Kokoomuslainen nuorten ilta Riihimäellä synnytti jotain uutta – Upea nuorisoporukka vieraanamme eduskunnassa.

Blogi, perjantaina 21.11.2014

Viime kesänä ystäväni syntympäivillä pieni nuorisoryhmä tuli haastattelemaan minua. Hyvässä keskustelussa käsiteltiin niin maanpuolustusta kuin montaa muutakin nuoria pohdituttanutta teemaa. Nuoret pyysivät FB-kavereiksi ja tulivat vieraakseni eduskuntaan syksyllä. Syntyi ajatus koota yhteen isompikin porukka riihimäkeläisiä nuoria kun nämä olivat kertoneet jutuista ystävilleen. Näin syntyi Derya Özgünin ja Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtajan Anni Puntilan kanssa tekemämme Pizzaa ja Politiikkaa -nuortenilta Riihimäelle. Siellä paikalla oli myös Kokoomuksen valtakunnallisen nuortenliiton Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski. Tilaisuus veti paikalle kolmattakymmentä uutta nuorta ja ilta oli tunnelmaltaan jotenkin uudenlainen.

Tässä pizzapöydässä syntyi sitten ajatus, että kaikki haluavat myös tulla eduskuntaan. Anni Puntila järjesteli tilaisuuden ja eilen iltapäivällä kolmen junalla Helsinkiin saapui tämä upea nuorten joukko. Ensin kyselytunti istuntosalin lehtereillä ja sitten tapaaminen Ilkka Kanervan, Kimmo Sasin ja Sinuhe Wallinheimon kanssa Valtiosalissa ja vielä kokoushuoneeseen saimme paikalle ystäväni Ben Zyskowiczin. Aika upea kattaus ja hyvää keskustelua ja jokainen kansanedustaja kertoi nuorille mm. sen kuinka itse aikanaan politiikkaan tulivat.

Talolla teimme vielä pidemmän tutustumiskierroksen ja sen jälkeen suuntamisemme Puhemiehenaukion kautta mihinkäs muualle kuin pizzalle. Pizzapöytäämme nuoria tuli vielä tervehtimään ja jututtamaan Takapenkin Taaveista ministerimme Petteri Orpo. Hieno päätös siis upealle illalle.

Tänään aamulla parilta nuorelta tuli jo viestiä, että haluavat mukaan auttamaan minua lauantaina Riihimäen Saksalaille markkinoille. Ja olivat kuulemma suunnitelleet paluujunassa Riihimäelle myös nuorten tiimin pikkujoulujakin. Olen aivan mykistynyt tästä jutusta ja siitä innosta millä nämä nuoret ovat mukana. Yritän sitä intoa, uteliaisuutta ja kiinnostusta ruokkia nyt oikealla tavalla. Ja itseasiassa toive tuli, että vastaava porukka kootaisiin myös Hämeenlinnaan. Olen sen luvannut Annin kanssa tehdäkin. Palataan siihenkin.

Sellaisia nuoria.

Mutta nyt jo aamuvarhainen ja eduskuntaa kohde. Vielä ei lunta täällä näy, mutta iltapäiväksi kuulemma tänne eteläänkin sitä luvailleet. Hyvä niin. Mutta nyt ympäristövaliokuntaan. Aamun gallupit masentavat. Omaa juoksua pitää parantaa.

Kello 21.12 ja kotona.

Tänään eduskunnassa mielenkiintoiset valiokunnat. Ympäristövaliokunnassa kävimme läpi kalastuslakia ja näyttää siltä, että iso uudistus ei nyt etene. Laissa paljon sääntelyä laitettu asetuksen taakse tai varaan ja me haluamme tämän asetuksen valiokuntaamme nähtäväksi ennen kuin voimme itse lakia eteenpäin viedä. Ero siis asetuksella ja lailla on se, että laki säädetään eduskunnassa ja siinä voidaan antaa valtuutus säätää asiasta lisää vain ministeriön tai valtioneuvoston tekemällä päätöksellä eli asetuksella. Nyt kalastuslaissa niin isoja asioita auki asetuksen kanssa, että emme lain käsittelyssä voi edetä. Mutta toivottavasti saamme asetuksen käsittelyymme lähiaikoina ja näin kalastuslainkin etenemään. Joitain muitakin muutoksia esitykseen voi vielä tulla. Mutta katsotaan kun jatkamme asiantuntijakuulemisia sitten myöhemmin.

Ulkoasiainvaliokunnassa meillä oli tänään vieraana Norjan ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta. Äärimmäisen antoisa ja mielenkiintoinen keskustelu norjalaisten valiokuntakollegoiden kanssa Suuren Valiokunnan huoneessa. Sen tarkemmin en keskusteluihin nyt mene sillä kokouksen keskustelut olivat luottamuksellisia.

Ja sitten vielä iltapäivällä reilu 30 äänestystä täysistunnossa. Istunnossa elettiinkin mielenkiintoisia hetkiä kun ensi vuoden tuloveroasteikosta päätettäessä äänestys menikin yllättäen tasan 89 – 89. Vastakkain oli hallituksen esitys ja keskustan vastaesitys. Keskustan esitys olisi hyväksyttäessä kiristänyt työnverotusta ja se ei todellakaan tässä tilanteessa olisi ollut kasvun aikaansaamiseksi ja työllisyyden vahvistamiseksi järkevää. Mutta kun ensimmäinen äänestys meni tietokoneella tasan oli edessä lippuäänestys. Tässä vaiheessa jo tiesimme, että yksi meidän kansanedustajista ei ollut äänestänyt tuossa tasatulokseen päättyneessä äänestyksessä ja nyt uusinnassa hänkin äänen jätti ja näin 90-89 äänin hallituksen esitys tuli hyväksytyksi. En ole varma menikö äänestys nytkään oikein vai olisiko se pitänyt oikeasti uusia. Ääntenlaskussa nimittäin selvisi, että ulkoministeri Erkki Tuomioja oli jättänyt äänestysuurnaan kaksi äänestyslippua. Uskomatonta. No äänestystä ei hylätty ja näin päätös syntyi yhden äänen turvin.

Niin ja jos muuten tuo lappuäänestyskin olisi mennyt tasan niin sen jälkeen ensi vuoden tuloveroasteikosta olisikin päätetty tässä maassa arvalla. Onneksi ei niin kuitenkaan.

Mutta kotimatka sitten hyvän ystävän kanssa. Pidimme hieman eduskuntavaalikampanjan palaveria ja hieman myös nuorten kampanjan suunnittelua. Hienoja juttuja tulossa ja täytyy kyllä olla kiitollinen, että tällaisia nuoria on jotka haluavat tehdä ja auttaa. Olen mykistynyt heidän innosta ja halusta tehdä työtä minun puolesta. Kiitos. Ja huomennakin näitä nuoria tiimini kanssa talkoissa Hämeessä. Itse suuntaan Riihimäen Saksalaisille Markkinoille. Siellä Kokoomuksen teltalla olen paikalla kello 11-11.30 ja illalla sitten Timon Tiimin pikkujoulut. Viime vuonna esiitymässä kulttuurikummini Cheek ja nyt sitten Jenni Vartiainen. Hauska päivä ja upea ilta luvassa. Niin ja jos sinäkin haluat mukaan näihin yhteisiin kampanjajuttuihimme ja tiimiini niin laita ihmeessä viestiä tulemaan joko sähköpostilla tai vaikkapa Facebookin kautta. Tervetuloa siis mukaan!

Kommentit