Kolmen koulun päivä.

Blogi, keskiviikkona 29.01.2014

Tänään jatkoi koulukiertuettani kolmen koulun kierroksella. Aamusta ensin omalle rakkaalle koululle. Lopen Kirkonkylän ala-aste eli nykyinen Lopen Kirkonkylän koulu oli oma ala-asteeni pienenä. Sinne aikanaan ekaluokkalaisena suunnistin ja kivassa puukoulussa sain ensi kosketukseni kouluun opettajien Aune Toivosen ja Kirsti Kytömäen johdolla. Myös ensimmäisiltä vuosilta on mieleeni jäänyt uskonnonopettajanamme toiminut Eila Jaatinen, jota vieläkin säännöllisesti kylillä näen. Sitten yläluokilla opettajanani oli Seppo Liukkonen, josta myöhemmin tuli myös opettajakollegani kun kouluun opettajana palasin. Ne olivat hienot vuodet ja niitä vuosia usein muistelen.

Tänään sitten palasin koululle kansanedustajana. Toki koululla lähes kuukausittain käyn, mutta tällä kertaa siis ihan kutsuttuna kansanedustajan roolissa. Koko koulu oli paikalla ja oppilaskunnan johdolla järjestetty hieno tilaisuus kyselytunnin ja keskustelun merkeissä. Kirkonkylän koululla on säilynyt hyvä tuttu tunnelma vaikka koulu onkin kasvanut koko ajan. Ja hauska miten oppilaat ottavat minut joka kerta avosylin vastaan. Niin tälläkin kertaa. Ja pääsin sitten oikein myös uuteen koulun lehteenkin haastateltavaksi. Sellaista ei Matti Kytömäen aikojen sitten koulussamme olekaan ollut. Onkohan tämäkin nimeltään Kouluviitta?

Kirkolla vielä hyvä ja maukas kalalounas ja sitten matka jatkui Läyliäisten Koululle. Siellä väki oli jaettu kahteen ryhmään ja ensin hauska tunti pienempien koululaisten kanssa ja sitten toinen tunti isompien kanssa. Erittäin hyviä kysymyksiä Läykän oppilailla ja täytyy sanoa, että käytöksestä täälläkin kummallekin ryhmälle täysi kymppi. Kiva koulu joka myös kasvaa koko ajan ja toivottavasti saamme sinne laajennuksen ja remontin käyntiin myös vuoden päästä. Ja samalla Läyliäisiin myös rakennetaan koulun yhteyteen uusi esiopetustalo. Vastaava siis kuin eilen vihittiin Kirkonkylällä käyttöön ja millainen nyt tänä vuonna rakennetaan Launosten taajamaan. Loppi siis kasvaa ja kehittyy.

Päivän kolmas koulu oli minulle rakkaaksi myös muodostunut Pilpalan Koulu. Pieni ihana kyläkoulu Lopella, jota monet ovat yrittäneet lopettaa jo monta kertaa. Kerta toisensa jälkeen koulu on pelastunut ja nyt Lopen koulurauhan myötä se voi hyvin ja kasvaakin koko ajan. Tämä siis se esimerkki koulu johon mm. Vähikkälässä tällä viikolla viittasin. Jatkuva lopettamiskeskustelu piti Pilpalan koulun pitkään pinteessä, mutta nyt työrauha koululle ja kylälle on tuottanut hyvää tulosta. Koulu voi hyvin ja on yksi meidän valtteja monelle lapsiperheelle kun he Lopelle muuttoa miettivät. 

Pilaplassa paikalla oli oppilaita kaikilta koulun luokilta iltapäivän kerhotunnin merkeissä ja aktiivisia ja innokkaita koululaisia olivatkin. Tunti meni tiukan kyselytunnin parissa hetkessä ja siinä tuli käytyä läpi niin lainsäätäjän työtä kuin harrastuksiani ja muutakin. 

Mutta nyt jälleen kolme koulua takana ja antoisa päivä. Jos vaikka nyt suuntaisimme uimahalliin. Voisiko se olla kiva iltaohjelma tälle keskiviikolle. Uskoisin. 

Kello 21.38 ja mukava päivä takana. Kouluvierailujen jälkeen vapaa ilta ja kun hevostallilla täyttä niin suunnaksi uimahalli. Hyvinkäällä tällä kertaa ja täytyy kyllä kiitosta antaa sinnekin päin. Todella hienot paikat ja hyvät altaa ja mukavaa henkilökuntaa. Naapurikunnasta oli mukava tulla käymään.

Päivän aikana on puhuttanut myös Ylen tuorein puoluegallup. Hieman hymyillen olen seurannut keskustalaiset intoa nyt gallupluvuista ja niiden myötä kiireestä uusiin vaaleihin. Tuntuu siltä, kuin jotain kovasti pelättäisiin kun gallupsuosion näytetään pelättävän sulavan puolessatoistavuodessa. Vallanhimo siis osalla aivan kauhea ja normaalivaalikierto näyttää olevan liikaa. Tuntuu, että gallupsuosio on nyt noussut osalla päähän ja mopo keuliin pahan kerran. Kunnioitetaan nyt kuitenkin kansantahtoa ja edetään ihan rauhassa vaaleja kohden. Ja onneksi sentään keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on tolkun mies eikä ole lähtenyt näiden intoilijoiden kelkkaan. Luulen, että yrittää parhaansa mukaan näitä vallanjakajia rauhoitella.

Tuorein tammikuun 2014 gallup ei sisältänyt mitään erikoista. Ehkä pienenä sen, että keskustan kannatuksen nousu on pysähtynyt ja ehkä kannatus jopa hienokseltaan laskussa. Ehkä tämäkin osaltaan hermostuttaa näitä innokkaimpia. Keskusta kuitenkin edelleen selkeästi suurin puolue 23,6% kannatuksella. Kuukaudessa alamäkeä muiden isojen puolueiden tapaan vajaa puoliprosenttiyksikköä. Tai ainostaan perussuomalaiset hieman nousussa. Heidän kannatuksen nousussa näkyy edelleen SDP:n alamäki ja näyttää siltä, että äänestäjäpako demareista jatkuu nyt perussuomalaisille. SDP:n kannatus vasta neljänneksi suurin keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten jälkeen. Kokoomusta kannatti nyt 18,7%, perussuomalaisia 17,8% ja SDP:tä enää vain 15,5 prosenttia suomalaisista. Itseasiassa keskustan ja SDP:n kannatusero on jo nyt yhtä suuri kuin koko Vihreän puolueen kannatus. Pienistä puolueista tammikuussa kannatustaan nostivat hitusen vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. 

Mutta niin kuin ennenkin gallupeista todennut niin niistä ei kannata innostua tai toisaalta panikoituakaan. Ne mittaavat aina vain menneisyyttä ja kun uusia gallupeja tulee. Nyt vain pitää työ tehdä entistä paremmin ja vaikeatkin päätökset ja talousasia viedä maaliin. Uskon, että lopulta siitä meitä kiitetään gallupeissakin. Eikä ainakaan tekemättä jättämisestä. Ja toisaalta tekemättä ei voi jättää.

Huomenna sitten Hämeenlinnaan taas. HYK:n 2. luokka kutsui minut pikavisiitille ja minähän menen. Kiitos siis yhdelle aktiiviselle isälle pikajärjestelyistä. Katsotaan mitä huominen tuo ja samalla myös muita työasioita Hämeenlinnassa. 

 

 

 

 

Kommentit