. Jarmo sai aloitteensa taakse ehkä Lopen historian laajimman kannatuksen eli allekirjoitusmäärän valtuutetuista. Kolmekymmentä valtuutettua aloitteen allekirjoitti ja vain yksi kieltäytyi. Ja neljä tuli niin viimetinkaan kokoukseen että eivät ehtineet kirjoittamaan, mutta kuulemma olivat Jarmolle aloitetta kehuneet ja tukea asialle antaneet. Kyse siis aloitteesta jolla selvitämme nyt Lopen kunnan eron jätelautakunta Kolmenkierrosta. Jätelautakunta on kävellyt useamman kerran useamman jäsenkuntansa mielipiteen yli ja sivuuttanut näin myös toimivat jätehuoltojärjestelmät. Ja nyt ehkä viimeisenä lautakunnan halu kunnallistaa myös ns. sakokaivojätteenkin kuljetus. No onneksi meillä on oikeus ja mahdollisuus lautakunnasta erota. Ainoa harmi se, että samalla on erottava myös hyvin toimivasta yhteisestä jäteyhtiöstä eli Kiertokapulasta. Laissa tällainen ovela koukku ja yhteiskuulumisvaade. Ja näin nyt jätelautakuntaero vaatii myös eron jäteyhtiöstä, mutta uskoisin, että asiat hoituvat yhtiön kanssa jatkossakin samalla tavalla suoralla sopimuksella. Ja jos ei hoidu niin jätteelle riittää tässä maassa ottajia varmasti Ekokemin jätteenpoltosta lähtien ja monta muutakin. Tämän kokoisen kunnan jätehuolto on siis helppo hoitaa itsekin ja samalla kuntalaisiakin kuunnellen. Niin se voitaisiin jätelautakunnankin kanssa tehdä jos siellä vain olisi halua kunnioittaa kuntien ja kuntalaistenkin mielipidettä. Nyt näin ei ole.

Jätelautakunnasta eroon johtava aloite on kerännyt myös kiinnostusta naapurikunnissakin. Uskoisin, että Loppi ei jää ainoaksi jossa tämä Kolmenkierron toiminta halutaan nyt viheltää poikki. Uskoisin, että kevään aikana vastaava aloite tule useammassakin kunnassa vielä käsittelyyn. Ja ainakin tänään torilla Lopen kunnan nykyinen toimiva, suoraan sopimiseen ja moneen jäteyritykseen nojautuva jätteenkuljetusmalli sai yksimielisen tuen. Harvinainen siis Jarmo Laukkasen aloite tässäkin mielessä.

Torilla puhutti myös Ukraina. Uusi roolini ulkoasiainvaliokunnan jäsenenäkin on siis laitettu huomiolle ja tänään kolme vai neljäkin eri keskustelua Ukrainasta ja myös Suomen puolustuksesta ja muusta tähän liittyvästä. Keskustelua aiheutti edelleen myös haja-asutusalueen jätevesiasetus. Lupasin tehdä esityksen keskusteluiden jälkeen siitä, että jätevesiasiaan saataisiin vielä 2-4 vuoden lisäjatkoaika ja ehkä myös lopulta järkeistämistä asetuksen vaatimuksiinkin. Tähän palaan tässä kevään aikana. Ja myös keskustelua suomalaisesta ruuasta, Loppijärvemme tilasta ja kuljetusyrittäjien ajoaikavalvonnasta ja jättirekoistakin. Aiheita siis riitti.

Lopen torilla tuli nautittua useampi kuppi kahviakin ja ostoksiakin iso pussillinen. Monessa mielessä siis antoisa päivä. Ja muutama juttukaveri halusi myös vierailulle eduskuntaankin ja sehän sopi minulle myös hyvin. Ja kutsu myös teille kaikille blogini lukijoille aina voimassa eli koska vain olette enemmän kuin tervetulleita tutustumaan eduskuntaan. Yhteyttä vain rohkeasti minuun ja kahvitkin eduskunnan kuppilassa lupaan tarjota.

Lopen torilta sitten suuntasin Eskolan talolle Lopen Joentaakse. Talon isäntä Juhani Kerovuori lupasi aikanaan minun puulajipuistoon heidän pihametsästä Makedonian Männyn ja tänään Juhanin kanssa pienen ison kävyn siemenstä alun saaneen taimen metsästä kaivoimme. Taimi sai uuden paikan Hevosojalta Pekkalan metsästä. 

Pekkalassa Loppijärven rannalla kukki jo sinivuokotkin ja valkovuokkojakin jo lapsen kanssa tänään äidille keräsimme. Ja ulkohommiakin tuli tehtyä. Pekkala sai uudet kiviportaat. Aikamoista urakkaa näillä käsillä 🙂

Nyt jo nautittu pääsiäisen juhlapäivällinen perheen ja isovanhempien kanssa. Lampaan sijaan tänään pöydässä Maijalan tilan poroa ja täytyy sanoa, että suussa sulavaa. Iloista pääsiäisen aikaa teille kaikille. Nautitaan näistä pyhistä ja annetaan aikaa lähimmillemmekin.

 

Kommentit