EPP:n Helsingin kokous huipentuu kärkiehdokkaan valintaan – Ylen gallup lupaa myös tiukkaa pääministerikisaa kevääksi

Blogi, torstaina 08.11.2018

Tänään on iso päivä, kun Euroopan kansanpuolue EPP valitsee puheenjohtajamme Petteri Orpon johdolla ehdokkaamme tulevan Euroopan komission johtoon. Jean-Claude Junckerin jättäessä tehtävän tämän kauden jälkeen EPP tulee tarjoamaan tehtävään joko saksalaista Manfred Weberiä tai meidän Kokoomuksen Alexander Stubbia. EPP:n kongressi Messukeskuksessa tänään äänestää ehdokkaastamme ja sen myötä käynnistyy laaja Euroopanlaajuinen eurovaalikampanjamme.

Orpon vieraana tänään Helsingissä on yhdeksän Euroopan maan ja hallituksen päämiestä ja kaiken kaikkiaan yli 2500 vierasta. Edustettuina kaikki EU-maat ja tunnelma sen mukainen. Pidetään peukkuja Alexille ja tehdään hyvä loppukiri kampanjaan!

….

Aamulla YLE julkaisi tuoreimman gallupinsa. Kärkitaistelu tiivistyy kun Kokoomuksen kannatus pompsahti ylös päin peräti +1,3 prosenttiyksikköä nyt 20,2%. Demarit jatkavat suurimpana puolueena 22,7 prosentin kannatuksellaan, mutta aiempien vaalien tuntumalla ja kokemuksella uskallan veikata, että vaalihetkellä olemme tätä menoa hyvinkin tasoissa ja Petteri Orpon johdolla meillä on enemmän kuin hyvät mahdollisuudet nousta ykköseksi.

Keskustan tilanne käy entistä tukalammaksi. YLE:n käyttämä Taloustutkimus mittaa erilaisten korjauskertoimiensa johdosta kepulle aina oikeaa korkeampia kannatuslukuja ja nyt kun heidänkin mittaus pudottaa keskustan kannatusta -1,1 prosenttiyksikköä jättäen kannatuksen enää 16,5 prosenttiin niin tilanne on tukala. Tosiasiallinen kannatus lienee siis jo alle 15 prosentin kun muiden tutkimuslaitosten tuloksia tulee. Nämä siis huomioivat tutkimuksiin viime eduskuntavaalien lisäksi myös menneet kuntavaalit ja ovat näin todennäköisesti Taloustutkimuksen lukuja lähempänä oikeaa. Mene ja tiedä. Lopultahan äänestyskopeissa homma ratkaistaan.

Muutokset kärkikolmikossa aikalailla sellaisia mitä itse keskusteluissa esillä pidin mm. tämän lakkokiistelyn ja muun aikana. Uskoin sen näkyvän ja vaikuttavan juuri näin kun nyt kävikin. Kansa kuitenkin antoi arvostusta sovittelevalle tyylille ja ratkaisuhakuisuudelle. Poteroita ei siis kannattanut kaivaa syvemmiksi vaan ennen muuta hakea ratkaisua. Tässä meidän puheenjohtajamme Petteri Orpon tyyli ja osaaminen toi tulosta. Ei siis repien ja riidellen vaan yhdessä sopien ja rakentaen.

Myös hallituskauden tulokset puhuvat nyt puolestamme. Ennen viime vaaleja kerromme rehellisesti sen mitä pitää tehdä ja edessä on myös 4 miljardin sopeuttamistoimet. Meitä äänestäneet siis tiesivät mitä tuleman pitää, kun taas ehkä muutamia muita äänestäneille tosiasioiden tunnustaminen ja niiden edessä toiminen tuli yllätyksenä. Vuosien saatossa olen oppinut ja myös poliittiset oppi-isäni ohjeita seuraten olen oppinut, että sanomalla aina rehellisesti sen mikä tilanne on ja toimien sen mukaan tulee myös pärjäämään huomenna. Iiro neuvoi minulle, että kerro toreilla ja turuilla aina asiat niin, että kun seuraavana päivänä joku tulee sanomaan, että eilen sanoit näin niin voit siihen todeta, että niin sanoin ja niin sanon tänäänkin. Se on muuten toiminut. Rehellisyys ja tosiasioiden tunnustaminen toimii aina.

Vihreiden tilanne ei näytä tuoreimman gallupin mukaan ainakaan vielä ihmeemmin helpottavan. Kannatus putoaa edelleen ja on nyt enää 11,3%. Myös vasemmistoliitto menettää kannatusta ja putoaa nyt 9,2 prosenttiin. Samaan aikaan perussuomalaiset kiilaavat vassareiden edelle viidenneksi suurimmaksi puolueeksi. Persujenkin kannatus on toki kaukana 16-18 prosentin kulta-ajoista. Nyt puoluetta kannattaa enää 9,8 prosenttia. Itse kuitenkin veikkaan PS:lle keväältä jopa 12-14 prosentin kannatusta. Katsotaan olenko edes suunnasta oikeassa.

Ja merkillepantavaa on sekin, että tässäkin Ylen gallupissa Jungnerin ja Harkimon Liike Nyt ei näy juurikaan. Liike Nytin kannatus mahtuu Muut-ryhmän 1,4 prosentin kannatukseen ja siinä mukana myös muut pikkupuolueet ja myös runsaasti näkyvyyttä saaneet Väyrysen Viiden tähden liike ja Kansalaispuoluekin. Nostetta ei siis ainakaan vielä ole eikä taida olla oikeasti oikein meillä edes sellaista Italiantyyppistä tarvettakaan. Näytti, että sieltä tuttujen joukossa se vanhanaikainen saunasuhmurointi näytti parhaiten kukoistaneen. Kukoistaako edelleen. Mene ja tiedä.

Nyt puolustusvaliokunnan kokoukseen ja sitten EPP:n kokoukseen ja mahtuuhan päivää vielä pari palaveria ja yksi koululaisvierailukin.

….

Kello 15.00 ja eduskunnalla tänään käyty läpi Lopen laajakaistayhteyksiä ja hieman yrityspolitiikkaakin ja myös Tavastian sähköalanopiskelijat kävivät visiitillä. Nyt takana jo työvaliokunta ja hetken päästä tapaan vielä kollegani ja ystäväni Lempisen Jussin oppilaita täällä Laki-huoneessa.

Mutta Messukeskukselta jo siis takaisin täällä. Manfred voitti odotetusti tuon kisan, mutta kisan siitä teki Alex. Ja on hienoa, että meillä on tarjota tällainen osaaja ja tekijä ensi keväänä EU:n muihin avaintehtäviin. Enkä vain tarkoita Suomen komissaarin paikkaa vaan montaa muuta keskeisintä EU-tehtävää.

….

Pitkä päivä päättyi tänään Jääkiekkoliiton vieraana Suomi-Venäjä -Karjalaturnauksen matsissa. Jukka Jalonen teki paluun maajoukkueen ruoriin ja olen varma, että tämän illan vaikean matsin jälkeen peliin palaa kuitenkin jälleen ilo ja yhdessä tekeminen ja sitä kautta myös päästään voittojen tielle takaisin.

Nyt kello 21.48 ja unten kautta kohti uutta päivää.

Kommentit