Kokoomus on puolueista houkuttelevimpia

Blogi, torstaina 20.09.2018

Kokoomus, SDP ja vihreät houkuttelevat eniten äänestäjiä. Näin kertoi tuore Alma Median teettämä kysely.

Minulta aika-ajoin kysellään, että ”seuraatteko te poliitikot kuinka tarkasti näitä eri gallupeja” yms. Aina olen todennut, että kyllä niitä tulee aina vilkaistua ja voin satavarmasti sanoa, että niin tekevät hekin kaikki jotka aina vuorollaan huonon gallup-luvun kohdalle sattuessa toteavat, että ”emme tuijota gallupeja”, ”keskitymme työntekoon”, ”gallupeja tulee ja menee” ja ”ainoa oikea gallup on vaalipäivä”. Kyllä hekin seuraavat ja poikkeuksellisen tarkasti juuri silloin kun kommentointi siirretään puoluesihteerin harteille. Tiedät mitä sellaisessa tilanteessa gallup-luvut kyseiselle puolueelle näyttävät.

Mutta vielä tarkemmin itse ja moni muukin seuraa erilaisia taustatietoja näistä. Sellaisia on mm. äänestysvarmuus tai -epävarmuus, liikkuvuus, siirtymiset puolueesta toiseen ja puolueen houkuttelevuus. Itseasiassa erittäin tärkeä mittari on se, kuinka moni pitää mitäkin puoluetta houkuttelevana ja voisi myös äänestää kyseistä puoluetta. Kovan ytimen eli sen joukon mikä äänestää omaa puoluettaan tapahtui mitä tahansa rinnalla juuri tämä mahdollisten äänestäjien joukko ratkaisee kilpailun suurimmasta puolueesta.

Me kokoomuksessa pärjäämme hyvin yleensä tämän kovan ytimen kanssa. Meillä se on tutkimusten mukaan suurin. Perusta siis on vahva ja aika vankkumatonkin. Toisaalta SDP:llä esimerkiksi tämä kova ydin on ollut nykyisin reilusti alle 10 prosenttia. Se tutkimustieto vahvistui mm. 2012 presidentinvaaleissa kun Paavo Lipponen sai taakseen vain tämän uskollisimpien demareiden joukon.

Mutta me pärjäämme hyvin myös tässä houkuttelevuudesta. Usein juuri näistä kahdesta palasesta onkin rakentunut se vaalivoittoihin riittävä joukko ja hyvältä näyttää nytkin. Alma Median tutkimuksessa olen suosituin puolue kun kysyttiin pitääkö äänestäjä mitäkin puoluetta erittäin houkuttelevana. Kun mukaan otamme myös ”melko houkuttelevana” pitäneet niin olemme tasaluvuissa Vihreiden kanssa. Molempia puolueita erittäin tai melko houkuttelevina pitää 24 prosenttia suomalaisista. Hyvä potentiaali siis suurimmaksi puolueeksi. SDP:n luku on nyt 28%.

Alma Medialle tätä selvitti Tietoykkönen nyt syyskuussa. Tuore tutkimus siis vahvistaa sitä, että ensi kevään vaaleissa suurimman puolueen kisa käydään Kokoomuksen ja SDP:n välillä ja todennäköisin asetelma pääministerikisassa on Petteri Orpo vastaan Antti Rinne.

Nykyinen pääministeripuolue keskusta jää kauaksi taakse ja on vasta viidenneksi houkuttelevin puolue. Tämä enteilee siis keskustalle vaikeaa talvea ja vielä vaikeampaa kevättä. Keskustan edelle kiilaa myös Vihreät ja Vasemmistoliitto. Ja keskusta kisaakin tasoissa Perussuomalaisten kanssa, kun katsotaan puoluetta erittäin tai melko houkuttelevana pitävien yhteenlaskettua osuutta. Ja vielä huolestuttavammaksi keskustan tilanteen tekee se, että suomalaisista yli puolet totesivat, että eivät pidä lainkaan houkuttelevana äänestää keskustaa.

Tässä teille nyt hieman sellaista taustatietoa mitä me politiikassa ammatiksemme toimivat seuraamme vielä niitä yksittäisiä gallup-lukuja suuremmalla mielenkiinnolla. Ja näitä taustatietoja on muitakin ja joskus voi niitä muitakin hieman enemmän teille avata.

Nyt kello 9.22 ja aamu jo mennyt eduskunnassa. Nyt ensimmäinen päiväkahvi ja sitten kymmeneltä täysistuntoon.

….

Nyt kello jo 18.14 ja kirjoittelen täällä täysistunnossa. Juuri puhuin siitä miten saamme nyt kaikille sotiemme veteraaneille samat palvelut ja hoidon ja hoivan. Uutena myös vahvistamme asepalveluksessa loukkaantuneiden vakuutusturvaa. Tärkeitä asioita ja jatkavat työtämme mikä alkoi jo kauan sitten ja on edennyt askel askeleelta.

Eduskunnassa tänään puhuttu pitkä päivä budjetista. Myös ryhmäkokous missä esillä tänään ulkoministeri Timo Soinin aborttipuheet ja ne puhuttivat myös täällä istunnossakin. Itse en pitänyt ulkoministerille sopivana hänen toimiaan ulkomailla vaikka kunnioitankin jokaisen vakaumusta, uskontoa ja myös mielipiteen vapautta. On tärkeä, että ministeri toimii aina niin, että maamme virallinen linja ei ainakaan hämärry. En tämän takia kuitenkaan tule hallitukselle epäluottamusta äänestämään vaan minusta riittävää, että Soini sanoi ottavansa oikeuskanslerin päätöksen vakavasti.

Iltapäivällä vieraanani kävi myös parisenkymmentä verotarkastajaa ja mukavat keskustelut yllätys yllätys mm. veroista. Nyt vielä keskustelut jatkuvat ja tavoite saada budjetin lähetekeskustelut tänään päätökseen. Huomenna sitten jaostot ja valiokunnat ennen iltapäivän hallituksen luottamusäänestystä.

Ja en malta olla kehumatta jälleen tuota erinomaista nuorta TET-läistäni. Riihimäkeläinen nuori 15-vuotias Sofia Pihlgren on tehnyt mahtavaa työtä täällä eduskunnassa tämän viikon ja malttakaapa kun näette huomenna hänen tekemän ja editoiman Ajankohtainen Vartti -haastattelun. Ja muuten sisäministeri Kai Mykkänen oli Sofian tapaan myös aikanaan nuorisovaltuutettu. Sofia siis nyt vaikuttaa myös Riihimäen Nuorisovaltuustossa.

 

Kommentit