Koska olen tyttö.

Blogi, torstaina 11.10.2012

Tänään vietetään jälleen kansainvälistä YK:n Tyttöjen päivää. Tarkoitus jälleen kerran kiinnittää meidän kaikkien huomiota maailmanlaajuisesti tyttöjen asemaan ja ennen muuta tyttöjen asemaan kehitysmaissa. Ongelmia on monenlaisia mm. jopa miljoonat vuosittaiset lapsiavioliitot, mutta myös se, että tytöt eivät pääse kouluun, seksuaalinen väkivalta ja monet muut vastaavat asiat. Tässä Koska olen tyttö -raportissa on paljon asioita jotka järkyttävät ja jotka vaativat toimia meiltä kaikilta.

Otetaan tänään mekin tähän kantaa ja pidetään asiaa esillä. Hyvä tie vaikuttaa on juurikin Plan. Planin kampanjasivut Koska olen tyttö löytyvät täältä.

Maailmassa on liian paljon tällaista.

Aikainen aamu Lopella. Sade on ainakin hetkeksi tauonnut, mutta kostealta näyttää tämäkin torstai. Ei auta muu kuin suunnata auton nokka Helsinkiä kohden. Kokoukset odottavat.

Kello 21.55 ja juuri hetki sitten päättyi Ylen Jyrki Kataisen haastattelu tai kuntavaalitentti. Olipa erikoisen asenteellinen toimittaja, mutta itseasiassa se kääntyi kyllä täydellisesti Jyrkin laariin. Ja niin se yleensäkin käy. Mutta myös Jyrkin poikkeuksellisen vahva osaaminen ja laaja tietämys asioista näkyi läpi koko haastattelun ja myös se, että hän oikeasti tekee nyt sitä mistä tykkää. Innostua saa ja innostunut saa olla. Ja se hymykin toimii. Minusta vahva veto Jyrkiltä jälleen kerran ja arvostin myös sitä, että puheenjohtajalla on vahvat arvot ja suora selkä seistä niiden takana. Hyvä.

Täytyy kyllä myöntää, että pidin myös eilisestä Vihreiden Ville Niinistön haastattelusta. Hänkin omassa asiassaan vahva ja rehellinen ja se näkyy hänenkin esiintymisessä. Vaikka monesta asiasta olen hänen kanssaan eri mieltä niin arvostan sitä, että joku uskaltaa olla aito ja aidosti oman asiansa takana. Pisteet siitä Villelle.

Kyllä tästä alkaa tenttienkin valossa hieman vaalikierrokset nousta.

Tänään illalla piipahdin hetkeksi hakemassa sitä virtaa myös itselleni Kahvila Korvalta. Se, että tapaa ihmisiä ja saa jutella tuttujen ja vieraampien kanssa oman kotikunnan ja arjen asioista innostaa kyllä aina minuakin. Se antaa virtaa huomiseen ja toisaalta myös tahtoa viedä asioita eteenpäin.

Kahvila Korva kiertuepäiviä on tähän vaalien alusviikoille sovittunakin vaikka kuinka ja moneen eri paikkaan. Tottakai täällä Lopella, mutta monessa muussakin paikassa ympäri Hämettä ja Uuttamaatta jne. Juuri tänään sovin myös visiitin jälleen kerran Hämeenlinnaankin. Tulevana lauantaina olen Anni Puntilan kampanjaan kirittämässä Hämeenlinnassa klo 13-15 ja kahden jälkeen siellä Vaalikopille tulee myös puoluesihteerimme Taru Tujunen ja varmasti paljon muitakin ehdokkaitamme Annin lisäksi. Tsempataan heitä lauantaina sitten voittoon.

Mutta tämä päivä oli valiokuntien päivä. Ympäristövaliokunnassa budjettia jo valmiimpaan suuntaan ja sitten puolustuksen kautta ulkoasiainvaliokuntaan keskusteluun puolustuministeri Carl Haglundin kanssa. Päivällä sain talolle myös vieraaksi kaksi saksalaista poliisimiestä suomalaisten isäntien kanssa osana EU:n poliisivaihtoa. Harmi, että poliisitaustaisilla kansanedustajillamme tänään poikkeuksellisen tiukat ohjelmat valiokunnissa ja ne keskustelut jäivät vähempään. Mutta aina jotain.

Sitten ennen kyselytuntia saimme vielä vieraaksemme Hämeen kokoomusnaisia. Kävimme lehtereillä Jokisen Kallen kanssa heitä tervehtimässä ja hieman kertomassa politiikan syksynkin ajankohtaisista aiheista. Mukava porukka ja se tuhti puolituntinen meni kyllä ihan liian nopeasti. Se on otettava pian heidän kanssa uusiksi jossain.

Sitten kyselytunnilla ensin erikoinen opposition inttäys asioista jotka eivät vielä hallituksen pöydässä valmiita. Niihin oli siis mahdoton hallituksen kyselytunnilla vastata, mutta voihan sen ajan noinkin käyttää. Ehkä mielenkiintoisin keskustelu syntyi kansanedustaja Ben Zyskowiczin nostettua keskustelussa esille Tiger-yökerhon ampumatapauksen. Julkisuudessa on kerrottu, että ampumisen tunnustanut vietnamilaismies on tuomittu maassamme kymmenistä erilaisista vakavistakin rikoksista aina huumeista tapon yrityksiin ja pahoinpitelystä konepistoolirikoksiin. Jo vuonna 2000 tehtiin päätös, että mies karkotetaan Suomesta kotimaahan Vietnamiin ja tämä uusittiin vuonna 2009. Nyt on selvinnyt, että miehen kotimaa ei ole suostunut häntä ottamaan vastaan ja miten Suomessa sitten on toimittu – hän on saanut kulkea vapaana ja jälleen kohtalokkain seurauksin. 

Sisäministeri Päivi Räsänen joutuikin pahankerran selittelemään tilannetta ja lopulta kun hän oli aikansa selittänyt ja kertonut kaiken maailman valmisteluista ja muusta niin Zyskowicz ilmoitti, että ” ei tässä EU:n komissiota tarvita. Tässä tarvitaan yksi tai kaksi rotevaa poliisimiestä, jotka saattavat tämän henkilön vankeustuomionsa istumisen jälkeen omaan kotimaahansa”.

Keskustelussa myös paljastui, että tällaisia tapauksia on Suomessa muitakin mm. Somaliasta ja Irakista. Kannattaa siis olla varovainen.

Mutta nyt on aika laittaa tämäkin älyttömyys kuntoon ja siinä tarvitaan toimia niin sisäministeri Päivi Räsäseltä ja ulkoministeri Erkki Tuomiojalta ennen kuin tapahtuu jälleen jotain vastaavaa. Tai sitten tällaiset henkilöt pitää pitää vaarallisina poissa ihmisten ilmoilta jos he eivät omaan kotimaahansakaan enää kelpaa. Jäämme siis odottamaa toimia ministereiltä ennen kuin seuraava veriteko tapahtuu tai jotain muuta vastaavaa.

Hissutella ei tällaisilla asioilla pidä.

 

 

 


Kommentit