Kokoomuslaiset päättäväisellä linjalla… Sauli Niinistö: Hoitoalan palkankorotus väistämätön Katainen: Hallitus valmis tukemaan naisvaltaisten alojen palkkaratkaisua

Uutiset, tiistaina 26.06.2007

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö totesi maanantain Turun Sanomissa, että hoitajien palkankorotukset ovat väistämättömiä. Niinistö totesi lehdessä, että maassamme on nyt sellainen tilanne, että ellei sitä panna sopimuksella järjestykseen, kysynnän ja tarjonnan laki hoitaa sen. Näin puhemies antoi tukensa kokoomuksen jo vaalitaistelussa esille nostamalle tasa-arvotupolle. Valtiovarianministeri Jyrki Katainen vastasi puhemiehen huutoon tiistain Kalevassa ja vakuutti, että hallitus on edelleen valmis tukemaan naisvaltaisia matalapalkka-aloja korotetuilla valtionosuuksilla.

Jyrki Kataisen mukaan valtion vastaantuloon vaikuttaa mm. se kuinka palkankorotukset kohdistetaan eri aloille ja ovatko kunta-alat valmiit hyväksymään sellaiset sopimukset, että jotkut alat saavat vähän muita enemmän. Myös mahdollisilla lakoilla saattaa olla vaikutusta tilanteeseen.

– Olen Niinistön kanssa täysin samaa mieltä, että hoitoalan tilanne on kestämätön. Jos ajaudumme nyt hoitoalalla villiin palkkakilpailuun ja ostopalveluhoitajiin, niin ensimmäisenä siitä kärsivät maaseutualueet. Vuokrahoitajajärjestelmä on vaarallinen – yhtä vaarallinen kuin vuokralääkäritilannekin. Tarvitsemme alalle toimia, josta lisäävät alan houkuttelevuutta ja tässä tärkeässä roolissa on palkkaus, mutta myös se, että henkilöstöresurssit ovat riittävät, totesi kansanedustaja Timo Heinonen.

– Toivotaan, että saamme tälle uudistustyölle nyt kaiken mahdollisen tuen. Valitettavaa on ollut sekin, että osa haluaa kaataa hyvän asian poliittisista syistä. Ymmärrän, että asia on sellainen, että onnistuessaan se olisi kova pala vasemmisto-oppositiolle, joka ei asiaa ole saanut korjattua, lisäsi Heinonen.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan uudella hallituksella ei ole mahdollisuutta osallistua itse neuvotteluihin muuten kuin jo esille nostetulla ”poikkeuksellisella tavalla”. Tämä tarkoittaa hallituksen historiallista kirjausta, missä se lupaa olla tukemassa korotetuilla valtionosuuksilla koulutettujen pienipalkkaisten naisalojen palkkojen nousua.

– Tämä on ainutlaatuinen ja historiallinenkin toimi valtiovallalta. Tällaista kirjausta ja aloitteellisuutta ei ennen hallitusten suunnasta ole tullut. Tämä kertoo osaltaan hyvin uuden hallituksemme uudistushalusta ja halusta myös puuttua rohkeastikin yhteiskuntamme räikeimpiin epäkohtiin ja ongelmiin, totesi Heinonen.

Kommentit