Kokoomuksen Timo Heinonen: Lihavero ja maitovero olisivat myrkkyä pienituloisille ja suomalaiselle ruuantuotannolle

Blogi, sunnuntaina 24.03.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen hämmästelee SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen esityksiä lisäveroista lihalle ja maidolle. Heinosen mukaan uudet verot olisivat myrkkyä kotimaiselle ruuantuotannolle, mutta ne myös kohdistuisivat tasaveroina kovimmin juuri pienituloisille.

-Olen huomannut, että Rinne etsii kaikkeen ratkaisua veronkiristyksistä ja uusista veroista. Tällaiset jonkinlaiset lihaverot ja maitoverot vievät kyllä demareiden verohaaveet ja toimet aivan uudelle tasolle, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen kertoo, että Kokoomuksen talous- ja veroryhmässä he pohtivat päinvastoin mitä veroja voisi laskea.

-Jos tämä maa olisi saatu kuntoon korkeilla veroilla niin ei meillä olisi ollut mitään ongelmia. Nyt pitää jatkaa työtä ja kasvua tukevaa verolinjaa ja laskea työnverotusta ja huolehtia, että ihmisten ostovoima säilyy. Ruuan lisäverot söisivät juuri pieni- ja keskituloisten pussista isoimman siivun.

SDP on väläytellyt kovia uusia verotuksia ruualle. On puhuttu lihan laittamisesta kovemmalle verolle ja nyt tuoreimpana SDP puheenjohtaja Antti Rinne kertoi myös maidon ansaitsevan heidän arvomaailmassaan kovemman veron.

-Suomalainen ruuantuotanto on jo nyt todella ahtaalla ja en uskalla edes ajatella mitä tällaisen verorangaistuksen jälkeen kotimaiselle maidontuotannolle ja myös nauta- ja, broileri- ja sikatuotannolle kävisi. Ja toisaalta lihasta ja maitotuotteista tulisi näin vain harvojen herkkua kun rahat eivät tasaverotuksen noustessa enää yhä useammalle riittäisi edes näihin perusruokiin.

Rinne sanoi itse olevansa valmis maksamaan kovempaa veroa lihasta ja maitotuotteista.

-Hänellä siihen on varmasti varaakin, mutta onko tavallisilla suomalaisilla perheillä ja eläkeläisillä puhumattakaan opiskelijoista ja työttömistä. Tällainen kohdennettukin arvonlisäveron korottaminen käy eniten juuri pienituloisten ja vähävaraisten ihmisten kukkarolle. Kyse on nimittäin tasaverosta.

Myös Valtiovarainministeriön virkamiehet totesivat, että demareiden esittämissä heidän sanoin sanottuna ”kestävän kehityksen arvonlisäveroissa” on useita ongelmia. Tällainen malli on ollut käsittelyssä myös EU:ssa, mutta sielläkin se on jäänyt aivan alkutekijöihin.

-Asiantuntijoiden mukaan kyseessä ei ole edes ”kauhean tehokas väline ohjausvaikutuksen aikaansaamiseksi”. Kyse siis olisi rangaistusverosta ja tällainen lihavero ja maitovero vain nostaisi ruuan jo muutenkin korkeaa hintaan. Tällaiset verot olisivat myrkkyä monen suomalaisen arkeen, mutta myös kotimaiselle ruuantuotannolle eikä niiden ilmastovaikutuskaan olisi järkevä, kun lautanen täyttyisi entistä enemmän riisillä ja muulla sellainen.

Kommentit