Kokoomuksen Timo Heinonen pysäyttäisi autojen satelliittiseurannan valmistelun

Uutiset, lauantaina 07.09.2013

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen suhtautuu erittäin kielteisesti Jorma Ollilan johtaman työryhmän suunnitelmiin muuttaa ajoneuvovero ja autoverot satelliittiseurannan kautta kilometripohjaisiksi. Julkisuudessa ollut malli moninkertaistaisi keskivertoautoilijan verotuksen ja jo pelkästään järjestelmän luominen maksaisi valtavasti.

– Itse en ymmärrä miksi tarvitaan kallis miljardijärjestelmä, kun meillä on jo polttoainevero. Polttoainevero on täysin kulutukseen perustuva ja vieläpä ympäristöperusteinenkin. Mitä enemmän ajat sitä enemmän maksat. Ja lisäksi polttoaineveron kerääminen on todella edullista, toteaa Timo Heinonen ja toteaa, että polttoaineveron kautta autoilunverotusta voidaan jo nyt siirtää autonostamisen verottamisesta käytön verottamiseen.

Ollilan työryhmä ei ole kertonut paljonko järjestelmä maksaisi, mutta julkisuudessa on esitetty erilaisia arvioita miljardin euron molemmin puolin. Heinonen uskookin, että järjestelmän hyötyjiä olisivat vain järjestelmiä kehittävät ja ylläpitävät toimijat. Satelliittipaikannusta suunnittelevat ovat esittäneet, että pääosaa Suomea tulisi peräti 6,8 sentin kilometrimaksu, jonka rahastus siis perustuisi satelliittivalvontaan. Autoliiton mukaan nykyinen auto- ja ajoneuvovero on Suomessa keskimäärin noin 550 euroa vuodessa. Nyt esitetyllä kilometrimaksulla kyseinen summa tulisi vastaan jo 8000 kilometrin vuotuisella ajomäärällä. Suomalaiset ajavat keskimäärin 16000 kilometriä vuodessa.

– Malli nostaisi autoilijoiden verotusta merkittävällä tavalla. Tällaisessa pitkien etäisyyksien maassa oman auton käyttö on välttämätöntä ja se tulee turvata jatkossakin, toteaa Heinonen ja muistuttaa, että jo nyt vain vajaa puolet liikenteen kokonaisverotuosta käytetään liikennesektorille.

– Tätä jakoa olisi välttämätöntä muuttaa. Autoilijat maksavat jo nyt niin paljon veroja, että tällä potilla saisimme koko ajan huononevat tiemmekin kuntoon. Esimerkiksi pienemmät valtion tiet siltoineen ovat luvattoman huonossa kunnossa ja asfaltointitarve ja korjausvelka kasvaa koko ajan.

Kommentit