Kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena – Keskustalle nyt ennätysheikko kannatus HS:n gallupista

Blogi, torstaina 22.12.2022

”Perussuomalaisten kannatus nousussa, kokoomus kirkkaasti ykkösenä”

Näin otsikoi Iltalehti joulukuun Helsingin Sanomien gallupin ja jatkoi, että ”keskustan kannatus vajosi ensi kertaa alle kymmeneen prosenttiin”.

Repäisy HS.fi 22.12.2022

Kokoomusta äänestäisi nyt 23,5 prosenttia suomalaisista eli lähes joka neljäs äänestäjä. Kokoomus jatkaakin selvässä gallup-kärjessä kohti vaalivuotta. Kun kokoomuksen tapaan kakkosena olevan pääministeripuolue SDP:nkin kannatus hieman kuukauden takaisesta laskee niin perussuomalaiset hiipivätkin kohti kakkospaikkaa. Kun vielä heinäkuussa Riikka Purran johtamien perussuomalaisten kannatus oli alle 15 prosenttia, niin nyt koko syksyn jatkuneen tasaisen nousun jälkeen loppuvuoden luku kirjataan luvuin 17,9%. Kakkosena olevan SDP:n kannatus laskee -0,7%-yksikköä kuukaudessa ja on enää 19,1%. Kakkospaikasta siis tällä hetkellä käydään tasaista kamppailua. Jo aiemmin enteilin, että huhtikuun eduskuntavaaleissa perussuomalaiset nousevat kakkoseksi ja pidän tämän veikkaukseni voimassa edelleen. Viime aikojen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hapuilu ja katteettomiksi jääneet sähköalelupaukset ja myös paheneva hoivakriisi tulee varmasti rokottamaan puolueen kannatusta. Marinin lupaama 20 sentin sähkön hintakatto jäi siis lopulta vain twitter-lupaukseksi ja tussahti pahan kerran petettyjen lupausten laariin.

Samoja enteitä on myös sote:n ja vanhustenhoidon osalta. Näyttää pahasti siltä, että suurella suulla ja suurilla lupauksilla vaalikauteen lähteneen SDP:n ja terveysministeri Krista Kiurun vahtivuorolla maamme terveydenhoito- ja vanhustenhoito ajautuu historiallisen vaikeaa kriisiin. Toivottavasti joulun pyhinä ei tapahdu mitään sellaista mistä ei enää edes poliittisen vastuunkannolla selvittäisi. Toivotaan, että kaikki menee hyvin.

Mutta vanhustenhoidon kriisi tulee olemaan alkuvuodesta vakava ja viestit myös sairaanhoidosta on sellaisia, että pelkillä puheilla ei enää tilanteesta selvitä. Neljä vuotta on nyt hukattu aikaa ja tilanne on ajautunut hetki hetkeltä vakavammaksi.

Annika Saarikon tilanne keskustan johdossa näyttää vääjäämättä ajautuvan myös kohti loppua. Enää en usko, että puolue ennen vaaleja mitään muutoksia tekee, mutta tämä puolustusministeri-elinkeinoministeri -sekoilu näytti katkaisseen Saarikon talikon varren lopullisesti. Joku lehti totesikin kuvaavasti, että Saarikko laittoi ministerivalinnoissaan kaiken arvovaltansa peliin – ja pian selvisi, että sitä arvovaltaa ei enää keskustan ryhmässä ollut. Keskustan eduskuntaryhmä ja puolueen muut päättävät elimet kävelivät puheenjohtajan esityksen yli ja ministeripestejä ei yhdisteltykään, vaan puolustusministerin tärkeään tehtävään nostettiin aivan oikein kokenut ja osaava Mikko Savola (kesk). Mikko Savola hoitaa puolustusministerin tehtäviä alkuvuoden, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen jää vanhempainvapaalle kantamaan nyt tärkeintä roolia isänä lapsiperheen arjessa, kun perheen äiti lähtee vuorostaan työelämään. Savolan johdolla alkuvuosi tulee menemään erinomaisesti ja Kaikkonen palaa sitten perhevapaan jälkeen johtoon taas ennen vaaleja.

Mielenkiintoista onkin nähdä, että tuleeko Kaikkosesta myös puolueen puheenjohtaja jo heti eduskuntavaalien jälkeen vai vasta kesällä. Nyt Helsingin Sanomien gallupissakin Annika Saarikko nimittäin tekee historiaa ja kirjauttaa nimiinsä historian heikoimman kannatuksen keskustalle. HS kertoi, että lehti on ”toteuttanutvuodesta 1991 lähtien 231 mittausta. Nyt keskustan kannatus on ensimmäistä kertaa alle kymmenen prosenttia”. Keskustan kannatus siis heikkenee edelleen kuukauden takaisesta ja on nyt enää 9,9%. Samaan aikaan Vihreät nostavat omaa kannatustaan ja ovat nyt kepun kanssa kahnaamassa niin hallituksessa kuin vaalikentilläkin rintarinnan 9,8 prosentin luvuissa. Ja samaan vihervasemmistosoppaan lusikkansa on heittämässä myös vasemmistoliitto tasan 8 prosentin kannatuksella. Itseasiassa virhemarginaalin sisällä vasemmisto-vihreät-keskusta voivat hyvinkin olla jo missä tahansa järjestyksessä.

Helsingin Sanomille tutkimuksen toteutti Kantar Public 14.11.–16.12.2022. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 2  512 henkilöä. Otos edustaa Suomen 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Otos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla. Virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla. Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät eduskuntavaaleissa tai sanoivat, etteivät kävisi äänestämässä, oli 28 prosenttia.

No, mutta nyt mennään joulua kohden. Kolmiloikan ensimmäinen askel oli tässä. Meillä hyvin menossa kohti lankkua, mutta kahden seuraavankin pitää osua nappiin, jotta huhtikuussa sitten voi venyttää mahdollisimman pitkälle.

Hyvää joulun aikaa teille kaikille.

Tänä vuonna en siis joululahjoja ostanut enkä joulukortteja lähettänyt.

Tämän vuoden joulun muistamisiin varatut rahat ohjasin lapsille ja lapsiperheille niin kotimaassa kuin Ukrainassakin. Minusta niin oli nyt vain oikein tehdä.

Mutta haluan täällä nyt vielä teitä kaikkia kiittää. Pitkä ja vaikea, raskaskin vuosi on kääntymässä lopulleen. Tästäkin selvisimme. Haluan myös kiittää teitä kaikkia, jotka elitte myötä eläen tätä vuotta kaiken kokemani keskellä.

Tagit: gallup, HS Gallup,

Kommentit