Koronapassi ainoa keino pelastaa kesätapahtumat, konsertit, teatterit ja urheilutapahtumat

Blogi, sunnuntaina 11.04.2021

Koronapassista eli koronatodistuksesta näyttää muodostuvan pääministeri Sanna Marinille (sd.) nyt uusi arvovaltakysymys koronakriisin hoitamisessa. Se on kuolinisku tuhansille tapahtuma-alan työpaikoille ja konkurssikomento sadoille ja sadoille yrityksille. Konkurssiaalto pyyhkäisee nyt jo ennen kesää lukuisten tapahtuma-alan yritysten, mutta myös urheiluun liittyvien toimijoiden yli, jos ei koronapassista saada ratkaisua huhtikuun aikana. Odottaa ei enää voida. Koronapassin käyttöönotto mahdollistaisi lisäksi asioimisen kirjastossa, ravintolassa, kahviloissa ja teatterissa.

Koronapassi tai koronatodistus, Tanskassa Min Sundhed, olisi siis sovellus tai kortti, missä olisi tieto kortinhaltijan rokotuksesta, sairastetusta koronasta eli tuorevasta-ainetieto tai kolmanneksi tuore tieto negatiivisesta koronatestistä. Malli ei siis pakottaisi tai edellyttäisi ketään ottamaan covid19-rokotetta vaan koronatesti esimerkiksi pikatestinä tapahtuman tai tilaisuuden ovella olisi myös sisäänpääsyavain tapahtumaan.

Sanna Marinin hallitus pitää koronapassia kuitenkin sulkemisvälineenä. Näin terveysministeri Krista Kiuru (sd.) torstaina 8.4.2021 Ylen A-Talkissa linjasi. Linjausta on mahdoton ymmärtää sillä nythän sulku on täydellinen, mutta koronapassi avaisi kuitenkin tapahtumat rokotetuille, koronan sairastaneille, mutta myös tuoreen koronatestin ottaneille. Koronapassi olisi siis oikeasti tietenkin keino avata yhteiskuntaa vastuullisesti, nopeasti ja pelastavasti.

Ben Zyskowicz pohtikin BenTV:ssä, että ”SDP:n mielestä on parempi, että yrittäjät ovat edelleen yrittämättä sekä alihankkijat, muusikot, näyttelijät ja ravintoloiden työntekijät ilman töitä. Parempi, että pidetään paikat kokonaan kiinni kuin että avattaisiin sille porukalle, jolla on esittää tällainen koronatodistus. Tämä on käsittämätöntä.”

Julkisuudessa mm. tietoturvapuolen kärkiosaaja F-Securen hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa rinnasti rokotuspassin ajokorttiin. Aika oiva vertaus: ”Ajokorttikin on sulkemisväline, jolla pyritään ajokortittomat sulkemaan pois auton ratista. Siitä huolimatta kaikki hyväksyvät ajokortin”. Siilasmaa jatkoi, että rokotuspassi ajokortin tapaan kannattaa kuitenkin näjdä avaamisvälineinä. Niilä mahdollistetaan mm. sosiaaliset massatilaisuudet ja ajokortilla autolla ajo.

Tanskassa tämä hoidettiin yhdessä, parlamentaarisesti, ilman arvovaltanokittelua. Tanskassa kaikki puolueet yhdessä sopivat miten maa avataan jo keväällä kesään tultaessa ja miten syksy jo voidaan hoitaa ilman koronasulkuja. Ja tässä ratkaisijana on jo nyt huhtikuussa käyttöönotettava koronapassi – Min Sundhed.

Koronapassia odottaa nyt koko Suomen tapahtuma-ala ja myös urheilu. Päätös koronapassista avaisi mahdollisuudet järjestää tänä kesänä mm. Jukolanviesti, urheilun SM-sarjat yleisön kanssa mm. pesäpallossa ja jalkapallossa, järjestää SUomen historian ensimmäinen Moto GP -osakilpailu Kymiringillä ja vuoden tauon jälkeen tuoda rallin MM-sarjan autot Keski-Suomen sorateille Suomen MM-ralliin. Ja tässä vain muutama esimerkki mitä kaikkea koronapassi mahdollistaisi. Se nimittäin mahdollistaisi myös Savonlinnan Oopperajuhlien järjestämisen, kesäteatterit ympäri Suomen maan, Iskelmäfestarit, Seinäjoen Vauhtiajot, Provinssirockin ja Tangomarkkinat ja monet muut. Nyt edessä on peruutusten toinen kesä ja ruma koronakonkurssien aalto.

Eräs musiikkialan toimija laittoi viestiä koronapassitoimistamme kiitellen. Hän totesi, että omalta yhden artistin taustalla toimivalta yritykselä on hukkunyt liikevaihdosta 600t euroa. Hän jatkoi viestiä, jonka julkaisemiseen pyysin luvan näin: ”No samalla 9 ihmistä jäänyt työttömäksi, firman kulut pyörii, kustannustuet ei osu, kun ne on just niiltä hetkiltä, kun on voinut edes jotain tehdä. Parinkymmenen vuoden aikana yritykselle hankittu omaisuus olemassa, mut ei voi realisoida, kun kukaan muukaan ei tarvii niitä ja kaikki firman investointeihin säästetyt varat on mennyt pakollisiin menoihin… eli kassa on lähes tyhjä. Mut joo siis onneksi mulla on nyt edes töitä niin saa elämiseen rahaa, mut eniten ahdistaa muiden meidän alan yrittäjien ja ihmisten puolesta. Se on sanottava et ainoat tuet mitkä Meidän yritykselle on osuneet on ollut OKM:n kulttuuriyritys tuet. Mut eihän ne paljon kokonaisuudessa lohduta… Mut ei muuta kun voimia meille kaikille tähän aikaan”.

Aamulla tänään tämän tapahtuma-alan ja musiikkialan toimijan viesti oli tällainen:

”Juu saa käyttää esimerkkinä. Just eilen muutaman tämän alan yrittäjän kanssa keskustelin. Heillä käytännössä tilanne on se et konkurssi on ainut ratkaisu, koska kesä näyttää peruuntuvan.”

Ja nämä peruumiset ja konkurssit ovat siis 100% turhia, sillä ne olisi isolta osin estettävissä koronapassilla ja tapahtumien avaamisella asteittain koronaturvallisesti.

Mahdoton ymmärtää, että miksi ei?

Kello 21.05 ja katsetta uuteen viikkoon. Huomenna sitten illalla olen Sanna Ukkolan vieraana AlfaTV:llä Sanna Ukkola Livessä. Keskustelussa silloin korona exit-strategia ja lupaan olla kulttuurialan puolella sielläkin. Eli iso kiitos viesteistä liittyen tähän avaukseeni koronapassiin ja sen avulla tapahtumien avaamiseen. Arvasin, että SDP esittää tänään kulttuurialan pelastamiseksi velkarahan jakamista. Se ei yllättänyt sillä tähänkin asti kaikki ongelmat ja haasteet Marin on ratkaissut ottamalla lisävelaa valtion piikkiin. Kyllä, on totta, että tukea ja apua nyt yritykset ja myös kulttuurialan yritykset ja toimijat, ja alleviivaan vielä freelancerit, tarvitsevat, mutta ei heitä enää velkaraha pelasta, vaan heidät ja ne pelastaa vain se, että kesäkuulla tapahtumat saadaan käyntiin ja artistit esiintymään, näyttelijät lavoille ja valomiehet ja roudarit myös hommiin. Jos sulkuja Marinin hallitus jatkaa vielä toukokuulla ja kesäkuulla niin konkursseja tulee. Ja paljon.

Palataan näihin alkuviikosta. Nyt ei pidä antaa periksi. Siis meidän oppositiossa. Emme saa hyväksynä vasemmistohallituksen SDP:n ja Keskustan johdolla tekemään politiikkaa, sillä se on tuhoisaa suomalaiselle työlle ja yrittäjyydelle. Se on tuhoisaa suomalaiselle kulttuurille, tapahtumille ja urheilulle. Sanotaan tälle yhdessä, että enää ei käy.

 

 

 

Kommentit