Timo Heinonen: Marinin hallituksen lupaukset suojavarusteista on muututtava nyt teoiksi

Uutiset, tiistaina 07.04.2020

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on huolissaan tiedoista hoivakentältä mitkä kertovat, että hoiva- ja terveysalalla ei ole edelleenkään pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen lupauksista ja puheista huolimatta riittävästi suojavarusteita mm. hengistyssuojaimia. Hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö lupasivat, että Huoltovarmuusvarastojen avaamisen jälkeen ei suojavarusteet tule loppumaan.

-Arki hoivakodeista ja vanhustenhoidosta kertoo kyllä aivan muuta. Hengityssuojaimia ei ole hallituksen edellyttämällä tavalla kotihoitoon eikä kaikkialle muuallekaan. Tilanne on terveydenhoidon ammattilaisille kohtuuton. He joutuvat rikkomaan sääntöjä ja vaarantamaan asiakkaiden, mutta myös oman terveytensä. Tässä on vakavalla tavalla epäonnistuttu, toteaa Timo Heinonen.

Heinosen mukaan suojavarusteiden kanssa on epäonnistuttu ja pahimmillaan kohtalokkaalla tavalla. Ensimmäiset tiedot kertovat koronaviruksen tunkeutuneen jo vanhusten hoivakoteihin sisään.

-Tässä syy on varmasti riittämätön testaaminen, mutta myös riittämättömät suojavarusteet mm. hengistyssuojaimet. Tätä emme enää voi katsoa hiljaa vierestä vaan vaadimme nyt, että Sanna Marinin hallituksen puheet muuttuvat myös arjessa näkyviksi teoiksi.

Suomalainen hengistyssuojainten valmistus pitää saada käyntiin ja riittävälle tasolle. Myös hankinnat ulkomailta pitää saada niin kattaviksi, että myös pienemmät kunnat ja toimijat saavat varusteita. Koronaepidemian huippu on vielä edessä ja nyt on viimeinen hetki toimia.

-Tähän tilanteeseen olisi pitänyt reagoida jo viikkoja sitten alkuvuodesta. Merkit maailmalta kertoivat jo silloin kasvavasta tarpeesta ja silloin olisi vielä ehditty toimimaan. Nyt peruspalveluministeri Krista Kiuru ohjeistaa yhtä ja ministeriö toista ja nämä sitten vaihtuvat vielä päivittäin. Nämä on vakavia virheitä.

Kommentit