Kokoomuksen Timo Heinonen: Miksi Marinin hallitus on hiljaa ja toimeton tapahtuma-alan ahdingosta?

Uutiset, lauantaina 05.09.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen yhtyy tapahtuma-alan huoleen. Tapahtuma-ala työllistää Suomessa suoraan yli 20 000 henkeä ja välillisesti vielä paljon enemmän yhteensä noin 3200 eri yrityksen kautta. Kyseessä on siis mm. musiikkiala, mutta myös siihen tiivisti kuuluva muu tapahtuma-ala. Ahdinko ulottuu myös koko matkailu-, hotelli- ja ravintola-alalle.

Koko tapahtuma- ja kulttuuriala on tukalassa koronakoukussa. Tapahtumia ei voitu järjestää ja alalle suunnitellaan ensi vuodeksi vielä mittaavia rahoitusleikkauksia.

-On todella huolestuttavaa, että tähän tapahtuma-alan ja koko MaRa-alan huoleen ei nyt Marinin hallitukselta näytä riittävän aikaa eikä ymmärtämystä. Tapahtuma-ala on todella tukalassa tilanteessa ja myös tuleva pikkujoulukausi ja koko talvikausi näyttää valuvan hukkaan. Nyt olisi tärkeä tehdä toimia, joilla ala voisi yhdessä vastuullisesti selvitä yli korona-ajan, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen nostaa esille ratkaisuina mm. ravintola-alan arvonlisäveron määräaikaisen laskun ja myös selkeämmät yksiselitteiset rajat ja ohjeet itse tapahtumille ja toiminnalle.

-Tämä tilanne on pahin mahdollinen. Ensin sanotaan, että voitte avata ravintolat ja sitten hetkeä myöhemmin vedotaan ihmisiin, että nyt ei ole oikea aika mennä ravintoloihin ja tapahtumiin. Kulut siis palasivat, mutta tulot eivät, hämmästelee Heinonen.

Muusikkojen keikat ovat olleet kortilla kesän 2020 aikana. Tässä kuitenkin Jukka Poika esiintymässä Lopen Kesätorilla.

Aiheeseen julkisuudessa viimeksi kantaa ottanut muusikko Paula Vesala muistutti, että ala työllistää suoraan noin 20 000 henkeä ja lisäksi tilapäisiä työntekijöitä jopa 175 000. Vesala totesi sosiaalisen median päivityksessään, että ”alan toiminta on 13.3.2020 kielletty kokonaan, ja 1.6.2020 alkaen voimakkaasti rajoitettu, ilman kompensaatiota”

-Tilanne on todellakin kestämätön. Samaan aikaan pääministeri Sanna Marinin hallitus väläyttelee jo uusia rajoituksia ja toisaalta ei saa päätettyä mm. Lapin talven matkailun kannalta oleellisen tärkeistä turvallisen matkailun matkailukäytävistä ja -kuplista. Myös nyt Marinin hallituksen päättämät veronkorotukset ravintola-alalle mm. alkoholiveron kautta pahentavat vain tilannetta koko tapahtuma-alan osalta, hämmästelee Timo Heinonen.

Samaan aikaan muualla Euroopassa on pystytty järjestämään erilaisia tapahtumia ja suuriakin tilaisuuksia vastuullisesti.

-Nyt pitäisi etsiä keinoja, että emme omin toimin tukahduta kaikkea. Toivottavasti Marinin hallitus ymmärtää, että jokainen työpaikka on yhtä tärkeä tälle maalle. Nyt tuntuu, ettei hallitusta kiinnosta lainkaan tapahtuma-alan ja kulttuurin tuhannet ja tuhannet uhattuna olevat työpaikat. Samaan aikaan hallitus suunnittelee ensi vuodelle lisäksi myös taide- ja kulttuurisektorille massiivisia jopa 30% rahoitusleikkauksia.

Heinonen näkisi välttämättömäksi myös rajata toimia alueellisestikin. Alueellisilla ajassa toimivilla rajoitustoimilla saavutettaisiin koronan leviämisen kannalta samat tulokset, mutta ei lamaannutettaisi koko maata yhden alueen välttämättömien toimien takia.

-Ja kyllä tosiasia on sekin, että tapahtuma-ala ja mm. muusikot tarvitsisivat nyt ihan suoraan taloudellistakin tukea. Heidät on kyllä tässä kriisissä unohdettu Marinin hallituksen toimesta täysin.

Kommentit