Kokoomuksen Timo Heinonen: Hallituksen talouspaketti tärkeä – Yritykset tarvitsevat suoraa apua

Uutiset, perjantaina 20.03.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen pitää hallituksen talouspakettia koronatilanteeseen hyvänä. Suomalaiset yritykset tarvitsevat suoraa tukea välittömästi selvitäkseen tilanteesta, mutta myös monet perheet ja työikäiset ovat tulevaisuudestaan huolissaan. Nyt annettu valtion lisätalousarvio on suuruudeltaan 400 miljoonaa ja talouden pelastuspaketti 15 mrd. euroa.

-Yhdenkään terveen yrityksen ei saa antaa kuolla. Tämä lupaus pitäisi nyt saada Marinin hallitukselta suomalaisille työpaikoille. Nyt kassakoneet eivät käy ja liikevaihto on monella jo nollassa. Edessä on pian konkurssiaalto. Apua pitää saada nyt pian suoraan yrityksille mm. palkanmaksuun ja myös muihin pakollisiin kuluihin, muistuttaa Heinonen ja kiittää hallitusta siitä, että nyt mm. yksinyrittäjien sosiaaliturvaa parannetaan. Yrittäjät saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti.

Suomessa on yli 180 000 yksinyrittäjää ja toiminimiyrittäjää ja valtava määrä muita pieniä työllistäviä yrityksiä.

-Nämä työpaikat ovat nyt uhattuna. Viestejä tulee valtavasti, että tähän asti esimerkillisesti kaikki maksunsa ja laskunsa maksaneet yritykset ovat ajautumassa konkurssiin. Työttömyys tulee räjähtämään, jos tämä pääsee tapahtumaan. Itse etsisin vielä mallia, missä valtio voisi auttaa esimerkiksi liiketilojen vuokranmaksussa ja muussa vastaavassa. Myös Tyel-maksujen määräaikaisen alentamisen lisäksi niihin ja yritysten veroihin pitää saada riittävästi maksuaikaa, vaatii Heinonen ja kiittää siitä, että työmarkkinajärjestöjen sopivat toimet suurelta osin nyt toimeenpannaan.

Työeläkeyhtiöille tulee lisäksi mahdollisuus pidentää työnantajien ja yrittäjien pyynnöstä työeläkemaksujen ja yrittäjän eläkevakuutusmaksujen maksuaikaa kolmeen kuukauteen.

-Myös monet perheet ovat erittäin tukalassa tilanteessa. Nyt pitää pystyä varmistamaan perheiden toimeentulo myös niissä tilanteissa, kun perheen vanhempien tulot laskevat tai romahtavat lomautuksen tai esimerkiksi lasten etäopetukseen joutumisen myötä. Korona-viruksen johdosta koteihin joutuneiden toimeentulo pitää turvata. Tämä kysymys on edelleen avoinna ja kauaa ei enää perheet voi odottaa, muistuttaa Heinonen.

Valtiovarainvaliokunnassa toimiva Timo Heinonen muistuttaa myös kuntien talousahdingosta ja julkisen talouden vaikeasta tilanteesta.

-Ei tämä tilanne tarkoita sitä, että työllisyyden tavoitteista voitaisiin luopua vaan niiden eteen pitää tehdä entistä enemmän toimia. Nyt pitäisi uskaltaa vaikka määräaikaisesti tehdä päätös paikallisen sopimisen sallimisesta kaikissa yrityksissä. Jos pystyisimme näin pelastamaan suomalaisia työpaikkoja niin se olisi meidän jokaisen yhteinen voitto.

Kuntatalous tarvitsee Heinosen mukaan merkittävää tukea selvitäkseen vaikeasta tilanteesta. Hallitus kertoikin tiedotustilaisuudessaan, että kuntien ei pidä nyt lomauttaa, vaan hallitus tulee kuntien tilannetta myöhemmin auttamaan. Uusia velvoitteita ei kunnille voida enää ainakaan toistaiseksi suunnitella, ennen kuin nykyisestä korona-kriisistä on selvitty ja toivottu.

-Nyt pitää varmistaa, että terveyspalvelut saadaan kestämään ja vanhustenhoito turvattua. Ja koulujen etäopetus toimimaan. Tärkeimmät nyt ensin, vaatii Heinonen.

Kommentit