Kokoomuksen Timo Heinonen: Omaishoitajat sivuutetaan hallitusohjelmassa yhdellä lauseella

Uutiset, lauantaina 08.06.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on pettynyt siihen, että Antti Rinteen (sd) lähes 200 sivuisessa hallitusohjelmassa omaishoitajat sivuutetaan yhdellä lauseella. Heinonen muistuttaa, että ilman jopa 350 000 omaishoitajan vaativaa tehtävää hoitavaa henkilöä koko sosiaali- ja terveysjärjestelmä sortuisi.

-Tässä pitkään jatkuneessa sote- ja myös vanhuspalveluiden hoitajamitoitusasiassa on omaishoitajat jotenkin unohdettu käytännössä kokonaan. Heidän asemaansa ja mm. tukipalveluita ja mahdollisuuksia vapaapäiviin pitäisi parantaa ja varmistaa. Myös valtakunnalliset kriteerit oli kyllä vaalipuheissa esillä, mutta Rinteen hallitus unohtaa ne tyystin hallitusohjelmassaan, toteaa Timo Heinonen.

-Omaishoito mainitaan hallitusohjelmassa yhden kerran yhdessä kahden sanan lauseessa. Suomessa on arviolta 350 000 omaishoitotilannetta, joissa läheinen on omaisensa pääasiallinen auttaja. Näistä jopa 60 000 on vaativia ja sitovia.

-Omaishoidon tuki on ja näyttää säilyvän jatkossakin vain harkinnanvaraisena sosiaalipalveluna, jota kunta järjestää määrärahojensa rajoissa. Tämä olisi vaatinut nyt valtakunnalliset kriteerit ettei ihmisen kotipaikka vaikuttaisi siihen saako ja myös millaista omaishoidon tukea henkilö saa.

-Kokoomuksen ollessa viime hallituksessa omaishoito oli meillä yhtenä kärkihankkeena. Silloin laitoimme vuosittain 75 miljoonaa omais- ja perhehoitajien jaksamisen tukemiseen vapaiden mahdollistamisen kautta. Tätä työtä olisi pitänyt nyt jatkaa, muistuttaa Heinonen.

-Rinteen hallitusohjelma ei anna kyllä minkäänlaista arvostusta omaishoitajien arvokkaalle työlle. Tulemme varmasti oppositiosta pitämään tätä esillä ja vaatimaan toimia myös omaishoitajien aseman parantamiseksi.

Heinonen muistuttaa, että samaan aikaan myös näyttää siltä, että vanhustenhoidon 0,7-hoitajamitoituskaan ei toteudu demareiden lupaamalla tavalla.

-Vielä keväällä SDP:n, nyt asian vastuuministerinä aloittanut, Krista Kiuru sanoi, että hoitajamitoitus voidaan säätää yhdellä lausella muutamassa tunnissa. Nyt kun peruspalveluministerinä Kiuru voisi tuon lauseen tehdä niin hän ei sitä haluakaan tehdä. Varmasti moni hoitoalalla ja myös demareita äänestänyt on pettynyt, totesi Heinonen.

Kommentit