KOLUMNI Kokoomuksen Toivotalkoot-sivustolle Kökkä henki elää motorsportissa ja kokoomuksessa :)

Kynästä, keskiviikkona 18.03.2009

Usein kuulee sanottavan, että ”se vanha kunnon talkoohenki on kadonnut”. Näin valitettavasti aika usein onkin. Meillä itse kullakin on niin tulenpolttava kiire, että emme tahdo ehtiä edes lastemme harrastuksiin osallistumaan. Mieluummin maksamme, kuin teemme. Valitettavasti.

Valtaosaa seuroistamme ja yhdistyksistämme on kuitenkin kautta-aikojen pyöritetty talkoovoimin. Monia kyliä ilahduttavat edelleen vanhat seuraintalot ja nuijantalot, jotka isoisämme sinne ovat talkoilla tehneet – lahjoittaen myös kaiken materiaalin, tontteja myöten. Iloinen olen siitä, että samaa talkoohenkeä on nyt yllättäen löytynyt näiden talojen peruskorjaukseen EU:n innostamana. Meillä Lopellakin mm. Topenon Maamiesseurantalo elää uutta kukoistustaan. Kökkö-henki siis elää, mutta on monesti valitettavasti hiljaa – piilossa.

Yksi joukko, jossa talkoohenki elää ja voi myös hyvin, on sportti ja erityisesti motorsport. Moottoriurheiluväki jaksaa tehdä ja uurastaa vuodesta toiseen pyyteettömästi satojen kilpailujen parissa. Itselläni on ollut ilo tutustua tähän väkeen vuosikausien ajan ja olla osa sitä. Tuo tekemisen meininki, eikä vain meininki, vaan tekeminen on ollut omiaan auttamaan lukuisia nuoria kuljettajiamme maailmankin huipulle. Imagoryhmistä viis, kun maailmalla viilettää Räikkönen, Kovalainen, Latvala ja pian myös kuumimmassa kärjessä Valtteri Bottas.

Ja mikä erikoisinta – kateellisuudesta ei ole tietoakaan. Sen saimme viimeksi kokea Rovaniemellä kun Kimi Räikkönen tuli omiensa joukkoon ralliauton ratissa tammikuussa. Motorsportväki eli sydämellä mukana ja iloitsi Kimin menestyksestä. Sellainen on harvinaista tänä päivänä. Vilpitön ilo toisen menestyksestä ja jopa se, että on itse ehkä saanut osaltaan olla auttamassa tätäkin taitavaa kuskia maailmalle. Ja Kimikin sen avun merkityksen tietää. Motorsportväessä on siis voimaa muutenkin – sen tietää Vatanenkin.

Eli ei talkoohenki ole mihinkään kadonnut. Meidän tehtävä on nyt vain herätellä sitä henkiin. Toivotalkoot ovatkin lyöneet itsensä juuri tästä syystä läpi. Ihmiset ovat kyllästyneet valittamiseen ja huuteluun. Halutaan tehdä. Näin ollen me suomalaiset olemmekin nyt innolla lähteneet mukaan ja halunneet tehdä ja auttaa. On ihmeellistä ja ihastuttavaa aina huomata miten siitä itsekin saa, kun antaa.

Meissä jokaisessa siis elää edelleen pieni talkoonainen ja talkoomies. Ja kokoomuslaisissa ei aivan pieni.

Timo Heinonen
Kansanedustaja

Kommentit