Kokoomuksen Heinonen ja Kopra: EU:n lyijykielto valtava epäonnistuminen Marinin vasemmistohallitukselta

Uutiset, maanantaina 07.09.2020

Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Jukka Kopra eivät voi ymmärtää miten Suomi päästi lyijyhaulikiellon EU:ssa läpi. EU:n jäsenmaat hyväksyivät komission ehdotuksen lyijypitoisten haulien käytön ja hallussapidon kieltämiseksi kosteikkoalueilla. EU:n kosteikkomääritelmä on niin laaja, että Suomen pinta-alasta suuri osa kuuluu tämän myötä kiellon piiriin. Kokoomuksen kansanedustajat vaativatkin Marinin hallitukselta nyt vähintäänkin ampuma-aselainsäädännön muutosta niin, että mm. vanhat haulikot voisi päivittää teräshauleille sopiviksi kevyemmällä ilmoitusmenettelyllä.

-Onhan tämä valtava pettymys ja epäonnistuminen. Lyijyhaulien käytön ja jopa pelkän kantamisen kieltäminen kosteikoilla ja 100 metrin säteellä niistä on käsittämätön päätös Suomen kaltaisessa maassa. Sitä on lisäksi mahdoton valvoa ja onhan kohtuuton myös metsästäjille, toteavat Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Jukka Kopra.

Rajoitus on tulossa voimaan siirtymäajan jälkeen vuoden 2023 alkupuolella. Kosteikkomääritelmä kattaa Suomessa myös turvemaat.

-Meillähän on jo itse rajoitettu vastuullisesti mm. vesilintujen metsästystä lyijyhauleilla metsästyslain nojalla. Sen olisi kyllä luullut Suomessa riittävän. Kieltohan koskee lisäksi myös urheiluammuntaa ja maanpuolustustyötäkin mm. ampumaradoilla näillä alueilla. Saa nähdä lähteekö Marinin hallitus ajamaan Suomeen jopa lyijyhaulien täysikieltoa?, kysyvät kokoomusedustajat.

Heinonen ja Kopra vaativatkin Marinin hallitusta tekemään edelleen kaiken lyijykiellon voimaan tulon estämiseksi. Kokoomuslaiset esittävät lisäksi, että vähintä mitä Marinin hallitus voi tehdä vahinkojen korvaamiseksi on keventää aselupalainsäädöntöä.

-Lyijyä korvaavia haulimateriaaleja on toki saatavilla, mutta se vaatii monen kohdalla metsästyshaulikon uusimista esimerkiksi teräshaulipatruunat kestäviksi. Tällainen aseen päivittäminen pitää onnistua tämän jälkeen ilmoitusluonteisesti kevennetyllä lupamenettelyllä. Toivottavasti myös hallitus pohtii jonkinlaista korvausta metsästäjille, urheiluampujille ja reserviläisille aiheutetusta ongelmasta ja lisäkustannuksista, vaativat Heinonen ja Kopra.

 

 

 

 

Kommentit