Kokoomuksen ehdotus lentoyhteyksien turvaamisesta kaatui – ”Märkä rätti kaupunkien ja maakuntien kasvoille”

Uutiset, maanantaina 25.05.2020

Kokoomuksen eduskuntaryhmä jätti maanantain lisätalousarviokeskustelussa lausumaehdotuksen Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion ja Kokkola-Pietarsaaren lentoyhteyksien turvaamista koskien. Lausumaehdotus kuitenkin kaatui hallituspuolueiden edustajien äänestettyä ehdotusta vastaan.

Kokoomuksen esittämä ostopalvelusopimusmalli olisi ollut väliaikainen toimenpide lentoyhteyksien turvaamiseksi. Kokoomus ei esittänyt lentoliikenteen palvelutason nostoa normaalioloihin verrattuna, eikä kyse olisi ollut pysyvästä tukimekanismista. Kokoomuksen mallissa liikennöinti olisi jatkunut koronakriisin jälkeen taas markkinaehtoisesti.

-Ostopalvelusopimus olisi ollut läpinäkyvä tapa turvata lentoyhteydet koronakriisin yli – ja täysin toteutettavissa. Hallituspuolue keskusta esitti viime viikolla Finnairin osakeantiin osallistumisen kytkemistä näiden lentoyhteyksien tulevaisuuteen, mutta se olisi ollut valtion enemmistöosakkuuden väärinkäyttöä. Eikä välttämättä lain mukaan mahdollista, sanoo valtiovarainvaliokunnan kokoomusryhmää johtavaTimo Heinonen.

-Hallituspuolueiden edustajien ratkaisu on märkä rätti näiden kaupunkien ja niitä ympäröivien maakuntien kasvoille, Heinonen päättää.

Finnair jätti viime viikolla ilmaan, milloin Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion ja Kokkola-Pietarsaaren lentoyhteydet käynnistyvät uudelleen. Kokoomuksen lausumaehdotuksessa edellytettiin, että hallitus ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin, joilla turvataan myös poikkeusaikana riittävät, asukkaita kuin myös yrityselämää palvelevat lentovuorot kyseessä oleviin kaupunkeihin tarvittaessa ostopalvelusopimuksella.

-On kohtuutonta, jos nämä kaupungit ja maakunnat saavat koronakriisin keskellä tällaisen ongelman niskaansa. Kaikki viisi aluetta ovat vahvoja teollisuuden keskuksia, joiden pitäisi pystyä toipumaan koronan talousvaikutuksista nopeasti. Tässä saumassa lentojen lakkaaminen vie edellytyksiä yritystoiminnan elpymiseltä ja työpaikkojen säilymiseltä, sanoo Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Kommentit