Koronapassi tai pikatesti avaisivat tapahtumia ja ovia tapahtumiin – Olisiko se perustuslaillisesti ongelmaista, että vuosi sitten kovilla rajoitustoimilla koetellut yli 70-vuotiaat pääsisivät ehkä ensimmäisinä liikkeelle?

Blogi, perjantaina 09.04.2021

Koronapassi tai -todistus ja vaihtoehtoisesti pikatesti.

Ne olisivat nyt nopein tie saada yhteiskuntaa auki. Monet Euroopan maat ovatkin jo ottaneet käyttöö koronapassin, mikä siis kertoo puhelimensovelluksessa, että kyseinen henkilö on saanut koronarokotteen. Rokoteturva avaa siis näin ovia kahviloihin ja ravintoloihin, mutta ennen muuta nyt antaa luvan tehdä ja käynnistellä myös museotoimintaa, teattereita, konsertteja ja vielä näitäkin isompia sitten kesällä ulkoilmassa. Miltä kuullostaisi esimerkiksi kesätorit tai vaikkapa Iskelmäfestarit loppukesästä? Tai meidän monien odottama MotoGp -kisa Kymiringillä ja Suomen MM-ralli Jyväskylässä?

Kyllä, rokotepassijärjestelmä antaisi myös ulkomaalaisille oikeuden tulla Suomeen. Tämä mahdollistaisi siis urheilutapahtumien lisäksi myös avata matkailua kesäkaudelle. Koronapassi tai tuore koronatestitulos lentokentällä tai satamassa avaisi ovet maahamme. Matkailu voisi ontuen selvitä tulevasta kesästä. Selviäisi ainakin paremmin kuin nykyisellä mallilla; jos ei kaikki, niin ei kukaan.

Osa on arvostellut tätä mallia epäoikeudenmukaiseksi ja jopa perustuslain mukaan syrjiväksi. Miettikääpä nyt hetki esimerkiksi kaikkia yli 70-vuotiaita, jotka viime keväänä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen käskyllä eristettiin omiin koteihinsa. Yli 70-vuotiaiden liikkumista siis vuosi sitten keväällä rajoitettiin ei vain suosituksilla vaan tuo määräys oli velvoittava. Monet aktiivista elämää eläneet tyytyivät kohtaloonsa ja tekivät tilaa muiden tavalliselle arjelle? Jälkikäteen ratkaisun oikeudenmukaisuutta voi hyvin pohtia. Mutta monet isoäidit ja -isät olivat valmiita joustamaan ja tekemään tilaa lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Monelle muuten nuo viikot olivat piinaavia, yksinäisiä ja osalle jopa kohtalokkaita. Ja nyt, kun heidät on ensimmäisten joukossa saatu rokotettua niin tuleeko nuoret muka sanomaan, että ikäihmisten päästäminen seniorikahvilaan tai teatteriin olisi perustuslain mukaan syrjivää? Toivottavasti niin ei kukaan sano.

Eikäö Tanska ole sitten oikeusvaltio, kun se päätti jo helmikuussa käyttöönottaa koronapassin? Passissa on tiedot siitä, onko henkilö saanut koronarokotteen tai onko kyseisen henkilön elimistössä koronaviruksen vasta-ainetta aiemman tartunnan jäljiltä. Sähköisellä passilla Tanska halusi nimenomaan mahdollistaa maan asteittainen avaamisen, kuten matkustamisen, liikematkat tai kulttuuri- ja urheilutapahtumiin osallistumisen. Ja kyllä, Tanskassakin käytiin keskustelua siitä, että jakaako tämä kansaa kahteen ryhmään ja ratkaisuksi sielläkin esitettiin tuoretta koronatestitulosta. Kun koronapassi sisältää rokotetiedon tai vasta-ainetiedon lisäksi vaihtoehtoisesti myös negatiivisen koronatestin tuloksen niin silloin se ei ole toisia poissulkevaa. Kaikkien on kuitenkin mahdollista ottaa testi ja itseasiassa nyt jo voidaan toteuttaa vartin pikatestejä jopa tilaisuuksien, tapahtumien, museoiden tai muiden ovillakin.

Rokotepassi ei siis ole maatamme koronasta pelasta. Itseasiassa sen käyttöönotto edellyttää sitä, että koronatilanne on nykyistä parempi. Onneksi sitä kohden nyt mennäänkin. Rokotuspassi olisi siis nimenomaan tehokas ja hyvä lisäkeino, jolla maa saadaan avattua mahdollisimman nopeasti tartuntatilanteen salliessa. Meillä se voisi tarkoittaa esimerkiksi kesäkuun alkua?

Pohjoismaista alkuvuodesta jo Islanti otti käyttöön rokotustodistukset matkustuksen helpottamiseksi. Ja myös EU:ssa pohditaan rokotustodistuksen käyttöönottoa. EU:ssa rokotustodistusta on haluttu kehittää ennen muuta siis terveyskäyttöön, mutta sitä olisi Islannin ja Tanskan tapaan mahdollista käyttää muissakin tarkoituksissa kuten urheilutapahtumien, kesätapahtumien, ravintoloiden ja matkailun koronaturvalliseksi avaamiseksi.

Ja kun tähän otettaisiin mukaan myös ilmaiseksi koteihin jaettavat koronan pikatestit niin malli veisi meitä kohti normaalia aikalailla isoin harppauksin. Kreikkalaisille alettiin nyt huhtikuun alussa jakaa ilmaisia koronan kotitestipakkauksia. Kotitestit diagnosoivat koronaviruksen 95-99 prosentin tarkkuudella. Ja testi on siis varsin helppo ottaa syljestä tai nenästä. Kotitestiä ei siis oteta syvältä nielusta, kuten nuo perinteiset testit otetaan. Kotitestit on Kreikan lisäksi käytössä jo nyt myös Ruotsissa eli tässäkin voisimme seurata hyvää esimerkkiä. Englannissa aloitetaan tänään 9.4.2021 ilmaisten koronapikatestien jakelu. Jokainen englantilainen saa vastedes kaksi ilmaista kotona tehtävää koronapikatestiä viikossa. Testejä voi Iso-Britanniassa tilata suoraan kotiin postin kuljettamana tai hakea maksutta apteekista.

Kotona tehtävien pikatestien on arvioitu jo nyt paljastaneen peräti 120 000 tartuntatapausta, jotka olisivat muutoin jääneet todennäköisesti piiloon. Ensimmäiset koronapikatestit ovat tuoreiden tietojen mukaan tulossa Suomeen lähiviikkoina. Nyt olisi siis oikea aika luoda hyvät ja toimivat käytänteet niiden käyttöönottamiseksi ja hyödyntämiseksi.

Olisiko siis väärin avata seniorikahvilat tai ruokaravintolat ja vaikkapa kesäkuusta lähtien kesätapahtumat, kesäteatterit, konsertit, teatterit ja museot rokotuksen saaneille, koronan vasta-ainetta kantaville tai koronapikatestin tekeville? Olisiko se väärin, että näin voisi päästä kuntosalille, pelaamaan tennistä, padelia, salibandyä tai jotain muuta treenaamaan? Kenen näkökulmasta tämä olisi syrjivää? Tai kenen mielestä tämä olisi syrjivää?

Saan ajaa autoa, kun minulla on ajokortti. Kaverillani ei ole ja hän ei saa ajaa. Niinpä.

Niinhän se menee.

Tässä tännekin tuo lupaamani puheenvuoroni tältä viikolta liittyen ravintolasulkuihin ja niiden alueiden tasapuoliseen kohteluun.

Työviikko päätökseen. Illalla vielä saimme vahvistusta, että ei myöskään Suomen perustuslaki asetu koronapassin käyttöönottamista vastaan. Asiaa on siis syytä viedä eteenpäin. Tämä on keino saada kesällä teatterit, konsertit, kesätapahtumat, urheilutapahtumat ja muut pyörimään. Eikös se olisi reilua ja tärkeääkin?

 

 

Kommentit