Kokoomuksen Timo Heinonen: Etätyö järkevää sallia aina kun työtehtävät sen mahdollistavat

Uutiset, torstaina 25.06.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen esittää, että hallitus antaisi valtion omille työntekijöille oikeuden jatkaa etätyön tekemistä myös korona-kriisin jälkeen. Heinonen toivoo valtion työpaikkojen esimerkin kannustavan myös kuntia vastaavaan päätökseen. Yksityiselle sektorille Heinonen loisi kannustimia sallia etätyön.

-Monet työtehtävät ovat paikasta riippumattomia ja usein myös ajastakin. Olisi järkevää turhan ruuhkaisen työmatkailun, mutta myös työntekijöiden laajemmankin hyvinvoinnin näkökulmasta sallia etätyö ja jopa kannustaa siihen, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen sanoo korona-ajan vähentäneen ruuhkia merkittävästi ja myös työn tehokkuus parani monissa tehtävissä. Paikasta ja ajasta riippumattoman työnteon salliminen kodeista tai lähempänä sijaitsevista etätyöpisteistä käsin loisi myös tasaisempaa elinvoimaa koko maahan.

-Tietoliikenneyhteydet riittävät yhä useamman työn tekemiseen. Etätyö avaisi kasvun mahdollisuuksia kaupunkien ulkopuolelle ja toisaalta purkaisi myös painetta turhalle toimistokapasiteetiltä esimerkiksi Helsingissä asumiseen. Elinvoimainen maaseutu olisi koko Suomen etu, toteaa Heinonen.

Heinosen hallitukselle jättämässä esityksessä valtio antaisi kaikille omille työntekijöilleen ohjeistuksen ja luvan etätyöhön aina kun työtehtävät sen sallivat. Tämä toivottavasti kannustaisi myös kuntia ja muita julkisensektorin toimijoita tekemään vastaavan päätöksen. Yrityksiä Heinonen olisi valmis kannustamaan tähän myös erillisellä etätyön lisäämisen ohjelmalla.

-Voisi jopa verotuksella kannustaa siihen, että turhaa työmatkaliikennettä vähennettäisiin. Ja tämä myös parantaisi heidän asemaansa jotka joutuisivat kuitenkin pendelöimään, kun ruuhkat vähenisivät.

Kaikissa työtehtävissä ei etätyö olisi mahdollista, mutta niin tälläkin hetkellä työnteko on eri tehtävissä erilaista. Heinonen haluaisi kuitenkin poistaa turhia hyvän työteon esteitä.

-Osana tätä ohjelmaa valtiovalta voisi investoida ja tukea enemmän koko maan kattavia nopeita laajakaista- ja tietoliikenneyhteyksiä. Malli voisi synnyttää myös ihan omia erillisiä etätyön työpisteitä joko julkiselle puolelle esimerkiksi kunnantaloille tai sitten ihan uutta liiketoimintaa missä yrityksille vuokrattaisiin työpisteitä, hahmottelee Kokoomuksen Timo Heinonen.

Heinonen jätti asiasta esityksen pääministeri Sanna Marinin hallitukselle juhannuksen jälkeen.

Kommentit