Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti on suomalaisille ja Suomelle Rinteen hallituksen budjettia parempi – Eläkeläisille tuplaten sen mitä hallitus lupaa ja myös koulutus- ja muut panostukset pysyviä

Blogi, keskiviikkona 20.11.2019

Kokoomuksen ollessa viime kaudella hallituksessa maahamme syntyi 140 000 uutta työpaikkaa. Työllisyys parani ja tavoitteet ylitettiin. Kaikki työttömyys väheni – myös pitkäaikaistyöttömyys ja nuorisotyöttömyys. Samaan aikaan valtion taloutta saatiin laitettua kuntoon.Velkaantuminen väheni ja olimme tiellä kohti tasapainoista valtiontaloutta. Talouden vaikea tilanne vaati vastuunkantoa ja myös vaikeita päätöksiä. Tekemättä ei voinut jättää.

Viime kaudella maamme talous saatiin niin hyvään kuntoon, että nyt alkaneella kaudella ei olisi ollut tarvetta kääntää velanottoa rajuun kasvuun kuten nyt Rinteen hallitus tekee.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetilla ensi vuonna työllisyys edelleen paranee, työttömyys vähenee, julkinen talous vahvistuu, velanoton tarve olisi pienempi kuin Rinteen hallituksella ja panostukset koulutukseen olisivat Rinteen hallituksen sijaan pysyviä ja myös suurempia. Niin kuin jo eilen totesin niin itseasiassa ensimmäistä kertaa oppositiopuolue tekee vallassa olevaa hallitusta vastuullisemman budjetin.

Kokoomus on uskonut aina siihen, että vain työtä tekemällä tämä maa selviää. Uskomme myös siihen, että valtaosa ihmisitä haluaa tehdä työtä. Samaan aikaan kun eduskunnan riippumattoman tietopalvelun mukaan Rinteen hallituksen toimet heikentävät maamme työllisyyttä jopa 5000  hengellä – eli lisäävät työttömyyttä – Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa on konkreettiset ja heti toteuttavat toimet, joilla työllisyys paranisi varovaisestikin arvioiden reilusti yli 60 000 työllisellä ensi vuonna. Yli 60 000 nyt työttömänä olevaa saisi siis työtä. Se näkyisi muuten näiden perheiden arjessa enemmän kuin yksikään muu yksittäinen toimi.

Työnteon ja työllistämisen tulee olla nykyistä kannattavampaa jokaiselle työntekijälle, työnantajalle ja suomalaisille yrittäjille. Siksi paikallinen sopiminen mikä lähtee työntekijöiden ja työantajien keskinäisestä luottamuksesta pitää mahdollistaa jokaisessa yrityksessä. Työpaikoilla työntekijät tietävät parhaiten mitä yrityksessä tarvitaan. Me luotamme työntekijöihin ja annamme heille luvan sopia paikallisesti työpaikalla.

Olemme esitelleet lisäksi jo lähes kaksikymmentä konkreettista työllisyystointa. Ne on vapaasti myös hallituksenkin käytettävissä ja tänään tämän myös täysistunnossa pääministeri Rinteelle ja hallitukselle totesin. Ottaisivat käyttöön niistä edes muutama niin pääsette edes plussalle työllisyysurallanne.

Haluamme myös varmistaa, että jokaiselle suomalaiselle jää ensi vuonna myös hieman rahaa käytettäväksi. Emme hyväksy sitä, että Rinteen hallitus antaa työnverotuksen kiristyä jo 2301 euroa saavilta. Tämä leikkaa jo mm. tarjoilijoiden palkkaa ensi vuonna. Sen sijaan meidän mallissa ihan jokaisen työtä tekevän suomalaisen käteen jäävä tulo kasvaa.

Kun hallitus antaa tavallisen esimerkiksi opettaja-sairaanhoitaja –pariskunnan verotuksen leikkaantua ensi vuonna noin 320 eurolla – kokoomuksen veromallissa tämän perheen tulot kasvaisivat noin 2000 euroa.

Ja lisäksi meidän vaihtoehtobudjetti – sosiaaliturvan muutosten ja verotuksen kautta pienentää tuloeroja. Vaihtoehtomme on siis myös sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Me emme myöskään nostaisi bensan ja dieselin hintaa – ihmettelemme, että keskusta tämän yhdessä yössä tehtävän ja oman autojen käyttäjiä ja yrittäjyyttä rajusti rankaisevan veronkiristyksen kuittaa. Kokoomus sitä ei hyväksy.

Me emme myöskään leikkaa kotitalousvähennyksestä. Hallitus sen sijaan jatkaa puheistaan huolimatta leikkauspolitiikkaa ja leikkaa keskituloisen perheen kotitalousvähennysta noin 500 eurolla. Kun laskemme yhteen hallituksen veronkiristysten ja muiden toimien kokonaisvaikutukset niin ne tekevät tavallisen suomalaisen perheen arkeen noin 1000 euron loven.

Mitä tekee kokoomus – me teemme näin.

Kokoomus parantaa kotitalousvähennystä. Kokoomus tekee kotitalousvähennykseen 75+ korotuksen. Tämä antaisi ikääntyville paremmat mahdollisuudet käyttää mm. kotipalvelua yms. kotiapua ja asiantuntijoiden mukaan myös vahvistaisi lopulta valtiontaloutta.

Voisi todeta, että Pääministeri Rinne – Saa käyttää.

Ja lisäksi Kokoomuksen vaihtoehto lisää jokaisen suomalaisen työstä ja eläkkeestä käteen jäävää rahaa merkittävästi. Tähän vaikuttaa mm. se, että ansiotuloverotusta kevennetään, mutta myös varhaiskasvatusmaksuja alentaisimme emmekä korottaisi bensa ja dieselin hintaan ja lisäksi alentaisimme sähkönhintaa.

Nostan esille vielä muutaman huomion… Meidän Kokoomuksen vaihtoehdossa kärkiä ovat hallitusta suuremmat panostukset osaamiseen, koulutukseen ja sivistykseen. Kuten myös turvallisuuteen.

Kokoomus esittääkin, että valtionomaisuutta ei käytetä arjen menojen kustantamiseen. Tai saatikka vaalilupausten lunasteluun.

Kokoomus on valmis myymään valtion omaisuutta vain jos tämä raha käytetään aitoihin panostuksiin tulevaisuuteen. Me osoitammekin tästä korkeakouluille miljardin pääomituksen. 5% tuotolla tämä pääoma tulee tuottamaan vuositasolla 50 miljoonaa euroa lisää ammattikouluille ja yliopistoille ei vain kahtena vuonna vaan pitkälle myös lapsille ja lapsenlapsillemme.

Ystävyyttä yli puoluerajojen. Kollegani ja ystäväni Antti Kurvinen meni pari viikkoa sitten naimisiin. No minä poika annoin lahjaksi Kekkosen patsaan. Tänään patsas oli istunnossa ja osa jo kyseli, että onko tilanne näin vakava kun keskusta on Kekkosenkin saliin kantaneet 🙂 Aika velikultia.

Lisäksi Kokoomus käynnistäisi rakennustyöt pääradalla ja Turun tunnin osalta jo ensi vuonna. Me osoitamme tähän tarvittavat varat jo ensi vuoden budjettiin. Ja lisäksi haluamme laittaa kokoa Suomea kuntoon osoittamalla merkittävästi lisää rahaa kaupunkien ja kuntien asumisen ja liikenteen hankkeisiin.

Ja koulutukseen me panostamme enemmän kuin Rinteen hallitus muutenkin. Me olemme varanneet esimerkiksi 80 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta ammattikoulujen opettajapulaa helpottamaan. Me emme siis palkkaisi opettajia vain pariksi vuodeksi vaan pysävästi sillä tarvekin on pitkäaikaisempi.

Meillä on myös pysyvä rahoitus siihen, että maahan saadaan oikeasti 7850 poliisia. Me pidämme turvallisuuslupauksen. Meillä on myös puuttuvat rahat kertausharjoituksiin ja puolustusvoimien henkilöstön palkkaamiseen.

Tässä vain muutamia nostaja näiltä sektoreilta.

Ja sitten iso asia. Olemme pystyneet varaamaan ensi vuoden rahoista 150 miljoonaa Ikäihmisten pakettiin. Tällä rahalla palkattaisiin ensi vuonna maahamme jo merkittävästi lisää hoitajia. Vahvistettaisiin myös kotihoitoa ja ikäihmisten palveluita laajemminkin. Ja myös valvontaa tehostettaisiin. Me otimme opiksi ja esille tulleet huolet vakavasti ja toisin kuin Rinteen hallitus olisimme valmiita panostamaan vanhustenhoitoon merkittävästi lisää jo ensi vuonna. Pelkät ministeri Kiurun puheet kun eivät ongelmia ratkaise.

Helsingin Kokoomusnuorten Maria Miala ja Janina Natri tänään vierailulla eduskunnassa.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti on konkreettinen ja hyvä esimerkki siitä, että Rinteen hallituksen velanoton politiikalle on olemassa oikeudenmukaisempi ja vastuullinen vaihtoehto. Voisi hyvinkin ehdottaa, että eduskunta voisi yksimielisesti hyväksyä tämän Kokoomuksen budjettiehdotuksen vuoden 2020 valtion talousarvioksi sillä se olisi suomalaiselle ja Suomelle Rinteen esitystä parempi.

Tänään eduskunnassa vaihtoehtobudjettien keskustelut. Oli mukava huomata, että myös eduskunnassa meidän vaihtoehto sai varsin hyvän vastaanoton. Teimmekin sen huolella ja tarkasti. Palaan sen sisältöihin varmasti tässä lähi aikoina vielä uudelleenkin. Ainakin muutamilla nostoilla.

Päivällä eduskunnassa vieraanani kävi Helsingin Kokoomusnuorista Janina Natri ja Maria Miala. Mukavat keskustelut ja erittäin hyviä perusteltuja ajatuksia tästä päivästä ja tulevaisuudesta. Kokoomuksen ja maamme tulevaisuus on hyvissä käsissä. Kiitos Maria ja Janina!

Niin ja pitkä päivä alkoi aivan parhaalla tapaamisella, kun Hämeenlinnan Seminaarikoulusta tuli bussilastillinen nelosluokkalaisia vieraakseni eduskuntaan. Aivan mahtava porukka. Eli tulevaisuus on vieläkin pidemmälle turvattu 🙂

Hämeenlinnan Seminaarikoulun nelosluokkalaisia tänään vieraanani eduskunnassa. Mahtava porukka! Ja opiskelevat muuten nyt siis samassa koulussa missä minä aikanaan opiskelin opettajaksi.

Kommentit