”Vaikka ollaan eri puolilta Eurooppaa” – Mutta myös samaa EU-lakia eri tavalla luetaan…
“Romania wrestles with bear problem”, Romania painii karhuongelman kanssa. Näin otsikoi Politico juttunsa 6.9.2023 Romania kasvaneesta suurpeto-ongelmasta.
Uutisessa kerrottiin, että Romanian ympäristöministeriön tietojen mukaan vuosina 2016–2021 ihmisiin kohdistui 154 karhuhyökkäystä, jotka johtivat 158 loukkaantumiseen ja 14 kuolemaan.
Petotilanteen arveltiin nousevan maassa myös vaalien asialistalle ja pelättiin myös sitä, että karhukannan liiallisen kasvun yksi vaarallisimmista seurauksista tapahtuisi, kun ihmiset ottaisivat asiat omiin käsiinsä.
Vuoden takaa muistamme myös uutiset siitä miten Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin hevonen joutui suden tappamaksi. Nyt syyskuussa (4.9.2023 Politico) kertoi, että ”Von der Leyen julistaneen sodan sudelle” ja vaatineen susien tiukkojen suojelusääntöjen uudelleenarviointia koko mantereella.
Meillä tilanne ei ole Romanian kaltainen, mutta tapahtumia riittää. Uutisissa on kerrottu susien tappaneen lampaita kesän ja syksyn aikana Tammelassa, Kauhavalla, Salossa, Tohmajärvellä sekä Kurikassa. Metsästyskoirien kimppuun sudet ovat hyökänneet eri puolilla maatamme; Kauhavalla, Jurvassa, Isokyrössä, Reisjärvellä, Rautavaaralla, Nurmeksessa, Kaustisilla, Somerolla, Sotkamossa, Ilomantsissa jne. Viime vuonna susi tappoi yhteensä 39 koiraa. Koiria jäi suden hampaisiin niin metsällä, mutta myös pihoissa.
Suden kannanhoidollinen metsästys oli nyt uuden hallituksen myötä tarkoitus aloittaa tammikuussa 2024. Saaga sai kuitenkin jatkoa, kun Korkein hallinto-oikeus antoi 30.10. ratkaisunsa viime vuonna valitetuista karhun kannanhoidollisista poikkeusluvista. KHO katsoi ratkaisussaan, että luvat oli myönnetty lainvastaisesti. KHO on tehnyt vastaavan päätöksen ilveksen poikkeusluvan osalta jo aiemmin. Näyttää siis selvältä, että maassamme ei metsästetä jatkossa yhtään sutta eikä karhuakaan.
Mitä tästä sitten seuraa? En uskalla edes kirjoittaa.
Romaniassa karhut ovat tulleet päälle. Aihe on noussut siellä jo vaalienkin aiheeksi ja olen varma, että ensi kevään EU-vaaleissa meilläkin nähdään useampikin ehdokas liikkeellä tällä teemalla.
Vaikka EU:n lainsäädännön mukaan karhu on suojeltu laji, mikä tarkoittaa, että niiden tappaminen on kiellettyä, niin Romania sallii kuitenkin edelleen ennalta määrätyn metsästyskiintiön kannan pitämiseksi hallinnassa. Mielenkiintoista. Elämme kuitenkin samassa EU:ssa.
*** Vaikka ollaan eri puolilta Eurooppaa, Ja vaikka eri polkuja kuljetaankin niin muistetaan, Me samaa taivasta katsotaan ***
Tuntuu kuitenkin siltä, että eri puolilla Eurooppaa samaa lakikirjaa eri tavalla katsotaan. Romaniassa siis metsästetään karhuja – toki paikallisten mielestä liian vähän ja myös saman taivaan alla Ruotsissa suurpetojen kannanhoidollinen metsästys on mahdollista EU-komission hyväksymänä.
Viime keväänä teimme eduskunnassa metsästyslakiin muutoksen pykälään 41a kirjoittaen siihen, että ”kannanhoidollinen metsästys on Suomessa sosiaalisista syistä välttämätöntä. Nuo nyt saadut KHO:n päätös siis koskevat aikaa ennen tätä tarkennusta. Yhtään lupaa ei siis ole vielä haettu ja myönnetty uuden metsästyslain ollessa voimassa. Oikeus ei siis ole arvioinut uudenlain perusteella vielä mitään. Onko uusi kirjaus riittävä niin sitä emme vielä tiedä?
Joka tapauksessa susien ja myös karhujen kannanhoidollinen metsästys on meilläkin turvattava. Nyt se ei onnistu kuitenkaan nykyisen lainsäädännön turvin. Ja toivon, että meillä ei tarvita ihmisvahinkoja tai poliitikkojen ponikuolemia, että tähän herätään. Meillä tarvitaan nyt lainsäädäntömuutos, joka muuttaa ja tarkentaa metsästyslain sanamuotoja Ruotsin lainsäädännön mukaiseksi. Ja siksi keväällä Säätytalolla kirjasimmekin pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitusohjelma, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys turvataan nimenomaan lainsäädännöllä.
Tämä työ pitää aloittaa maa- ja metsätalousministeriössä tänään. Olisi pitänyt aloitta jo heti ministerivalojen jälkeen.
Timo Heinonen
metsästäjä
kansanedustaja (kok)
…
Kirjoitus julkaistu Ase & Erä lehdessä 2023.