Kokoomuksen Timo Heinonen: Rikollisten karkotukset tehtävä aina Schengen-alueen ulkopuolelle

Uutiset, keskiviikkona 03.04.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen haluaa EU:n ulkopuolelta tulevien maiden rikoksiin ja karkotukseen tuomitut rikolliset karkotettavan aina Schengen-alueen ulkopuolelle. Iltalehti uutisoi tapauksesta, jossa Tanskassa vuonna 2014 raiskauksesta vankeuteen tuomittu ja karkotettu irakilaismies on nyt syytettynä Suomessa vastaavasta rikoksesta.

-EU:n ulkopuolelta tulevat rikoksiin syyllistyneet tulee karkottaa aina EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelle eikä toisten EU-maiden niskaan, toteaa Timo Heinonen.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan mies olisi hakenut nyt seuraavaksi Suomesta turvapaikkaa.

-Karkotuspäätökset tulee siis laittaa toimeen valvotusti niin, että tällaiset rikolliset saatetaan pois EU-maista. Näin ei näköjään toimita.

On myös mahdollista, että Schengen-alueen ulkopuolelle karkotettu olisi onnistunut palaamaan EU-alueelle.

-Tällöin turvapaikkahakemus tulee totta kai hylätä välittömästi ja hoitaa karkotus uudelleen. Ei voi olla niin, että prosessi alkaisi tällöin uudelleen ja henkilö voisi jatkaa vapaallaeloa toisessa EU-maassa.

Heinosen mukaan tällaisten tilanteiden lainsäädäntöä tulee selkeyttää ja toimeenpanoa tarkentaa koko EU:ta sitovasti.

-Tällaisissa asioissa EU:n tulee olla suurempi ja vahvempi. Pitää voida turvata eri EU-maiden kansalaiset tällaisilta rikollisilta ja rikoksista yhdessä kaikkien EU-maiden toimesta, vaatii Heinonen.

Kommentit