Heinonen ja Wallinheimo: Urheilu ja liikunta massiivisten haasteiden edessä

Uutiset, lauantaina 04.04.2020

Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Sinuhe Wallinheimo nostavat esille koronakriisin valtaisat vaikutukset urheiluun ja liikuntaan. Käytännössä eSportia lukuunottamatta kaikki urheilutapahtumat ja –sarjat on peruttu lasten harrastetasolta huippu-urheiluun. Koronakriisin vaikutukset tulevat kokoomuskaksikon mukaan olemaan kuitenkin paljon kauaskantoisempia. Liikunnan ja urheilun rahoituksesta on putoamassa pois varovastikin arvioiden jopa kolmannes ja se tarkoittaa karua tilannetta niin seuratoiminnalle kuin myös urheilupaikkarakentamiselle. Yksin Veikkausvoittovarat voivat koronakriisin myötä vähentyä jopa 300 miljoonaa euroa ja osa vähenemästä tullee olemaan pysyvää. Myös huippu-urheilun seurat ja urheilijat ovat jo nyt todella tukalassa tilanteessa niin taloudellisesti kuin myös uran jatkonkin kannalta.

-Urheilu- ja liikunta tarvitsevat aivan oman koronan taloudellisen kriisipaketin. Meidän pitää pystyä turvaamaan toiminnan jatkuminen koronakriisin jälkeen, mutta myös tukemaan seuroja ruohonjuuritasolta aina mestaruussarjoja myöten selvitäkseen tästä yllättävästä tilanteesta. Moni urheilija on myös pudonnut täydellisen tyhjän päälle ja rahan tarve on akuutti, toteaa kansandustaja Sinuhe Wallinheimo, joka entisenä SM-liiga maalivahtina ja pelaajayhdistyksen puheenjohtaja tietää sen mistä puhuu.

Rahan tarve on huippu-urheilun lisäksi suuri myös juniorityön parissa ja harrasteliikunnan parissa. Myös liikuntapaikkarakentamisessa voi pahimmillaan olla edessä hiljaiset vuodet. Liikuntapaikkarakentamisessa iso osa on myös jo olemassa olevien paikkojen peruskorjauksia ja rahoituksen putoaminen tietäisi korjausvelan kasvua entisestään.

-Nyt pitää saada riittävä ja kattava liikunnan ja urheilun talouspaketti eduskuntaan. Tässä siis puhutaan akuutisti kymmenistä miljoonista ja pian jopa useammasta sadasta miljoonasta. Urheiluseuratoiminta pitää pelastaa yli tämän kriisin ja varmistaa myös riittävä tuki liikuntapaikkarakentamiselle. Jos Veikkausvoittovarat nyt putoavat jopa kolmanneksen tänä vuonna ja jäävät pysyvästi ehkä ainakin viidenneksen totutusta tasosta niin koko urheilun ja liikunnan kenttä ovat todellisessa ahdingossa. Silloin pitää hallitukselta tulla rahaa valtion budjetista tätä paikkaamaan, laskeskelee Timo Heinonen, joka on toiminut Valtion Liikuntaneuvostossakin pian 13 vuoden ajan ja viime kaudella sen varapuheenjohtajana.

Sinuhe Wallinheimo muistuttaa myös kuntien ja kaupunkien liikuntatoimien tärkeydestä myös koronan rajoitustoimien aikana. Liikunnan ja itsestä huolehtimisen tarve vain kasvaa ryhmäliikuntojen ja seuratoiminnan ollessa koronakiellossa.

-Kunnat voisivat nyt esimerkiksi jakaa palveluseteleitä, jotta kuntalaiset voisivat osallistua paikallisten hyvinvointialan yritysten etäjumppiin ja näin auttaa myös tärkeän pk- sektorin työpaikkoja kunnissaan, toteaa Wallinheimo.

 

Kommentit