Kokoomuksen Timo Heinonen vaatii lisäystä veteraanien kuntoutusrahoihin

Uutiset, tiistaina 29.09.2015

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen vaatii eduskuntaa korjaamaan hallituksen esitystä veteraanien kuntoutusrahoista vuodelle 2016. Heinonen muistuttaa eduskunnan Suomen 95-vuotispäivän juhlaistunnossa antamasta lupauksesta, että veteraanien kuntoutusrahoja ei leikata ja kunniavelka kannettaan loppuun asti.

SA-Kuva

SA-Kuva

– Yleensäkin lupaukset on tehty pidettäviksi ja näiden kunniakansalaisten kohdalla tällainen on anteeksiantamatonta. Moni on kantanut läpi elämänsä raskaita muistoja ja myös henkisiä ja monet myös fyysisiä vammoja. Ja niiden kanssa he rakensivat tämän maan uudelleen. Heistä jokainen on ansainnut nyt riittävän kuntoutuksen ja hoivan ja sen pitää olla automaatio jokaiselle, vaatii Timo Heinonen.

Heinonen muistuttaa, että vaikka veteraanien määrä laskeekin niin samaan aikaan heidän keski-ikä nousee ja samalla myös hoivan ja kuntoutuksen hinta.

– Tilannetta ei voi tarkastella vain lukuina. Vaan jokainen veteraanimme ja heidän puolisonsa pitää ottaa yksilönä huomioon. Tärkeää on myös varmistaa, että iäkkäät veteraanit saavat tarvitsemansa kuntoutuksen ilman monimutkaisia hakuja ja arvioita. He ovat jokainen sen ansainnut.

Suomessa on veteraaneja vielä elossa noin 26 000 ja heistä sotainvalidejä on noin 3300. Keski-ikä on jo reilusti yli 90 vuotta ja joukko harvenee kovaa vauhtia.

– Enää ei ole aikaa odottaa. Siksi tänään jätin uudestaan esitykseni minkä tein jo vuonna 2013, että sotainvalidien ns. haitta-asteprosenteista luovutaan ja kaikille sotainvalideille taataan samat palvelut. Nyt pienimmillä haittaprosentilla elämänsä läpi eläneet ovat jopa täydellisesti tuen ja palveluiden ulkopuolella, kertoo Heinonen.

Heinonen vaatii eduskuntaa korjaamaan samalla veteraanien kuntoutusmäärärahat vähintään kuluvan vuoden tasolle ja luopumaan Sosiaali- ja terveysministeriön esittämistä määrärahaleikkauksista.

Kommentit