Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin EU:n tilaa käsittelevä puhe – Yhdessä Eurooppa on paras

Blogi, keskiviikkona 12.09.2018

Oli hienoa päästä tänään parhailta paikoilta seuraamaan Euroopan Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin EU:n tilaa käsittelevä puhe. Itse ajattelen hyvin samalla tavalla Euroopan tulevaisuudesta ja olen tyytyväinen siihen, että nyt Euroopassa on otettu nyt määrätietoisesti otetta ja vastuuta myös omasta turvallisuudesta. Tästä aiheesta olen täälläkin useamman kerran kirjoittanut.

Turvallisuus puhuttaa siis Euroopassa koko ajan enemmän. Enää ei maat sulje pois perinteisenkään sodankäynnin uhkaa ja toisaalta aivan Euroopan rajalla Ukrainassa on jo useamman vuoden ajan käyty sotaa Venäjän toimesta. Venäjään suhtaudutaankin yhä useammassa maassa yhä epäilevämmin.

Samaan aikaan nyt maanantaina Venäjällä alkoikin maan historian suurin sotaharjoitus miesmuistiin. Vostok eli Itä-sotaharjoitus kerää yhteen jopa 300 000 venäläissotilasta ja yli tuhat lentokonetta ja muuta ilma-alusta. Tämä harjoitus ei siis tapahdu meidän rajoilla vaan nyt Kiinan ja Mongolian suunnassa ja myös näiden maiden kanssa yhteistyössä. Mukana on tietojen mukaan jopa 3000 kiinalaissotilastakin.

Tämänviikkoinen Vostok on siis suurin venäläisharjoitus sitten vuoden 1981 Zapadin eli Länsi-harjoituksen jälkeen. Vostok on siis keskisen ja itäisen puolustuspiirin harjoitus ja se käydään neljän vuoden välein aina Zapadia seuraavana vuonna. Viimevuotiseen Zapadiin osallistui länsiarvioiden mukaan yli 100 000 sotilasta. Silloin toki Venäjä vielä ilmoitti mukana olevan vain vajaa 13 000 sotilasta. Syykin oli selvä, sillä alle 13 000 sotilaan harjoituksiin ei tarvitse kutsua seuraamaan ulkopuolisia tarkkailijoita. Ei tässäkään siis velivenäläisiin voinut luottaa.

Tänäpäivänä ei Euroopassa oikeastaan voi käydä keskustelua missä ei turvallisuutta vähintäänkin sivuttaisi. Myös talouskeskusteluissa on kaikuja täältä, sillä EU:n Venäjä-pakotteet näkyvät ja tuntuvat monessa. Mutta ei tästä nyt sen enempää tässä.

Juncker totesi hyvin, että EU tulee ottaa enemmän roolia isoissa asioissa ja jättää pienet asiat valtioiden itsensä päätettäväksi. Isoja asioita yhteinen turvallisuus, vakaa talous ja ilmastonmuutos ja ympäristö ja pienenä hän mainitse jokavuotisen kellojensiirtelyn. Tein aikanaan Suomessa asiasta itse esityksen niin kuin teistä monet varmasti muistattekin ja oli hieno kun Juncker totesi nyt, että kellojensiirtelystä luovutaan ja jokainen maa saa itse päättää missä ajassa elää. Oikein.

Iltapäivällä tapasin vielä EU:n talous- ja rahoitusasioista vastaavan komissaari Pierre Moscovitsin. Aiheina tapaamisessamme oli mm. EMU, yhdistetty yhteinen yhteisöveropohja CCCTB ja myös digitaalinen verotus. Toisessa tapaamisessa kävimme läpi EU:n budjettia komissaari Gunther Oettingerin kanssa ja kabinetin jäsenen Johanne Haenicken kanssa. Ja ettei päivä olisi ollut lyhyt niin vielä ruuanyhteydessä hieman keskusteluja suomalais-MEP:ien kanssa. Olipa mukava nähdä taas meidän kvartetin omaa MEP:iä Henna Virkkusta. Supertekijä!

Nyt vielä bussilla eteenpäin ja seuraavaksi Bryssel.

Kommentit