Kokoomuksen Timo Heinonen: Kokoomuksen valtiovarainvaliokunta ehdotti sote-esitysten hylkäämistä

Uutiset, sunnuntaina 02.05.2021

Valtiovarainvaliokunta antoi lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä. Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan esityksen hyväksyminen vaarantaa kuntien peruspalvelut, ei paranna terveyspalveluita ja syventää kestävyysvajetta.

-Sote-palveluita tulisi kehittää ihmisten tarpeista lähtien. Hallituksen maakuntauudistus vaarantaa suomalaisille tärkeät palvelut. Tärkeintä on huomata, että tämä uudistus tulee heikentämään julkista taloutta merkittävästi.

Arkistokuva: Täysistunto 13. maaliskuuta 2021. Käsittelyssä mm. tartuntatautilaki ja kuntavaalien siirtäminen. Kuvassa Timo Heinonen (kok). Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

-Me nojaamme vahvasti lähes yksimieliseen asiantuntijapalautteeseen. Sen mukaan esitykseen rakennetut kannustimet taloudellisesti kestävään palveluiden tuotantoon menevät väärään suuntaan. Esityksen hyväksyminen lisää suomalaisten veronmaksajien velkaa neljä miljardia vuosikymmenen loppuun mennessä, Heinonen huomauttaa.

-Vanhanen mainitsi puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa, että sote-uudistus vahvistaisi julkista taloutta. Tämä perustuu oletukseen, että esitykseen sisältyvä kustannuskasvun jarru toteutuisi kokonaan joka vuosi. Valiokunnassa kuulemiemme asiantuntijoiden mukaan tämä on äärimmäisen epärealistinen oletus. Pikemminkin rahoitusmalli kannustaa hyvinvointialueita ylittämään budjettinsa piittaamatta terveyden tai hyvinvoinnin edistymisen tilasta, Heinonen sanoo.

Hienosen mukaan kaupunkien taloudellista asemaa horjutetaan niin vakavasti, että jopa sivistyksellisten oikeuksien toteutuminen on vaakalaudalla.

-Olemme saaneet kaupungeilta viestin valiokuntaan asti siitä, että jos sote-esitykset hyväksytään, joudutaan kaupungeissa aloittamaan välittömästi leikkaukset koulutuksesta. Uudistus romuttaa kuntien talouden. Ei sielläkään kukaan pahuuttaan sopeuta, vaan siksi, että tulevaisuudessa olisi edes jotain tarjottavaa. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan peruspalvelujen romuttaminen on ruma perintö Marinin hallitukselta, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan työn verotusta kiristävän maakuntaveron valmistelu on lopetettava välittömästi.

-Suomalaiset eivät halua maakuntahallintoa, eivätkä maakuntaveroa. Parlamentaarinen maakuntaverokomitea ei suositellut maakuntaveron käyttöönottoa. Päin vastoin: sen mukaan työn kireä verotus on jo nyt verojärjestelmämme suurin heikkous. Kokoomus on ehdottanut verotuksen painopisteen siirtoa nimenomaan pois työstä ja ahkeruudesta, kohti haittoja ja kulutusta. Tämä ei selvästi ole Marinin vasemmistohallituksen suunta, Heinonen sanoo.

-Uudistus on kokonaisuudessaan vahingollinen Suomalaisen hyvinvoinnin tulevaisuudelle. Hallintoa paisuttava ja veroja kiristävä kokonaisuus ei vastaa uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin. Näin puutteellista esitystä ei kukaan hyvinvointivaltion palveluita puolustava kansanedustaja hyväksyä. Siksi kokoomus esittää koko lakikokonaisuuden hylkäämistä, Heinonen päättää.

Valtiovarainvaliokunnan lausunto ja kokoomuksen eriävä mielipide löytyvät täältä.

Kommentit