Kokoomusedustajat: Hoitajamitoituslaista hallitukselta puuttuvat rahat ja hoitajat

Uutiset, tiistaina 23.06.2020

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusedustajat Mia Laiho, Juhana Vartiainen ja Pia Kauma ovat huolissaan siitä, että hallitukselta puuttuu edelleen kehyksestä satoja miljoonia euroja ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen toimeen panemiseksi. Kokoomusedustajat nostavat esiin myös huolen hoitohenkilöstön saatavuudesta ja kotihoidon tilanteen vaikeutumisesta, ilmenee kokoomuksen sote-valiokunnassa jättämästä vastalauseesta.

-Hallitusohjelmassa varattu rahoitus henkilöstömitoituksen toteuttamiseksi on täysin riittämätön. Vaje on tarkoitus paikata sosiaali- ja terveysministeriön budjetin sisällä tehtävistä säästöistä. Päätöksiä näistä ei kuitenkaan vielä ole, eikä ole riittävästi hoitajiakaan. Kuntia velvoittavaa lainsäädäntöä ei tulisi rakentaa näin epävarman rahoituksen varaan, erityisesti tällaisena aikana, kun peruspalveluiden rahoitustarve kunnissa koronakriisin seurauksena kasvaa ja tulopuoli on entisestään kaventunut, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sanoo.

-Ehdotimme mietintöön lausumia, joilla olisi varmistettu, että mitoituksen rahoitus on todella olemassa vuonna 2023, jolloin uudistus astuu voimaan. Tämäkään ei kelvannut ivallisesti esiintyneille hallitusedustajille, joille mitoitus näyttää olevan pelkkää showpainia ja symbolikysymys. Hoito ja hoiva ovat Kokoomukselle kysymyksiä, jotka tulee ottaa vakavasti ja jos standardeihin sitoudutaan, rahoituksen ja henkilöstön saatavuuden tulee olla kunnossa, Vartiainen sanoo.

-Hallituspuolueet ovat ummistaneet silmänsä niiltä vakavilta ongelmilta, joita hoitajamitoituksen käsittelyssä on ilmennyt. Hallitus kuvittelee, että pelkällä henkilöstömitoituksen kirjaamisella lakiin hyvä hoiva toteutuu kuin taikaiskusta. Kirjaukset lakiin eivät auta, jos hoitajia palveluiden toteuttamiseksi ei ole ja uudistukselta puuttuu rahoitus. Hoitajamitoitus vaatii 4 400 uutta hoitajaa, jotka nyt puuttuvat. Hallitus näyttää haluavan kulkea laput silmillä eteenpäin, ja jättää ongelmat seuraavan hallituksen huoleksi, Kauma sanoo.

Hallituksen hoitajamitoitusesityksen johdosta erityisesti kotihoidon henkilöstötilanne saattaa vaikeutua. Kokoomukselle kotihoidon heikentäminen ei käy.

-Hyvä hoiva on varmistettava jokaiselle palveluita tarvitsevalle ikäihmiselle. Lisää hoitajia tarvitaan sekä ympärivuorokautiseen hoivaan että kotihoitoon. Hoitajamitoitus -esitys pakottaisi kuntia siirtämään henkilöstöä ympärivuorokautiseen hoitoon kotihoidosta, jossa on jo nyt hälyttävä pula henkilöstöstä. Hallitus ei ole toistaiseksi esittänyt ratkaisuja, joilla kotihoidon hoitajakatoa voitaisiin ehkäistä. Tällainen tilanne on kestämätön, edustajat sanovat.

-Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että ikääntyessään jokainen saa hyvän hoivan, hoidon sekä inhimillisen kohtelun. Hallituksen esityksessä korjataan vain yhtä osaa vanhuspalveluissa. Hallituksen on tuotava pikaisesti lakiesitykset myös hoitajapulasta kärsivän kotihoidon turvaamiseksi sekä arvokasta ja usein raskasta työtä tekevien omaishoitajien tukemiseksi. Eduskunnan on saatava käsiteltäväkseen sellainen vanhuspalvelulain kokonaisuudistus, joka turvaa kestävästi vanhuspalveluiden laadukkaan kokonaisuuden, edustajat sanovat.

Kommentit