Kokoomus yhtenäisempi kuin miesmuistiin – Ryhmäkokouksessa sote, valinnanvapaus ja maakuntauudistuskin päätettiin

Blogi, perjantaina 20.04.2018

Eilen eduskunnassa tapahtui se mitä pitkään osattiin odottaa. Hjallis Harkimo jätti puolueen ja siirtyi yhdenmiehen ryhmäänsä. Sinänsä harmittava ratkaisu, mutta ei yllättävä.

Jokainen tekee itse ratkaisunsa ja niitä kunnioittaminen. Eniten tässä harmittaa se, että hän videoillaan ja kolumneissaan levittää täysin väärää tietoa niin puolueestamme ja sen puheenjohtajasta kuin itse politiikan asioistakin. Ja valitettavasti aina joku senkin uskoo ja siksi on syytä tuoda myös totuus esille.

Eilen yksi kokeneimpia kansanedustajiamme totesi, että nykyinen ryhmä on hänen pitkän uransa paras. Olen samaa mieltä oman lyhyemmän uranikin osalta. Ryhmässämme on paljon erilaista osaamista, hyvää keskustelua, päätöksenteontaitoa ja -halua ja myös toisten hyvää kunnioitusta. Se näkyi eilenkin hyvällä tavalla kun kävimme läpi asioita ministereittemme johdolla.

Tosiasia on sekin, että ryhmäkokouksessa teemme myös päätökset. Esimerkiksi maakunta- ja sote-kokonaisuus ja sen valinnanvapaus päätettiin aikanaan ryhmäkokouksessa. Tuo kokous sai aikanaan myös runsaasti mediatilaakin ja istuimme useamman kokouksen ennen kuin päätös syntyi. Joskus kun pöytäkirjoja joku lukee niin voi yllättyä. Samoin tehtiin viimeksi kehysriihen päätösten ja linjausten kanssa. Niistäkin pidimme ylimääräisen ryhmäkokouksen eli asia haluttiin nimenomaan käsitellä eduskuntaryhmän kanssa ja antaa neuvottelumandaattia jatkoon puheenjohtajallemme ja ministereillemme.

Monien isojen asioiden ympärillä on järjestetty myös lukuisia ryhmän jäsenille avoimia valmistelukokouksia, palavereita, työryhmiä jne. Näin myös esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamiseen liittyen. Ja samaan aikaan myös puolueemme työryhmissä valmistellaan periaateohjelmaa. Sekin muuten tehdään Petteri Orpon puheenjohtajakaudella aivan varmasti avoimemmin ja osallistavammin kuin koskaan ennen. Jokainen kokoomuslainen saa siinäkin äänensä kuulumaan.

Myös laaja-alaisempien ja myös parlamentaaristen työryhmien työstä on – yhtä ryhmää lukuunottamatta – aina informoitu myös eduskuntaryhmää työn välissä ja edetessä ennen niiden päättämistä. Tietoa on ollut siis paljon tarjolla ja mahdollisuus sanoa myös eriäviämielipiteitä.

Lisäksi kaikilla valiokuntaryhmillämme on säännölliset kokoukset mitkä on avoimia kaikille ryhmämme jäsenille. Myös niissä on päässyt kertomaan mielipiteitään asioista jo valmistelun aikana jos paikalle on tullut.

Lisäksi kaikki valinnat, lukuunottamatta yhtä, on tehty eduskuntaryhmässä. Ja yhtä lukuunottamatta niitä on myös ryhmä päätöksenteon jälkeen kunnioittanut. Tämä on koskenut niin ministereitä, valiokuntien jäseniä ja muita tehtäviä. Jos oikein muistan niin nämä päätökset ovat syntyneet yksimielisesti. Kukaan ei ole esittänyt esimerkiksi muita henkilöitä ministereiksi ja vienyt valintoja äänestykseen. Näinkin kokoomuksessa on toimittu, kun niin on koettu tarpeelliseksi tehdä ja näin on nytkin ollut mahdollista toimia. Kukaan ei ole valintoja kyseenalaistanut.

Mutta halusin tämän nyt vain avata hieman laajemmin, kun julkisuudessa on niin ikäviä ja täysin paikkaansapitämättömiä väitteitä puolueestamme ja meidän puheenjohtajastamme sanottu ja levitetty.

Asiavirheisiin en viitsi puuttua. Ne voidaan laittaa oman poliittisen pelin piikkiin. Tarina särkyisi jos kertoisin.

Olen varma, että Kokoomuksen kannatuksessa tämä loikkaus ei tule näkymään pitkässä juoksussa piiruakaan. Ei ainakaan alaspäin. Loukkauksia on tapahtunut aina ja tulee tapahtumaan jatkossakin. Ja kaikissa puolueissa. Ja onneksi me elämme sellaisessa maassa missä yhteenkään puolueeseen ei ole pakko kuulua ja puolueista saa myös erota ja niitä voi vaihtaakin. Demokratiaa.

MTV:n Jussi Kärki kirjoitti osuvasti: ”Vallan käytävillä törmää nyt toistuvasti isoegoisiin ihmisiin, jotka kuvittelevat olevansa Suomen Macron tai Trump, mutta sellaiseksi ei omalla ilmoittautumisella pääse.”

Katse eteenpäin. Kokoomus on jatkossakin johtava tulevaisuuspuolue. Ja demokratiassaan vahva.

….

Kello nyt 15.43 ja kotona Lopella. Illalla vielä kevään Lopen Leijonien perinteiselle Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajan kevätillalliselle. Hieno perinteinen tilaisuus missä kunnia saada olla jälleen mukana.

Eduskunnassa tänään aamusta vedin Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston kokouksen JTS:n parissa ja sitten itse VaV:n kokous ennen täysistuntoa. Istunnossa tänään esillä Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran viime vuoden kertomus. Hienoa työtä Sitrassa tehty jälleen ja onneksi Sitran työ onnistuttiin pelastamaan demarien varjobudjetin ryöstöltä.

Nyt Marskin merkki rintaan ja kaunista kevätiltaa viettämään.

Kello 20.53 ja kevään ensimmäinen Marskin Perinneateria takana. Kiitos Lions Club Marskille hienosta tilaisuudesta ja Majan Herroille parhaasta ruuasta ja siitä ainoasta aidosta ja oikeasta Marskin Ryypystä. Ja ennen muuta Ulkopoliittisen Insituutin tutkija Matti Pesulle erinomaisesta juhlaesitelmästä. Ajankohtainen ja mielenkiintoinen puheenvuoro maamme ulkopolitiikasta ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaisista aiheista.

 

 

Kommentit