Kolmosluokan näyttelijästäkin tuli ykkösluokan presidentti – Annetaan Donald Trumpille mahdollisuus

Blogi, perjantaina 20.01.2017

Yhdysvalloissa vaihtuu valta tänään perjantaina kun Donald Trump vannoon presidentinvalan ja astuu virkaansa. Yhdysvalloilla on uusi presidentti puoliltapäivin ja silloin historiaan jää Barack Obaman aika ja alkaa Trumpin valtakausi.

Trump aloittaa presidenttinä epäsuositumpana kuin kukaan koskaan. Trumpin kannatus nyt vaalien jälkeen ennen virkaanastujaisia on ollut historiallisen huono. Eri mielipidemittauksissa Trumpin kannatus on ollut vain noin 40 prosentin luokkaa. Kun muistamme, että 2009 Obaman aloittaessa presidentin kannatus oli noin 80% ja yleisesti aika epäsuosittuna pidetyn Georg W Bushinkin suosio vuonna 2001 noin 60% niin Trumpin lähtötelineet ovat omilla paikoillaan. Merkittävää ja myös historiankin valossa ainutlaatuista on sekin, että Trumpia vastustaa nyt suurempi osa kansasta kuin hänen toimintaansa kannattaa.

Myös Suomessa Trumpista on annettu julkisuudessa vahva tietynlainen ennakkokuva. Tuntuu, että suomalaisista useammalla on käsitys työnsä aloittavasta USA:n presidentistä kuin monesta oman maamme keskeisestä vaikuttajasta. Tasavallan Presidenttimme Sauli Niinistö kuitenkin tunnetaan meillä hyvin ja hänen arvostuksensa ja tukensa on taas historiallisesti aivan toista luokkaa kuin yhdysvaltalaisen kollegansa. Se on kuitenkin toinen tarina.

Tänään alkaa Trumpin valtakausi. Aikanaan Ronald Reagania kohtaan oli myös suuria epäluuloja. Reagan kuitenkin osoitti esikuntansa kanssa olevan erinomainen presidentti ja hänen asiokseen voidaan paljolti laittaa myös lopulta idän ja lännenkin lähentyminen.

Mitä Obaman kaudesta jäi käteen. Sitä arvioidaan varmasti myöhemmin. Tosiasia on kuitenkin sekin, että Rauhan Nobelin aikanaan minusta turhan aikaisin saaneen Obaman valtakauden jälkeen maailma on levottomampi ja jopa vaarallisempi paikka kuin sitä ennen ja monet asiat jäivät suurin odotuksin tehtäväänsä lähteneeltä Obamalta toteuttamatta. Eikä Obama kansaansakaan pystynyt yhdistämään vaikka monessa kiitosta ja arvostusta ansaitseekin.

Tänään valta siis maailman vaikutusvaltaisimmassa maassa vaihtuu. Itse toivon, että Trumpille annetaan mahdollisuus näyttää osaamisensa ja tekemisensä. Toisaalta tärkeää on huolehtia myös siitä, että maamme hyvät suhteen USA:han jatkuu Trumpinkin valtakaudella. En usko, että siihen on mitään estettä.

Tänään Kansanedustajat Kouluissa -kiertueeni jatkuu Janakkalaan. Turengin Kiipulan ammattiopistolla kyselytunti.

Mukava Kansanedustajan kyselytunti tänään Janakkalassa Kiipulan Ammattiopistolla. Mainioita nuoria ja hyviä kysymyksiä. Kiitos!

Kello 15.08 ja Kiipulasta Riihimäen kautta Lopelle. Olipas mainio tuokio jälleen nuorten kanssa. Nyt Kiipulassa auditorio täynnä väkeä ja puolitoistatuntia tiukkaa kyselytuntia nuorten johdolla. Laittoivat miehen aika-ajoin aikatiukoille mm. kysymällä mitä maitolitra maksaa ja toisaalta mitä mieltä olet Venäjästä.

Nyt takana kuusi koulu ja 19 luokkaa. Kansanedustajat Koulussa -kierros tällä erää osaltani tässä ja ensi viikolla sitten ensi viikolla ikäihmisiä tapaamaan päiväkeskukseen ja loppuviikosta kierrokselle Rovaniemelle.

Tagit: Trump, USA,

Kommentit