Kokoomuksen Heinonen ja Vestman vaativat oikeusministeriltä vastausta: ”Kannatteko vastuun esityksestä, joka syyllistäisi lapsiuhreja ja lieventäisi lapsenraiskauksen rangaistusta?”

Uutiset, sunnuntaina 18.10.2020

Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Heikki Vestman vaativat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (RKP) välittömästi selvitystä hallituksen seksuaalirikossäännösten uudistuksesta. Oikeusministeriön työryhmän esitys seksuaalirikoksia koskevien rikoslain säännösten kokonaisuudistukseksi on herättänyt voimakasta kritiikkiä. Esityksestä annettujen lausuntopalautteiden mukaan se heikentää seksuaalirikosten uhreiksi joutuneiden lasten asemaa.

-Lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ovat olleet Suomessa lepsuja ja sotineet oikeustajua vastaan. Viime kaudella oikeusministeri Antti Häkkäsen johdolla vihdoin kovennettiin rangaistuksia. Nykyisen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin valvonnassa valmisteltu seksuaalirikoksia koskeva kokonaisuudistus on tehnyt järkyttävän täyskäännöksen. Esitys on tyrmistyttävän taantumuksellinen ja ”heikentää huomattavasti 12-15-vuotiaiden lasten asemaa” kuten lausuntopalautteessa todetaan, Vestman sanoo.

Esimerkiksi Pohjois-Suomen syyttäjäalueen lausunnon mukaan ”jos 12-vuotias tyttö haluaa omasta tahdostaan seurustella ja olla sukupuoliyhteydessä keski-ikäisen miehen kanssa, joka ei kehota, taivuttele tai houkuttele lasta, teko ei olisi säännösten mukaan rangaistava lapsenraiskauksena”.

-Sen sijaan, että yleisen oikeustajun mukaisesti pyrittäisiin suojelemaan lapsia nykyistä tehokkaammin pahalta ja rangaistuksia kovennettaisiin, onkin valmisteltu uudistusta, joka purkaisi lapsen suojaa. Oikeusministeri vastaa ministeriönsä esityksestä, ja nyt kysymys kuuluukin, ollaanko tekemässä muutosta, joka johtaisi lapsenraiskauksen rangaistusten lieventymiseen. Ministerin on välittömästi kerrottava, mikä on hänen ja hallituksen kanta esiteltyyn lapsen edun vastaiseen esitykseen ja onko hallitus niiden takana?, Heinonen vaatii.

Kokoomusedustajat nostavat esille lausuntopalautteesta myös näytön hankkimiseen liittyvät vakavat ongelmat. Uudet rangaistussäännökset johtaisivat muun muassa Itä-Suomen syyttäjäalueen lausunnon mukaan siihen, että ”näytön osalta jatkossa asia kohdentuu lapsen tekemisiin eli, 12-15 vuotiasta todennäköisesti syyllistetään hänen toiminnastaan”.

-On kerrassaan vastenmielistä, että seksuaalirikoksen 12-vuotiaalta uhrilta tivattaisiin rikosprosessissa tämän käyttäytymisestä ja suostumuksesta. Aikooko hallitus palauttaa Suomen 1800-luvulle, jolloin lapsiuhrilta tiedusteltiin ”haureuteen antautumisesta”? Vai onko suojaikärajan laskeminen 12-ikävuoteen jonkinlaista käsittämätöntä intersektionaalista kriminaalipolitiikkaa? Me kokoomuksessa emme tätä hyväksy, vaan haluamme kiristää rangaistuksia ja suojata uhria entistä tehokkaammin, kansanedustajat sanovat.

Nykyisinkään rangaistusta ei tuomita tilanteista, joissa kyse on suunnilleen samanikäisten, tasavertaisessa asemassa olevien nuorten seurustelusuhteesta, vaikka toinen osapuoli olisi alle 16-vuotias. Oikeustila on tältä osin kokoomusedustajien mielestä syytä säilyttää.

Kommentit