Kokoomuksen Timo Heinonen: Kansallispuistojen ja retkeilyalueiden peruskorjauksia ja uudistamisia jatkettava

Uutiset, lauantaina 16.10.2021

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen jätti vuoden 2022 Valtion talousarvioesitykseen muutamia muutoksia. Aloitteista useampi kohdistui maamme kansallispuistoihin, joiden korjausvelkaa Heinonen haluaisi myös ensi vuonna kurottavan umpeen, mutta myös kehitettävän laajemminkin. Heinonen kohdistaisi tulevana vuonna kehittämis- ja peruskojausrahaa Hämeessä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoihin sekä Evon retkeilyalueen kehittämiseen. Omana kokonaisuutena määrärahaa tulisi varata myös Aulangon puistometsän peruskorjaushankkeiden jatkamiseen.

-Meillä on kaiken kaikkiaan jo 40 kansallispuistoa maassamme. Niissä oleva korjausvelka kasvoi pitkään ja viime kaudella aloimme sitä umpeen kuromaan. Kohdensimme merkittävästi lisärahoitusta Metsähallituksen Luontopalveluille ja tätä työtä olisi tärkeä määrätietoisesti nyt jatkaa. Vedin viime kaudella valtiovarainvaliokunnan ympäristöjaostoa ja silloin esityksestäni ryhdyimme myös korvamerkitsemään rahaa esteettömien luontokohteiden rakentamiseen kaikkiin

kansallispuistoihin. Tästä panostuksesta on tullut todella paljon palautetta ja kiitosta, kertoi Timo Heinonen.

Esteettömien luontokohteiden rakentaminen on laajentunut kansallispuistoista myös kuntien ja kaupunkien omiin luontokohteisiin ja syksyllä 2021 Heinosen omassa kotikunnassa Lopellakin avattiin ensimmäinen esteetön luontokohde.

-Saimme hankkeeseen meillekin valtion tukea ja näin Komion alueen Luutalammin luontokohde voitiin kunnan ja valtion yhteishankkeena peruskorjata esteettömäksi. Reitti on reilun kilometrin mittainen ja se pitää sisällään myös kivan esteettömän nuotio- ja taukopaikan, kertoi Timo Heinonen. Lopen Komion luontokohde on arvioitu ns. ”vaikeasti esteettömäksi” reitin korkeuserojen takia. Reitti on kuitenkin kuljettavissa niin pyörätuolilla kuin lastenrattaidenkin kanssa mm. leveytensä ja pitkospuittensa osalta.

-Tällaisia kohteita pitäisi saada jokaiseen kuntaan ja luontokohteeseen. Esitinkin ensi vuoden budjettiin tätä varten 3 000 000 miljoonan euron rahoitusta kansallispuistojen lisäksi myös retkeilyalueiden ylläpitämiseen ja korjausvelan pienentämiseen, kertoi Heinonen.

Lounais-Hämeen Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen sekä Evon retkeilyalueen kehittämiseen Heinonen esittää eduskunnan lisäävän 3 000 000 euroa ja Aulangon puistometsän peruskorjaushankkeen jatkamiseen 2 000 000 euroa.

-Tällä rahoituksella saisimme peruskorjattua näitä kohteita kestämään myös koko ajan kasvavaa kävijämäärää. Lisäksi kollegani Pauli Kiuru (kok.) on tehnyt useampana vuotena esityksen kansallispuistojen autiotupien peruskorjausrahoituksesta ja myös tämän toivomme saavan nyt jatkoa ensi vuonnakin.

Kansanedustaja Timo Heinosen jättämät talousarvioaloitteet löytyvät kaikki täältä.  Suomen eduskunta äänestää tehdyistä muutosehdotuksista joulukuussa.

-Toivon todella, että saimme eduskuntakäsittelyssä jo lisättyä määrärahoja tänne Metsähallituksen Luontopalveluille ja kohdennettuina meidän arvokkaisiin kansallispuistoihin ja myös retkeilyalueille. Nämä panostukset tulevat tätä kautta monin kerroin takaisin, totesi Heinonen ja kertoi toivovansa, että myös esteettömien luontokohteiden rakentamisia haluttaisiin jatkaa myös vuonna 2022.

 

 

Kommentit