Kokoomuksen Timo Heinonen: Sähkönsiirtomaksu pitää pystyä katkaisemaan

Uutiset, lauantaina 24.10.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen esittää, että sähkömarkkinalakia korjattaessa lakiin kirjataan myös mahdollisuus keskeyttää sähkönsiirron laskuttaminen. Heinonen pitää oikeustajun vastaisena sitä, että siirtomaksut juoksevat vaikka sähköä ei käytettäisi lainkaan.

-On lukuisia esimerkkejä missä sähkölaskun loppusumma on yli 100 euroa ja tästä itse sähkön osuus noin 1,5 euroa. Sähkönsiirron osuus on sitten noin 95 euroa ja loput veroja. Ja on myös esimerkkejä missä sähkönkulutus on ollut puhdas 0 kWh ja laskussa sitten lähes 75 euroa sähkönsiirtoa ja loppusummaa reilu 85 euroa, hämmästelee Timo Heinonen.

Heinosen mukaan korkeita siirtomaksuja on perusteltu sähköverkon uudistustöillä säävarmennaksi.

-On totta, että verkon uudistaminen maksaa. Sitä olisi joka tapauksessa pitänyt uudistaa ja nyt usein näitä rajusti kasvaneita siirtomaksuja maksavat myös he, joiden verkon sääherkkyys ei ole edes parantanut. Maksu on siis tullut verkon uudistamisesta, jota ei siis ole edes tehty. Lasku tulee myös sähkönsiirrosta siitä sähköstä jota ei ole edes ”siirretty”, toteaa Heinonen.

Kokoomus on tehnyt kansanedustaja Heikki Vestmanin johdolla lakialoitteen, millä sähkönsiirtohintoihin puututtaisiin. Marinin hallitus onkin ryhtynyt toimii aloitteen mukaisesti ja tässä uudistamistyössä Heinonen esittää korjattavaksi myös tyhjästä laskuttamista.

-Lakiin pitäisi kirjata mahdollisuus laittaa sähköliittymä ns. hyllylle eli siirtomaksua ei pitäisi laskuttaa, jos ei ole kulutustakaan. Idea olisi sama kuin auton seisontaan laittamisessa. Tämä olisi tärkeä monille mökeille ja myös kakkosasunnoille. Ja myös taloille, missä otetaan käyttöön esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmiä.

Heinosen mukaan samalla sähkönsiirtohintaa tulisi laskea vielä muita merkittävämmin siellä missä verkkoa ei ole edes uudistettu eikä verkon säävarmuutta näin parannettu.

-Ei voi laskuttaa paremmasta verkosta, jos ei parempaa verkkoa ole edes tehty. Nyt monet haja-asutusalueen ihmiset maksavat verkonparannuksista, vaikka niitä ei edes olisi tehty kyseisillä harvaanasutuilla alueilla.

Kommentit