Kansanedustaja Timo Heinonen Tuusulan Reserviläisten 55-vuotisjuhlassa – Ensi vuoden puolustusbudjetti uhkaa jälleen kertausharjoituksia

Uutiset, lauantaina 12.09.2015

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen esitti huolensa ensi vuoden puolustusbudjetista. Tuusulan Reserviläisten 55-vuotisjuhlassa Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla Lopella puhunut Heinonen piti mahdollisia kertausharjoitusleikkauksia maamme puolustuskyvylle kohtalokkaina.

– Hallituksen ensi vuoden budjettiesityksessä puolustusvoimien toimintamenokehyksiä leikataan ja tämä tämä aiheuttaa sen, että jälleen ensi vuonna harjoitustoimintaa jouduttaneen supistamaan. Siis juuri kun saimme tälle vuodelle tasoa nostettua, totesi Timo Heinonen.

Hallitusohjelmassa sovittiin puolustusvoimille materiaalihankintoihin lisärahoitusta, joka nousee asteittain 150 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan valtionhallinnon toimintamenoleikkauksia kohdennetaan nyt kuitenkin myös puolustusministeriön hallinnonalaa.

– Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergin ajatuksiin on helppo yhtyä ja todeta, että maamme talouden sopeuttamistarve on totta, mutta lähinaapurimme eivät tällaisia mieti.

Heinonen totesi juhlapuheessaan, että sotilasliittoon kuulumattomana maana meidän on varauduttava sotiaalliseenkin uhkan torjumiseen ilman ulkopuolista apua. Yhteistyötä tullaan syventämään, mutta puolustuksemme ytimestä vastaamme itse nyt ja tulevaisuudessa.

– Puolustuksemme on tällä hetkellä hyvässä kunnossa, mutta tinkimiseen ei enää ole varaa ja siksi pitää vielä eduskunnassa varmistaa, että esimerkiksi kertausharjoituksista ei enää leikata.

Heinosen lisäksi työtä uskottavan puolustuksen parissa teettää myös lähestyvät suuret puolustusvoimien kalustohankinnat.

– Maavoimien vanheneva johtamisvälineistö ja panssarintorjunta-aseistus tulee uusia. Sitten ensi vuosikymmenellä merivoimissa taistelualukset uusitaan ja tämän jälkeen päättyy nykyisen Hornet-kalustomme elinkaari. Näihin tarvitaan erillisrahoitus jo 2020-luvulla.

Puheensa lopuksi Heinonen kiitti reserviläisiä arvokkaasta työstä maanpuolustuksen hyväksi ja kehotti järjestöä olemaan aktiivinen toimija tulevaisuudessakin.

Kommentit