Kokoomus haluaa Suomen pois jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.

Blogi, maanantaina 16.06.2014

Lahden puoluekokouksemme teki viikonloppuna monta merkittävää päätöstä uuden puheenjohtajan valinnasta alkaen. Yksi merkittävä ratkaisu oli Hämeen Kokoomusopiskelijoiden, Järvenpään Kokoomuksen ja Kaakkois-Suomen Kokoomusnuorten aloitteen hyväksyminen. Hämeen Kokoomusopiskelijoiden aloitteessa velvoitetaan ja kehotetaan Kokoomusta toimimaan ”muuttuneessa tilanteessa” niin, että Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen arvioidaan uudelleen ja perutaan. Minusta tämä on nyt tärkeä ja hyvä päätös ja olen tyytyväinen, että tuore puheenjohtajamme Alexander Stubb lupasikin asiaa edistää.

Kokoomushan aikanaan vastusti sopimusta kun sitä presidentti Tarja Halosen ja keskustan Matti Vanhasen hallituksen johdolla ryhdyttiin ajamaan 2004. Myöhemmin 2009 Halosen johdolla tehtiin lopullinen ratkaisu. Kokoomus vastusti päätöstä.

Puheenjohtajamme ja juhannuksen jälkeen pääministerinä aloittava Alexander Stubb totesi kokouksen jälkeen, että ”tästäkin asiasta pitää voida keskustella, se on tärkeä osa Suomen turvallisuutta.” Olen ehdottomasti samaa mieltä ja annan täyden tuen puoluekokouksen päätökselle. Jalkaväkimiinat on edullinen tapa puolustaa pitkän ja harvaanasutun maan rajoja ja pitää muistaa, että vastuullisesti käytettyinä ne eivät aiheuta muille vaaraa. Ja onhan sekin huomionarvoista, että mm. USA ja Venäjäkään ei ole sopimuksessa mukava. Jäädään vaikka odottamaan heidän liittymistään ennen kuin etenemme loppujen miinojen hävittämisessä.

Itse uskon, että ensi keväänä 2015 tämä asia saadaan kirjattua uuteen hallitusohjelmaan. Nyt kun asialle Kokoomuksen tuki ja uskoisin, että myös perussuomalaisten ja ehkä keskustankin lopultakin niin asiassa on hyvä ottaa yksi askel takaisinpäin. Myöntää nyt Halosen ja Vanhasen johdolla tehty virhe ja korjata se. Sekin on ihan kunniakasta kun isänmaan etu sitä vaatii.

Ja samalla täytyy toivoa, että saamme myös tukea uskottavan maanpuolustuksen rahoitukselle muutenkin. Me tarvitsemme nyt lisää rahaa taloustilanteesta huolimatta. Muuten edessä on luopuminen koko Suomen puolustamisesta ja myös muista maanpuolustuksemme kivijaloista ja perusteista. Itse en siihen ole valmis eikä kokoomuskaan. Puolueemme linjasi jo aiemmin, että meidän tulee lisätä puolustusvoimien rahoitusta suunnitellusti 2015 eteenpäin. Ilkka Kanerva linjasi puolueemme ryhmäpuheessa helmikuussa eduskunnassa, että ”noin 1,5 prosenttia bruttokansantuotteesta pitäisi pystyä turvaamaan maanpuolustukseen”. Tästä on pidettävä kiinni ja tälle haettava tukea myös muilta puolueilta.

Puolustushallinnossa laaditun arvion mukaan puolustusvoimat tarvitsee vuonna 2016 noin 50 miljoonaa euroa lisää rahoitusta ja vuoteen 2020 mennessä asteittain 150 miljoonaa euroa indeksikorotuksien lisäksi.

Kello 22.00 ja päivä paketissa. Kiitokset palautteista liittyen maamme puolustamiseen ja Puolustusvoimiin yleensä. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Ja näyttää siltä, että uskottava maanpuolustus saa myös tukea ainakin osalta muistakin puolueista.

Tänään päivään mahtui monenlaista ja hieman vielä puoluekokouksen jälkimaininkejakin. Upea kokous on puhuttanut edelleen ja aika monta kommenttia olen saanut antaa eri suuntiin niin uudesta puheenjohtajasta kuin puolueemme tulevaisuudestakin. Siitä olen varma, että tästä tulee jotain mitä emme ole ennen nähneet Suomen poliittisessa historiassa. Ja hienoa sellaista.

Mutta huomenna minulla tärkeä päivä kun esittelen liikuntapaikkarakentamisen uuden Suunta-asiakirjan. Olemme sitä nyt reilun puolivuotta tässä tehneet ja huomenna saa kertoa puheenjohtajana sen mikä sporttipuolella tulee jatkossa muuttumaan rakentamisen suhteen. Ja siellä todellakin tulee näkymään sormenjälkeni monessakin. Huomenna.

 

 

 

 

Kommentit