”Ei päiväunet lakisääteinen pakko ole, mutta hyväksi ne on havaittu.”

Blogi, tiistaina 28.01.2014

Tänään vietimme Lopella uuden ja hienon päiväkotimme Muksumäen vihkiäisiä. Aamusta ajelin kunnanjohtajamme Karoliina Viitasen kanssa hakemaan Riihimäen rautatieasemalta sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon Lopelle vieraaksi. Ja minun toimiessa kunnanjohtajan audin kuskina saivat naiset pitää sote-palaveria ministeriautoksi muuttuneen auton takapenkillä. Mainio esimerkki siitä mitä kunnanjohtajan hyvät suhteet merkittesevät ja mahdollistavat. Hyvä palaveri autossa ja asioita eteenpäin.

Lopella Muksumäessä meitä odottikin sitten talo täynnä elämää. Kirkonkylän viisi- ja kuusivuotiaat lapset hoitajineen oli tervehtimässä kun talolle ehdimme. Kaunis tilaisuus ja mukavia ohjelmanumeroita kaikilta talon ryhmiltä. Ministerimme piti erinomaisen hyvän puheen ensin talon lapsille. Se oli kannustava ja innostava ja hauskakin. Pienen Aino-tytön äitinä ministeri tiesi mistä puhui – tälläkin kertaa. Loppupuhe oli sitten meille aikuisille ja kutsuvieraille suunnattu ja tiesi mistä meillekin puhui 🙂 Hauska aloituskin puheessa kun piskuisemmat suuntasivat kesken juhlan päiväunille. Paula Risikko kannusti lapsia päikkäreille ja totesi, että ”vaikka ei ne lakisääteinen pakko olekaan, niin hyväksi ne on havaittu”. Ja niin kaikki tapsuttivat ja käänsivät kaapeista auki sänkynsä ja hetken kuluttua naapurihuoneesta ei kuulunut hiiskaustakaan. 

Kunnanjohtaja Karoliina Viitanen kertoi lyhyesti Muksumäen rakentamisesta ja tilaisuuden lopuksi talon siunasi vielä käyttöön kirkkoherra Henry Liivola. Ja totta kai kakkukahvitkin Muksumäessä nautittiin – kivan kodikkaissa tunnelmissa. Menkää ihmeessä tutustumaan kun taloon aikanaan avoimet ovet tulevat. Ministerimme ainakin taloon ihastui ja kehui sitä vielä iltapäivällä Hämeenlinnan kahvitilaisuuden väelle.

Lopella myös ennen Hämeenlinnaa järjestettiin yleisötilaisuus Lounastuvassa. Lopen Kokoomuksen Tiina Seppälä ja Sirpa Hopearuoho olivatkin järjestäneet kivan tilaisuuden ja väkeäkin kahvilan kaikki pöydät täynnä. Ja täytyy sanoa, että hyvää ja rakentavaa keskustelua mm. siitä miten terveyspalvelut pystytään tulevaisuudessa turvaamaan kaikille suomalaisille. Ja myös vanhuspalvelulaki loppilaisia puhutti ja Lopen terveyskeskuksenkin asiat. Ja hyvä niin, että paikalla oli myös meidän kunnanhallituksen jäsen Karoliina Saarikin vastailemassa paikallisiin kysymyksiin Tiinan ja Sirpan kanssa. Erinomainen tilaisuus.

Ja hyvää keskustelua Hämeenlinnassakin. Reskan Cafe Il Mondossa oli paikalla parisenkymmentä henkeä ja samat aiheet puhuttivat sielläkin. Ja isona myös huoli erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta ja myös osaavan hoitohenkilökunnan takaamisesta. Ja sai ministerimme myös kannustusta lähteä kokoomuksen puheenjohtajakilpaankin jos nykyinen puheenjohtajamme päätyy huipputehtävään Eurooppaan. 

Pitkä päivä päättyi osaltani Radio Hämeessä puolentunnin keskusteluun valtion omistajaohjauksesta toimittaja Pertti Lampisen kanssa. Minusta on syytä pohtia sitä, että kannattaako ja pitääkö valtion olla omistajana pienellä siivulla pörssiyhtiöissä jos niissä päätösvaltamme ei riitä työpaikkojen ja Suomessa olevien toimintojen turvaamiseen. Näinhän Solidiumin salkku toimiikin eli pörssin ja osakeyhtiöiden pelisääntöjen mukaan. Minusta voisi hyvin pohtia, että voisiko tämän omaisuusvarannon sijoittaa toisellakin tavalla vaikkapa ”Infra Oy” kautta tieverkkomme ja raideverkkomme kehittämiseen tai sähkökantaverkon parantamiseen. Tai yleensä sellaisiin ns. strategisiin yrityksiin puhtaan pörssisijoittamisen sijaan. Pörssiyhtiöitä kun kuitenkin ohjaa omat säännötkin. Tätä kannattaa pohtia vaikkakin Solidiumin kautta valtion omaisuudesta saadaankin tuottoja. Mutta irtisanomiset ja ulosmyynnit ärsyttävät ja syystäkin.

Mutta halusin myös nostaa esille vahvan suomalaisen ja sinivalkoisen omistajuuden. Halutessaan omaisuutta voi sijoittaa myös suomalaisiin yrityksiin ja sitä kautta vahvistaa niiden mahdollisuuksia pärjätä ja kasvaa paremmin. Tällaiseen tarkoitukseen onkin nyt luotu uusi Kasvurahasto. Sitä voisi edelleen vahvistaa. 

Suoran radiokeskuslun jälkeen vielä yksi radiohaastattelu huomisaamulle ja sitten matka jatkui vielä Riihimäelle. Nyt päivän tapaamiset ja tilaisuudet hoidettu. Mielenkiintoinen päivä ja näin yksi eskarikin tälle kouluvierailuviikolle. Huomenna kolme koulua ja varmasti mielenkiintoisia kysymyksiä.

 

Kommentit