Kokoomus saa Euroopan kylään – Petteri Orpo isännöi mm. Merkeliä, Junckeria ja Tuskia

Blogi, keskiviikkona 07.11.2018

Puolueemme eurooppalainen emopuolue Euroopan kansanpuolue EPP pitää loppuviikon aikana Helsingissä vuoden pääkongressinsa. EPP:hen kuuluu 77 keskustaoikeistolaista puoluetta yhteensä 41 Euroopan maasta. Meidän Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saa näin isännöitäväkseen lähes kaikki Euroopan merkittävimmät kollegansa ja poliitikot. EPP:n ”puoluekokous” tuo Suomeen EU-johtajista mm. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, EU-komission puheejohtajan Jean-Claude Junckerin, EU:n huippukokousten puheenjohtajan Donald Tuskin ja myös mm. Iso-Britannian brexit-neuvottelija Michel Barnierin ja monen muun.

EU-parlamentin suurimman puolueen, EPP:n kongressi alkaa tänään Helsingissä ja jo eilen illalla eduskunnassa osa kokousväkeä piti alustavia kokouksiaan. Petterin johdolla illalla mm. erimaiden EPP-puolueiden puheenjohtajat pitivät kokousta. Myös kisa EPP:n eurovaalien kärkiehdokkaasta eli ehdokkaasta komission puheenjohtajaksi käy kuumana. EPP valitsee ehdokkaansa kahden kokeneen toimijan välillä joiden linjat jossain määrin erilaiset. Meidän Alexander Stubb kisaa paikasta konservatiivista Manfred Weberiä vastaan. Kärkiehdokaskisassa äänestävistä 734 delegaatista 88 tulee Saksastajs näin Weberillä on etulyöntiasema tai ainakin etumatka kisaan. Toisaalta myös Weberin puolue CSU on liittokansleri Merkelin johtaman CDU:n sisarpuolue ja Merkel on ainakin julkisuudessa antanut tukea maanmiehelleen. Äänestys on kuitenkin suljettu ja katsotaan mitä huomenna päätetään.

EPP:n Helsingin Kongressiin osallistuu yli 2000 henkeä. Heistä yli 750 on äänioikeutettua delegaattia ja tuhat on kokousvieraita. Messukeskuksessa pidettävään kokoukseen odotetaan paikalle lisäksi jopa 400:aa median edustajaa. Suomi ja myös puheenjohtajamme näkyy siis ympäri maailmaa muutaman päivän ajan ja viime yön Yhdysvaltain vaalien jälkeen huomion keskipiste siirtyy nyt Eurooppaan ja Helsinkiin.

Näin varsinaiset kokouspäivä liikkeelle.

….

Vauhdikas päivä takana. Eduskunnassa tänään valiokunnat, tapaaminen taksiuudistuksen ongelmista ja haasteista ja myös täysistunto missä päätettäväksi mm. esitys millä haluamme tehdä työttömille myös lyhyempien keikkatöiden tekemisen mahdolliseksi ja kannattavaksi. Poistetaan siis urakalla kasvun rajoitteita ja kannustinloukkuja.

Tällaisia uudistuksia me tarvitsemme emmekä todellakaan tänään SAK esille tuomia muutoksia missä nuorten asemaa työmarkkinoilla heikennettäisiin oikein kunnolla. Saa nähdä onko SAK tässäkin yhtä suuri kuin SDP. Esitys on täydellinen märkä rätti nuorille. Toivottavasti muutkin sanovat, että ei tuollaisilla opeilla ja esityksillä tätä maata viedä kasvuun ja oikeaan suuntaan.

Messukeskuksessa vielä täysi tohina päällä. Ilta huipentuu Alex Stubbin ja Mandfren Weberin kaksintaisteluun tulevan EU-komission puheenjohtajakandidaatit paikasta. Keskustelua voitte seurata myös YLE Areenassa.

 

Kommentit