Kokoomuksen Timo Heinonen: Kouluruokapaketit saatava kaikille koululaisille

Uutiset, sunnuntaina 05.04.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen vaatii kaikkia kuntia jakamaan etäopetuksessa oleville koululaisille kouluruokapaketit tai hoitamaan kouluruuan muulla tavalla.

-Monelle lapselle kouluruoka on ollut jopa se päivän ainoa lämmin ateria. Nyt pitää varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saavat ruuan päivittäin. Tämä voidaan hoitaa esimerkiksi jakamalla ruokapaketteja perheille, toteaa Timo Heinonen, joka ennen kansanedustajaksi tuloaan toimi luokanopettajana.

Lopen kunta jakoi tällaisen kouluruokapaketin etäopetuksessa oleville koululaisille. Jakelu laajennetaan koskemaan nyt myös esikoululaisia.

Muutamat kunnat ovat ottaneet jo käyttöön ruokapakettien jakoja. Mm. Janakkalan ja Lopen kunnat ovat jakaneet kahden viikon kouluruokapaketteja perheille ja myös HyRia -ammattikoulu on aloittamassa kouluruokapakettien jaon.

-Malleja on varmasti muitakin, mutta tärkeintä on nyt se, että maan hallitus linjaa, että kouluruoka kuuluu jokaiselle lapselle myös koronaviruksen ja etäopetuksen aikana. Ja sitten tähän voidaan valtion taholta osoittaa erityistä tukea kunnille.

Heinonen sanoo erilaisten etöopetuksen haasteiden ja ongelmien myös kasvavan etäopetusjakson pitkittyessä.

-Tullaan tarvitsemaan myös lisää resursseja ja uusia tapoja henkilökohtaiseen tukeen ja myös oppilashuollon tarpeet kasvavat. Itse arvioin myös lähiopetuksen tarpeen kasvavan ja osa nyt etäopetuksessa olevista joutunee palaamaan lähiopetukseen. Se on varmasti myös joissain tapauksissa lapsen etu, muistuttaa Heinonen ja toivoo opettajille ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle myös tilanteessa riittäviä resursseja ja tukitoimia kasvaneiden työtehtävien hoitamiseen.

Heinonen kaipaa myös OKM:ltä ja Opetushallitukselta selkeitä ratkaisuja ja ohjeita arvioinnin hoitamiseksi kevään aikana.

-Opettajille ei riitä ylimalkaiset opetusministeri Li Anderssonin (vas) ohjeet, että ”Nyt voi laskea hieman rimaa”. Pitää olla yksiselitteiset ohjeet miten toimitaan ja miten arvioinnit ovat myös yhdenvertaisia, kun niillä haetaan myös jatko-opiskelupaikkoja mm. lukioon. Nyt kukaan ei tiedä miten pitäisi toimia, ihmettelee Heinonen.

Kommentit