Kokoomuksen Heinonen ja Wallinheimo: Keräysluvista luovuttava ainakin toistaiseksi

Uutiset, sunnuntaina 22.03.2020

Kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen ja Sinuhe Wallinheimo esittävät, että keräysluvista luovuttaisiin ainakin toistaiseksi. Kokoomuskaksikko pitää toimenpiteen hyötyjä paljon mahdollisia riskejä suurempana. Rahankeräysluvista luopuminen mahdollistaisi mm. urheiluseuroille, artisteille ja bändeille, taiteilijoille ja myös muille mahdollisuuden hyödyntää joukkovoimaa poikkeuksellisessa taloustilanteessa.

-Moni urheiluseura ja esimerkiksi bändi voisivat järjestää erilaisia keräyksiä omille faneilleen ilman pelkoa, että rikkoisivat keräyslupia, toteaa Sinuhe Wallinheimo.

Viime vaalikaudella rahankeräyksen lainsäädäntöä uudistettiin kokoomuslaisen sisäministeri Kai Mykkäsen johdolla. Nyt Heinonen ja Wallinheimo olisivat valmiita ottamaan seuraavan askeleen ainakin määräaikaisesti.

-Voisimme siirtyä kokonaan jälkivalvontaan. Riittäisi, että keräystuotot ilmoitettaisiin jälkikäteen. Suomalaisilla on ollut aina vahva halu auttaa omien mahdollisuuksien mukaan erilaisilla kriisitilanteissa. Nyt tämä kriisi koskettaa omaa maatamme ja täällä toimivia. Uskomme, että moni haluaisi ja voisi hieman auttaa kulttuurin ja urheilun toimijoita yli vaikean tilanteen omalla panoksella, ehdottaa Timo Heinonen.

Kokoomuksen kansanedustajat toteavat tunnistavansa myös muutoksen riskit, mutta pitävät tässä tilanteessa hyötyjä kuitenkin mahdollisia riskejä suurempina.

-Jälkivalvonta ja myös keräysten aikana tapahtuma valvonta pystyy varmasti estämään tehokkaasti tällaiset. Ja totta kai sellaiseen toimintaan missä tilannetta käytettäisiin väärin niin pitäisi puuttua välittömästi, Heinonen ja Wallinheimo toteavat.

Kansanedustajat nostavat esille myös joukkorahoituksen poikkeuksellisessa tilanteessa.

-Joukkorahoitus on tapa kerätä rahoitusta henkilöiden ja organisaatioiden hankkeille sekä yritysten toimintaan. Joukkorahoitus edellyttää tällä hetkellä rahankeräyslupaa silloin, kun tarkoituksena on toteuttaa rahankeräys eli pyytää vastikkeettomia rahalahjoituksia. Tästäkin voisi nyt ainakin määräaikaisesti luopua. Tämä mahdollisuus pitäisi avata nyt myös aidosti pienille yrityksille aivan poikkeuksellisessa tilanteessa missä kassavirta on loppunut kuin seinään. Apua pitäisi voida antaa nyt poikkeuksellisen joustavasti, toteaa Heinonen.

Sinuhe Wallinheimo kertoo, että viestejä tulee valtavasti niin urheiluseuroilta kuin bändeiltä ja artisteiltakin.

-Jos emme nyt jousta ja ole sallivia erilaisille toimenpiteille niin pian nämä tähän asti hyvin toimineet ja pärjänneet toimijat ovat konkurssissa, päättää Wallinheimo.

Kommentit