Kokoomuksen Timo Heinonen: Sysääkö Marinin hallituksen poliittinen päätös vastuun kuitenkin virkamiehille?

Uutiset, lauantaina 14.12.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsen Timo Heinonen on huolissaan Marinin (sd.)hallituksen toimista liittyen Syyrian Al-Holin tapahtumiin. Heinonen uskoo hallituksen tekevän vielä poliittisen päätöksen ennen tiistain eduskunnan välikysymyskeskustelua ja sen olevan lopulta käsienpesua.

-Uskon, että Keskusta taipuu vielä Vihreiden edessä ja päätös myös aikuisten palautuslennoista syntyy alkuviikosta. Siinä varmasti mennään lopulta kuitenkin virkamiesten seläntaakse. Tämä tarkoittanee sitä, että päätös siirretään aikuisten kohdalla virkamiesten yksilöllisen harkinnan varaan. Lopulta näin Suomeen tuodaan pikku hiljaa kaikki naiset, pohtii Timo Heinonen.

Keskusta on tähän asti ollut opposition kanssa samaa mieltä, että vain pienimpiä lapsia pitäisi ja voitaisiin tuoda Suomeen. Aikuisia naisia ja miehiä ei sen sijaan Suomen viranomaisten tulisi auttaa palaamaan Suomeen.

-Tämä on turvallisuuden kannalta varmasti ainoa järkevä ratkaisu. Suojelupoliisin arviot aikuisista ovat sellaisia, että ne eivät tue missään määrin aikuisten palautuksia Suomeen.  On todettu, että olisi myös lasten etu erottaa heidät näistä äideistään.

Ilta-Sanomissa 13.12.2019 Isisin uhreja auttava lääkäri Nemam Ghafourin kertoi kannattavansa sitä, että al-Holin äidit erotettaisiin lapsistaan ja Isisin alueelle lähteneet naiset pitäisi saattaa syytteeseen.

-Syyriassa toimiva lääkäri totesi yksiselitteisesti, että nämä naiset ovat vaaraksi jopa omille lapsilleen. Hän totesi, että ”monet ihmiset sanovat, että lapselle parasta on olla äidin kanssa, mutta anteeksi vain… Kaikilla äideillä ei ole oikeutta olla äitejä.” Se on kovasti sanottu, mutta meillä jotenkin tunnutaan antavan kovin kaunisteltu kuva näistä naisista muutenkin, toteaa Heinonen ja mainitsee mm. lehtijutut joissa puhutaan säännönmukaisesti ”ISIS-äideistä ” ja jopa siitä miten he lähtivät Suomesta ”auttamaan Syyriaan”.

-Tällaisissa jutuissa unohdetaan se, että ketä auttamaan he lähtivät ja miksi. He lähtivät vapaaehtoisesti jihadistiseen kalifaattiin ja auttamaan nimenomaan ISIS:iä, joka syyllistyi julmiin rikoksiin mestauksiin ja raiskauksiin yms. valtakaudellaan. Tätä nämä naiset olivat tukemassa, muistuttaa Heinonen.

Suojelupoliisi onkin arvioinut, että al-Holin leiriltä palaavat naiset toden­näköisesti jatkaisivat terroristista toimintaansa Suomessa.

-Jos Marinin hallitus tekee aikuisten Suomeen tuomisesta nyt kuitenkin keskustan tuella päätöksen tavalla tai toisella, sysäten yksilökohtaisen arvioinnin vaikka sitten lopulta kuitenkin virkamiesten harteille, niin heidän pitää kantaa mahdollisista seurauksista myös täysi vastuu. Itse en tällaista vastuuta korkeasta ja todennäköisestä uhkasta olisi valmis ottamaan.

Kommentit