Tilanne on hullu ja kestämätön – Liikunta ja urheilu pitää saada Hämeessäkin käyntiin

Blogi, maanantaina 12.04.2021

Nuoret matkustavat nyt Kanta-Hämeestä treemaan Pirkanmaalle Tampereelle!

Kyllä, tämä on totta ja arkea nyt. Huipulle tähtäävät urheilijat eivät voi olla harjoittelematta ja nyt, kun Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä myös yksityiset liikuntatilat on määrätty suljettaviksi niin matka käy sinne missä kieltoa ei ole. Ja uskomatonta kyllä Pirkanmaalla harrastustoiminta mm. salibandyssä ja kuntosaleilla on saanut jatkua ja nyt huipulle tähtäävät nuoret viedään treenaamaan lähes nollakoronan kunnista korkeamman ilmaantuvuuden Tampereelle.

Sama koskee myös mm. Padelia. Hämeenlinnan yksityinen padel-halli on määrätty kiinni ja nyt pelaamaan sitten mennään Tampereelle ja kuulemma myös Kotkaan. Malli ei vaan toimi vaan itseasiassa jopa nostaa koronan leviämisen riskejä.

Vetoakin nyt, että Etelä-Suomen AVI tekee nyt pikaisesti päätöksen, että tartuntatautilain 58g-pykälän perusteella suljettuina 14. huhtikuuta asti olevat tilat, kuten esimerkiksi kuntosalit, voisivat jälleen avata ovensa 15. huhtikuuta alkaen. Tätä esitti myös Kanta-Hämeen pandemiaryhmä.

Yli 12-vuotiaiden nuorten harrastusten avaamista koskevaa suositusta maakuntaryhmä käsittelee kuitenkin vasta ensi viikolla, viikolla 16, ja näin ollen ryhmäharrastustoiminta voisi jatkua aikaisintaan 26. huhtikuuta alkaen. Toivottavasti tuosta takarajasta ei enää mennä kauemmaksi ja toisaalta arvioida kannattaisi jo aiempaakin ajankohtaa alussa kertomani arjen tilanteen takia. Nyt siis näyttää, että ryhmäharrastetoimintaan matkustetaan Hämeestä vielä parisen viikkoa muihin maakuntiin. Aivan turhaa riskinottoa.

Omien tietojeni mukaan ainakin Riihimäki olisi sulkenyt kaikki 30.4 asti. Ja samaan talousalueeseen kuuluva Hyvinkää taasen etenee KEUSOTE:n linjalla ja pitää myös paikat kiinni eikä itseasiassa salli edes ulkona treenaamista.  Hallituksen strategian mukaan sisäharjoittelu sallittu elokuussa nuorille. Sainkin tuossa viestin erään Riihimäellä toimivan nuorten urheilujoukkueen taholta. Viesti oli hämmästelevä:

”Nykyisen koronastrategian mukaan toukokuussa pääsee ravintolaan juomaan, mutta jäähalliin pääsee alle 18v pelaaja treenaamaan vasta elokuussa.”

Aivan järjetön linjaus ja tähän totta kai pitää nyt saada muutos. Aihetta esille heti nyt aamusta uuteen viikkoon ja koitetaan saada järki voittamaan. Kuntosalit nyt koronaturvallisesti auki ja myös nuorten joukkueharrastustoiminta. Ja kun nostan esille vielä tämän esittämämme koronapassin, niin sen käyttöönottamisella voisimma avata kesäksi jo katsomoitakin urheiluun, liikuntaan, teattereihin, konsertteihin ja moneen muuhun. Vaihtoehtoja on siis olemassa ja myös koronaturvallisia vaihtoehtoja.

Vetoakin vielä maakuntien koronaryhmiin ja myös Aveihin, että nuorten harrastustoimintaa nyt avataan etunojassa. Reilua olisi purkaa näitä koronarajoituksia nyt ensin lasten ja nuorten toiminnasta. Koronapassilla sitten taasen toisesta päästä.

Uusi viikko ja keväinen sellainen tästä käyntiin. Etänä Lopen Viertolan työhuoneesta tänään ja aamulla jo kirjoitusjuttuja eteenpäin ja vähän kotikunnan, mutta myös Hämeen ja valtakunnankin juttuja pöydällä. Illalla sitten Alfa TV:llä Sanna Ukkola Liven vieraana klo 19.30 ja aiheena sielläkin korona-exit -strategia ja sen puutteet ja ongelmat.

….

Kello 21.50 ja Alfta TV:n studiolta Keravalta hetki sitten takaisin kotiin Lopelle. Mukava keskustelu PS:n Mari Rantasen kanssa toimittajana Sanna Ukkolan johdolla. Ohjelma pitäisi olla jälkikatseltavissa Alfa TV:n verkkosivuilla. Laitan linkkiä tänne tai ainakin Facebookiin viimeistään huomenna. Nyt taidan ottaa vähän iltapalaa ja sitten uutta päivää kohden.

Ei vielä ollut lähestystä tuolla, mutta täältä se varmasti huomenissa löytyy: Sanna Ukkola Live.

Kommentit