Kokoomuksen Timo Heinonen: Marinin hallitukselta lupa odottaa kevennyksiä eläkeläisten työnteon verottomiseen budjettiriihestä

Uutiset, lauantaina 01.08.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen pitää myönteisenä hallituspuolueiden riveistä kuultuja puheenvuoroja eläkkeellä olevien työnteon verottamisen keventämiseksi. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) nosti asian esille ja sai ajatukselle tukea niin omalta puolueeltaan kuin myös pääministeripuolue SDP:ltäkin. Eläkkeellä olevilla ja samaan aikaan vielä työtä tekevillä onkin kaikki oikeus odottaa nyt syksyn budjettiriihestä Marinin hallitukselta päätöksiä verotuksen keventämisestä. Heinonen kannustaakin hallitusta keventämään kaikkien työtätekevien verotusta.

-Tämä lisäisi merkittävästi eläkkeellä olevien työnteon kannustavuutta ja ennen muuta kannattavuutta. Monessa työpaikassa tämä jo eläkkeelle jääneiden työpanos ja osaaminen sekä kokemus on korvaamattoman arvokasta. Tästä ahkeruudesta pitää mieluummin palkita, kuin rangaista. Marinin hallituksen ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen pitää tehdä tästä päätökset jo nyt syksyn budjettiriihessä, jotta muutos saadaan voimaan verovuoden 2021 alusta, vaatii Heinonen.

Veronkevennyksellä kannustettaisiin eläkeläisiä jatkamaan työelämässä eläkkeelläkin. Verotus siis työssäkäyvällä eläkeläisellä kevenisi.

-Me olemme valmiita tukemaan veroratkaisua, joilla aidosti tuettaisiin työllisyyttä ja toimeentuloa. Kokoomus olisi keventänyt työn ja eläkkeiden verotusta jo tälle vuodelle yhteensä miljardilla eurolla. Lisäksi olisimme peruneet nyt voimaan tulleen polttoaineveron korotuksen sekä Marinin hallituksen tekemän kotitalousvähennyksen heikennyksen, muistutti Timo Heinonen.

Kokoomus esitti lisäksi yli 75-vuotiaille uutta nykyistä parempaa kotitalousvähennystä tukemaan arjessa pärjäämistä.

-Tänä vuonna työn verotuksen annettiin Marinin hallituksen toimesta kiristyä ja kotitalousvähennystä leikattiin. Nyt elokuun alussa vielä polttoaineveroon tehtiin koko 2000-luvun suurin kertakorotus. Se näkyy myös eläkeläisten pussissa. Hallituksen veropolitiikka pikemmin laskee kuin nostaa työllisyyttä. Toivotaan, että nyt budjettiriihessä suunta muuttuu. Eläkeläisten työnteon kannustavuuden lisääminen olisi tässä hyvä päänavaus ja myös eläkeläisten raippaverosta luopuminen, ehdottaa Heinonen.

Heinonen muistutti samalla, että eläkeläisille SDP:n lupaamasta 100 euron eläkkeiden tasokorotuksesta suuri osa eläkeläisistä ei saanut euron euroa.

-Monen eläkeläisen kohdalla tämä kuluva vuosi on ollut käteen jäävän rahan näkökulmasta miinusmerkkinen. Paras tapa kannustaa työntekoon kaikkia suomalaisia olisikin nyt keventää yleisesti työnteon verotusta. Työtä tekevälle, on hän sitten eläkkeellä tai aktiivisessä päivätyössä tai tekee ylitöitä tai lisätyötä, niin hänelle pitää aina jäädä tehdystä riittävä korvaus käteen, muistutti Heinonen.

Kommentit