Kansanedustaja Timo Heinonen Hämeenlinnan Kuukausimarkkinoilla: ”Ravintola- ja matkailualan huoli kasvaa ja on käsinkosketeltava”

Uutiset, tiistaina 01.09.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen osallistui 1.9.2020 Hämeenlinnan Kuukausimarkkinoille. Kokoomuksen teltalla syyskuun kuukausimarkkinoilla ollut Heinosella riitti koko aamupäivän juttuseuraa ja erityisesti ravintola-alan tukalatilanne oli tuotu Heinoselle tiedoksi.

Kansanedustaja Timo Heinosella riitti aurinkoisessa syyssäässä juttuseuraa Hämeenlinnan Kuukausimarkkinoilla. Keskusteluissa oli esillä monet ajankohtaiset aiheet niin valtakunnan kuin Hämeenlinnankin osalta.

-Useamman ravintolan yrittäjä toi kyllä todella huolestuttavaa viestiä. Kesällä, kun ravintola-alan sulut purettiin niin hetken tilanne oli näyttänyt edes jotenkin normalisoituvan. Tämän jälkeen pääministeri Sanna Marinin ja terveysministeri Krista Kiurun sekä STM:n virkamiesten puheenvuorot missä kehotettiin välttämään kuitenkin ravintoloihin menoa vei asiakkaat samantien. Yrittäjä oli pettynyt, että ensin pyydetään avaamaan ja sitten sanotaan ihmisille, että älkää menkö. Nyt kulut juoksevat, mutta ihmiset eivät käytä edes vastuullisesti toimivia palveluita, kertoi Timo Heinonen.

Heinonen sanoi ymmärtävänsä ravintola-alan tuskan ja myös turhautumisen. Koko matkailu- ja ravintola-alalla voi edessä ollakin äärimmäisen vaikeat ajat.

-Nyt näyttää siltä, että koko MaRa-ala (matkailu- ja ravintola-ala) on sellaisessa puristuksessa, että se ei tästä tule selviämään. Nyt pitäisi perua nopeasti alalle rajusti kohdistuva alkoholiveron korotussuunnitelma, laskea ravintola-alan arvonlisäveroa ja vahvistaa muutenkin alan tilannetta. Tämä koskee tietysti ihan koko maata, mutta Lapin matkailulle tarvitaan vielä erityisiä toimenpiteitä sen mahdollistamiseksi, että myös ulkomaalaiset turistit pystyvät sinne tulevana sesonkina tulemaan, toteaa Heinonen.

Kansanedustaja Timo Heinonen yhdessä Hämeenlinnan Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtajan kaupunginvaltuutettu Antti Ahosen kanssa kuukausimarkkinoilla.

Ratkaisuiksi Heinonen esittää koko alaa tukevien toimien lisäksi Lappiin luotavaa ”matkustuskuplaa”. Tämä mahdollistaisi turistien tulemisen turvallisesti ja vastuullisesti Suomeen, mutta myös takaisi alantoimijoiden työpaikkoja Lapin sesongin aikana.

-Toistaiseksi matkustaminen ulkomailta Suomeen sallitaan vain niistä maista, joissa tartuntoja on todettu kahden viimeisen viikon aikana enintään kahdeksan 100 000 asukasta kohti. Kyse on siis ns. ilmentymisluvusta. Tämä 8/100 000 on itseasiassa koko Euroopan tiukempia ja tarkoittaa sitä, että Suomi on kiinni. Eurooppalainen taso olisi nostaa ilmentymisluku nykyisestä kahdeksasta esimerkiksi 25. Nykyisellä linjalla Marinin hallitus siis käytännössä itse estää matkailun Suomeen, kirjoittaa Heinonen samasta aiheesta 1.9.2020 blogissaan.

Hämeenlinnan Kuukausimarkkinoilla puhutti myös teollisuuden tulevaisuuden näkymät ja myös koronatestauksen alati takkuava tilanne. Myös ensi kevään kuntavaalit puhuttivat jo torilla.

-Meillä on jo erinomaisen hyvä runko ehdokkaita Hämeenlinnassa. Antti Ahosen ja Hanna Puntilan johdolla siellä on tehty hyvää työtä ja mukaan on saatu kokeneiden konkareiden lisäksi myös erinomaisen hyviä uusia ehdokkaita. Itse uskon vakaasti, että hyvällä työllä ja yhteenhiileen puhaltamalla voimme hyvin pitää kevään vaaleissa ykkösasemamme myös Hämeenlinnassa, kiitteli Timo Heinonen.

 

Kommentit