Kokoomus tukee pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaa

Kynästä, torstaina 16.08.2018

Sirkka Liisa-Anttila (kesk.) väitti Etelä-Suomen Sanomien 15.8. ja Forssan Lehden 16.8. mielipidesivulla kirjoituksessaan, että Juha Sipilän hallituksen veroratkaisu unohtaisi oikeudenmukaisuuden eikä olisi yksilötasolla neutraali. Anttila ei voisi olla enempää väärässä.

Anttila pyrkii tekstillään hämmentämään sekä keskustan että hallituksen linjaa. Keskustalainen pääministeri Juha Sipilä totesi selkeästi Ylen haastattelussa 12.8., että hallituksen linja on selvä ja yhtenäinen. Sipilän hallituksella on selkeä kirjaus, että verotus ei saa kiristyä tällä kaudella.

Hallitus ei myöskään varsinaisesti ole keventämässä työnverotusta, vaan estämästä verotuksen kiristymisen. Kikyssä sovittujen palkansaajamaksujen kiristyminen ensi vuonna uhkaa kiristää työssäkäyvien suomalaisten verotusta. Veroratkaisusta päätetään budjettiriihessä ja tarkoituksena on etsiä budjetin kannalta neutraali ratkaisu.

Tuloverotuksen keventäminen on tarkoitus rahoittaa haitta-, ympäristö- ja välillisiä kulutusveroja kiristämällä. Suomi velkaantuu edelleen, ja siksi haetaan kompensaatiokeinoa rakenteellisella verotuksen muutoksella. Korvaavista kiristettävistä veroista keskustellaan vielä hallituksen sisällä. Tärkeää on huolehtia siitä, että työnteon kannustimia ei heikennetä eikä velkaa oteta lisää. Pyrkimyksenä on päästä myös yksilötasolla mahdollisimman neutraaliin ratkaisuun.

Anttilan puheet ovat ristiriidassa keskustan puheenjohtajan, pääministeri Juha Sipilän ja hallituksen linjausten kanssa. Anttila on myös väärässä väittäessään, ettei hallitus olisi kiinnostunut pienituloisten tilanteesta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) esittelemässä talousarvioesityksessä vähimmäismääräisiä päivärahoja ja takuueläkettä korotetaan ensi vuonna 30 miljoonalla eurolla. Vähimmäispäivärahoissa tämä tarkoittaa jopa 80,50 euron korotusta kuukaudessa. Lisäksi kaikkein pienituloisimpien saamaan toimeentulotukeen on tehty joka vuosi indeksikorotukset.

Tehdyt veroratkaisut ovat painottuneet vahvasti pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseen. Suomi elää noususuhdanteessa ja velkaantuu edelleen lähes 2 miljardilla ensi vuonna. Nyt kaivattaisiin myös pääministeripuolueen kansanedustajilta johtajuutta ja vastuullisuutta jakovarapopulismin ja irtiottojen sijaan.

Kokoomus ei päästä Anttilaa tulevien sukupolvien taskuille. Ja onneksi myös maamme hallitus ja pääministeri Juha Sipilä pitää samasta huolen.

Timo Heinonen

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kommentit