Kokoomuksen Timo Heinonen: Kahvila- ja ravintolatuki riittämätön pelastamaan työpaikkoja

Uutiset, torstaina 21.05.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ravintola- ja kahvilatuen jääneen kauaksi alan pelastamiseksi tarvittavasta. Esitystä pystyttiin teknisesti eduskunnassa vielä korjaamaan talousvaliokunnan käsittelyssä, mutta avustuksen taso jäi riittämättömäksi.

-Oli hyvä, että Marinin hallitus antoi eduskunnalle luvan korjata huonosti valmisteltua esitystään. Se menikin hyvään suuntaan, mutta hallituspuolueet eivät lopulta halunneet tuen tasoa korjata, mikä olisi lopulta ollut se ratkaisevan tärkeä koko mallin toimimiseksi tavoitellulla tavalla. Taso jäi noin puoleen tarvittavasta vähintään 300 miljoonan euron tasosta, kertoi Timo Heinonen.

Kokoomus esittikin ensin Valtiovarainvaliokunnassa ja myöhemmin myös talousvaliokunnassa tuen määrärahan korottamista 300 miljoonaa euroon. Tätä vastaan hallituspuolueet SDP:n ja Keskustan johdolla äänestivät. Kokoomus on esittänyt myös ravintoloiden arvonlisäveron laskua 10 prosenttiin sekä viinien myynnin ulosmyyntiä. Ravintoloiden viinien ylosmyyntioikeudelle ei vihreää valoa näyttäneet edes Vihreät. Myös pienpanimoiden etämyyntioikeus odottaa vielä toteutumistaan.

-Ravintola- ja kahvila-ala työllistää valtavan määrän ihmisiä ja nyt näyttää siltä, että jopa lokakuulle Marinin hallituksen jatkamat alan kohtuuttomat rajoitustoimet tulevat aiheuttamaan konkursseja ja paljon työttömyyttä.

Heinonen sanoo ihmettelevänsä, että edes Keskusta ei tukenut Kokoomuksen esitystä purkaa lounaskahviloiden, ruokaravintoloiden ja kahviloiden rajoitukset kesäkuusta lähtien maakunnissa joissa korona-tartuntoja ei ole.

-Meistä näitä rajoitteita pitäisi purkaa alueellisesti. Pitää niitä voimassa siellä missä niille on tarve ja perustelut, mutta poistaa sieltä missä niille ei ole tarvetta ja oikeutusta. Korona on sammunut Satakunnassa, Etelä-Karjalassa, Itä-Savossa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja myös Ahvenanmaalla.

Hallitus päätti päättyneellä viikolla kuitenkin jatkakaa ravintoloiden ja kahviloiden rajoitustoimia jopa lokakuulle asti koko Suomessa.

-Korona-toimia ja arjen rajoitteita tuettaisiin ja noudatettaisiin paremmin, kun ne koettaisiin tarpeellisiksi ja oikeutetuiksi.

Heinonen pitää välttämättömänä, että ravintola- ja kahvila-alan lisäksi kaikille yrityksille saataisiin mahdollisimman pian käyttöön suunniteltu yleistuki korona-kriisin aiheuttamiin ongelmiin.

-Yritykset eihän kestä enää kauaa ja jos ne kaatuvat niin edessä on valtava työttömyys. Käytännössä lähes kaikki yritykset tarvitsevat nyt korona-tukea.

Kommentit