Kansanedustaja ja ympäristöjaoston puheenjohtaja Timo Heinonen: Kansallispuistojen kehittämistä jatkettava ja esteettömyyttä lisättävä

Uutiset, torstaina 04.04.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ympäristöjaoston puheenjohtaja Timo Heinonen on tyytyväinen päättyvän kautensa saldoon liittyen kansallispuistoihin ja luontokohteisiin. Lounais-Hämeessä torstaina kiertänyt Heinonen kertoi ottaneensa tavoitteekseen kansallispuistojen korjausvelan umpeenkuromisen, mutta myös esteettömien luontokohteiden lisäämisen kun hän neljä vuotta sitten sai VaV:n jaoston johdettavakseen.

-Luontokohteiden suosio on kasvanut hurjaa vauhtia. Esimerkiksi Tammelan kaksi kansallispuistoa Liesjärvi ja Torronsuon ovat kasvattaneet suosiotaan niin paljon, että tarvittiin lisää paikoitustilaa, mutta myös kestäviä reittejä ja wc yms. tiloja, kertoi Timo Heinonen matkalla Humppilasta Forssaan.

Joulukuussa Heinosen johtaman jaoston esityksestä luontokohteille lisättiinkin valtion rahaa noin 4 miljoonaa euroa. Tästä isoimman siivun sai juuri kahden kansallispuiston Tammela, ja merkittävän tuen myös Aulangon puistometsä, missä tänä vuonna saadaan remontoitua ainutlaatuinen näkötorni.

-Nostin kehittämisen kohteeksi esteettömät luontokohteet. Varasimme tähän korvamerkittyä rahaa Luontopalveluille tavoitteena saada kaikkiin luontokohteisiin jatkossa myös esteetön ja helposti saavutettava luontokohde ja -reitti. Tällainen saadaan nyt myös Lounais-Hämeen kansallispuistoihin 400 000€ rahoituksemme turvin, kertoi Heinonen.

Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen käytännössä kaikki kehittämis- ja korjaushankkeet saadaan nyt tehtyä lisärahoituksen turvin. Vain tienalitus jää myöhempään ajankohtaan.

-Tammelasta kunnanjohtaja Kalle Larssonin kanssa olemme tätä vieneet eteenpäin ja aktiivinen on ollut myös Manu Alarto, kiitteli Heinonen.

Aulangon Puistometsän lisäksi myös Evon retkeilyalue sai lisärahaa ja myös Lopen Komion ja Luutaharjun alueet.

-Nämä siis näitä meidän Hämeen kohteita, mutta nyt rahaa lisäsimme ympäri Suomen. Varsinais-Suomen Kurjenrahka sai esimerkiksi merkittävästi lisää rahaa ja myös monet muut. Isona panostuksena olemme myös lisänneet autiotupien rahoitusta. Tässä aktiivinen toimija on ollut Pauli Kiuru, kertoi Heinonen.

Heinonen sanoi ajatuksen olleen, että luonto on yhteinen ja se kuuluu kaikille.

-Toivon, että tätä työtä jatketaan myös ensi kaudella. Ainakin itse olen siihen enemmän kuin valmis. Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa on ollut mukava tehdä työtä retkeilyn ja luonnon hyväksi, totesi Heinonen.

Kansanedustaja Timo Heinonen kiersi Lounais-Hämeen kuntia torstaina 4.4.2019.

 

Kommentit